Ασπίδα εναντίον των πρώιμων συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί η αύξηση κατά μία ώρα του ύπνου τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής. Η μία επιπλέον ώρα ύπνου ισοδυναμεί με πτώση 17 χιλιοστών του υδραργύρου στην ένταση της συστολικής πίεσης, τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 12% των 495 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι ήταν ηλικίας σαράντα ετών και υγιείς, παρουσίασαν αρτηριοσκλήρυνση κατά την διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησης τους από την ερευνητική ομάδα του Σικάγου.
Συγκεκριμένα, η αρτηριοσκλήρυνση εμφανίστηκε στο 27% των συμμετεχόντων που κατά την διάρκεια της νύχτας κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες.
Το ίδιο ποσοστό έπεσε στο 11% για όσους κοιμόντουσαν από πέντε έως επτά ώρες τη νύχτα, ενώ μόνο το 6% από όσους κοιμόντουσαν περισσότερες από επτά ώρες παρουσίασε αρτηριοσκλήρυνση.
Όπως έδειξε η έρευνα, ο ύπνος ήταν πιο ωφέλιμος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διάφορα ιατρικά προβλήματα όπως αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη και υπέρταση.