Πέμπτη
25-04-2024
16:57
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2013 » Ιανουάριος » 13 » Τα αναψυκτικά διαίτης προδιαθέτουν στην εκδήλωση κατάθλιψης

Τα αναψυκτικά διαίτης προδιαθέτουν στην εκδήλωση κατάθλιψης
14:11
Η κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες, ενώ αντίθετα η κατανάλωση καφέ με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Ακόμα και η κατανάλωση φρουτοχυμών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέφεραν ότι «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές -και πιθανώς σημαντικές ψυχικές- επιπτώσεις στην υγεία».

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 264.000 ανθρώπους, ηλικίας 50 έως 71 ετών, για μια περίοδο δέκα ετών και συσχέτισαν το είδος των ροφημάτων που κατανάλωναν, με τις ιατρικές διαγνώσεις για κατάθλιψη (συνολικά 11.311 άτομα).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικού την ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%), παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).

Ακόμα κι όσοι έπιναν πολλούς φρουτοχυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (τέσσερις ή περισσότερους καθημερινά), είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου φρουτοχυμούς.

Όμως όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο περιορισμός ή η διακοπή κατανάλωσης των διαιτητικών αναψυκτικών ή η αντικατάστασή τους με καφέ μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στη μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης», εξηγεί ο Δρ Τσεν, αν και, όπως λέει, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα. Τονίζει, επίσης, ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.

Η μελέτη διαπίστωσε τον συσχετισμό ανάμεσα στα αναψυκτικά ή τους φρουτοχυμούς διαίτης και την κατάθλιψη και δεν αποδεικνύει ότι όντως τα συγκεκριμένα υγρά διαταράσσουν τον ψυχισμό κάποιου. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες (π.χ. οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, έκτακτα περιστατικά κ.α.) να ευθύνονται για την κατάθλιψη.

Πάντως τα νέα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που είχαν βρει επίσης μια σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και στην εμφάνιση κατάθλιψης. Ακόμα, επιβεβαιώνεται μελέτη του 2011 που είχε εντοπισει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους αν όντως τα διαιτητικά ροφήματα αυξάνουν την κατάθλιψη και κατά πόσο τα ευρήματα ισχύουν για όλες τις ηλικίες και για όλες τις χώρες, πέρα από τις ΗΠΑ.

Γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη έχουν ελεγχθεί από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές και έχουν χαρακτηρισθεί ασφαλείς για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά. Οι ουσίες αυτές αντικαθιστούν τη ζάχαρη που έχει πολλές θερμίδες.


health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλα άρθρα με θέμα ψυχολογία, δίαιτα:
Το διάβασαν: 790 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    News calendar
    «  Ιανουάριος 2013  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats