Πέμπτη
28-03-2024
11:35
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2010 » Ιούνιος » 16 » Η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα

Η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα
14:45
Οι άνθρωποι, ακόμα και οι καπνιστές, που έχουν άφθονη βιταμίνη Β στο αίμα τους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχουν αποδείξει πως υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη βιταμίνη Β και στον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, είπαν ότι τα ευρήματά τους πιθανώς εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί κάποιοι καπνιστές δεν παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ αντίθετα τον παθαίνουν κάποιοι μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Η μελέτη, υπό τον δρα Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο με έδρα στη Λιόν της Γαλλίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Στην έρευνα υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με τους επιστήμονες Δημήτρη Τριχόπουλο, Αντωνία Τριχοπούλου και Παναγιώτα Λάγιου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες).

Οι ουσίες αυτές υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.

Η έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 400.000 άτομα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από οκτώ χρόνια, συμπεριέλαβε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου.

Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες τόσο για να βεβαιωθούν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β στη διατροφή όντως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όσο και για να καταλάβουν γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει, σύμφωνα με την ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο. Όπως ανέφερε η κα Μήτρου, "είναι σημαντικό να περάσουμε στους καπνιστές το μήνυμα ότι η αυξημένη λήψη βιταμίνης Β δεν είναι -και ποτέ δεν θα είναι- υποκατάστατο για το κόψιμο του καπνίσματος". Πάντως, πρόσθεσε, οι πρώην καπνιστές και όσοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, ξέρουν πλέον ότι μπορούν να κάνουν κάτι θετικό για να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα - πέρα από το να μην καπνίζουν.

skai.gr

Άλλα άρθρα με θέμα διατροφή, κάπνισμα, βιταμίνες, υγεία:
Το διάβασαν: 1088 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    News calendar
    «  Ιούνιος 2010  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats