Εξίσου επικίνδυνα για τον οργανισμό είναι τα λεγόμενα "ελαφρά" τσιγάρα (light), καθώς όπως προκύπτει από αμερικανική έρευνα, η ποσότητα νικοτίνης που περιέχουν είναι αρκετή για να καταλάβει ένα σημαντικό ποσοστό των εγκεφαλικών υποδοχέων. Να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες οι καπνοβιομηχανίες προωθούν στην αγορά τα αποκαλούμενα "ελαφρά" τσιγάρα -που περιέχουν λιγότερη νικοτίνη από τα κανονικά-, με το σκεπτικό ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία των καπνιστών.
Ωστόσο, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που ήλεγξαν τα τσιγάρα με σχεδόν μηδενική νικοτίνη (τα οποία προορίζονται για τις θεραπείες διακοπής του καπνίσματος), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τσιγάρα light στέλνουν στον εγκέφαλο σχεδόν την ίδια νικοτίνη.
Σε μια προηγούμενη έρευνα οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου προκαλεί κατάληψη του 88% των εγκεφαλικών υποδοχέων νικοτίνης.
Ένα light τσιγάρο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οδηγεί σε κατάληψη του 26% έως 79% των ίδιων υποδοχέων, ένα ποσοστό που παραμένει σημαντικό.
Η εισπνεόμενη νικοτίνη έχει την ιδιότητα να προσδένεται σε συγκεκριμένα μόρια των νευρικών κυττάρων (τα αποκαλούμενα νικοτινικοί υποδοχείς
ακετυλοχολίνης), η οποία (ακετυλοχολίνη) με τη σειρά της απελευθερώνει τη χημική ουσία ντοπαμίνη, που προκαλεί ευχαρίστηση.
Η νικοτίνη μιμείται την ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο, αλλά η επίδρασή της είναι πιο μακροχρόνια, απελευθερώνοντας περισσότερη ντοπαμίνη. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το κάπνισμα είναι τόσο εθιστικό.