Skai.gr γράφει: Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων η δημοφιλής δίαιτα Άτκινς όπως και άλλες που βασίζονται στη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων καθώς καταστρέφουν τις αρτηρίες, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Ομάδα ερευνητών έκανε δοκιμές σε ποντίκια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες που περιορίζουν δραστικά τους υδατάνθρακες και επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες πρωτεϊνών και λίπους με στόχο την απώλεια βάρους, φράζουν τις αρτηρίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ενοχοποιείται η δίαιτα Άτκινς για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Health.in.gr γράφει: Η δίαιτα αυτή είναι πολύ διαδεδομένη γιατί επιτρέπει την κατανάλωση τροφών που στις συνηθισμένες δίαιτες απαγορεύονται, όπως είναι: τα λιπαρά, όλα τα είδη κρέατος (όπως αρνί), αλλαντικά και όλα τα είδη τυριών. Αντίθετα απαγορεύονται: τα φρούτα, οι χυμοί, το γάλα και το γιαούρτι και όλοι οι υδατάνθρακες (όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, οι πατάτες το ρύζι). Τα λαχανικά και τα οινοπνευματώδη ποτά επιτρέπονται σε ελάχιστες ποσότητες.
Με τη δίαιτα αυτή δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα ή τις θερμίδες, ούτε στον τρόπο μαγειρέματος. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να φάει απεριόριστες ποσότητες ακόμα και τηγανιτών (όπως τηγανιτά αυγά). Η απώλεια βάρους φτάνει τα τέσσερα κιλά την εβδομάδα. Και δεν έχει καθόλου αίσθημα πείνας.
Πρόκειται όμως για επικίνδυνη δίαιτα. Οι τιμές της χοληστερίνης να ανεβαίνουν λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζωικά λίπη. Επίσης λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος ευνοείται η αύξηση του ουρικού οξέος και επιβαρύνονται οι νεφροί και το ήπαρ.
Πέρα όλων αυτών, η στέρηση του ψωμιού και των άλλων υδατανθράκων οδηγεί σε έντονη βουλιμία μετά το τέλος της δίαιτας και έτσι τα κιλά επιστρέφουν πολύ γρήγορα. Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται αφορά κυρίως την απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών, όχι λίπους.
Healthierworld.gr γράφει: Άποψη επιστημονικής κοινότητας: η κριτική που έχει ασκηθεί κατά καιρούς υπήρξε δριμύτατη. Η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.