Παρασκευή
22-11-2024
16:45
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2012 » Σεπτέμβριος » 14 » Ελπίδα για αντιμετώπιση καρκίνου με φάρμακα

Ελπίδα για αντιμετώπιση καρκίνου με φάρμακα
00:33
Το 50% των καρκινικών όγκων μιας συνηθισμένης μορφής καρκίνου του πνεύμονα διαθέτει μεταλλάξεις που αντιμετωπίζονται είτε με φάρμακα που υπάρχουν ήδη είτε που μπορούν εύκολα να παρασκευασθούν.

Για τις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών που πάσχουν από πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα, μία μορφή μη μικροκυτταρικού καρκίνου, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα καθώς ανοίγουν τον δρόμο στις «επί μέτρω» θεραπείες.

Οπως τονίζει ο δρ Μάθιου Μέγιερσον του αντικαρκινικού ινστιτούτου Ντάνα Φάρμπερ της Βοστώνης, «πρόκειται για μία ασθένεια για την οποία επί του παρόντος δεν διαθέτουμε στοχευμένες θεραπείες». Ο δρ Μέγιερσον είναι ένας εκ των τριακοσίων ερευνητών που συνυπογράφουν το σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature.

Η μελέτη αποτελεί απλά την αρχή του Ατλαντα Γονιδιώματος του Καρκίνου, που εκπονείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και στοχεύει στην αποκρυπτογράφηση των γενετικών αιτίων της νόσου. Οι ερευνητές σήμερα μπορούν να σκανάρουν ολόκληρο το DNA του κυττάρου αντί να πρέπει να εξετάσουν καθένα από τα 21.000 γονίδια ένα προς ένα, γεγονός που διευκολύνει την έρευνα. Από τα νέα στοιχεία, ο καρκίνος εμφανίζεται ως νόσημα που προκαλείται από μεταβολές στο γενετικό υλικό του κυττάρου, αντί για ασθένεια ενός ιστού ή οργάνου, όπως π.χ. του μαστού, του προστάτη ή του πνεύμονα.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε ασθενής που έπασχε από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είχε διαφορετικές μεταλλάξεις στο DNA. Κατά συνέπειαν, η χορήγηση του ιδίου φαρμάκου σε όλους τους αρρώστους δεν έχει νόημα. Ηδη έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα έτσι ώστε να χορηγούνται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία θα στοχεύουν στη μετάλλαξη που ανιχνεύεται σε κάθε ασθενή.

Οι ερευνητές συνέκριναν κύτταρα από τους καρκινικούς όγκους 178 πασχόντων από το νόσημα με υγιή κύτταρά τους. Στο 60% των νεοπλασμάτων διαπιστώθηκαν μεταβολές στα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή ενζύμων που δρουν ως διακόπτες και ελέγχουν την κυτταρική ανάπτυξη. Οταν εμφανιστεί η μετάλλαξη, οι διακόπτες μένουν διαρκώς «ανοιχτοί», με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Πολλές εταιρείες ήδη παρασκευάζουν φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων. Η μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι το 3% των όγκων διέθετε μετάλλαξη που επέτρεπε στα κύτταρα να παραπλανούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι να μη δέχονται επιθέσεις από αυτό.

Βέβαια, όπως λένε οι ερευνητές, η μεγάλη πρόκληση θα είναι η εξεύρεση κλινικής εφαρμογής για τα συμπεράσματά τους. Ο δρόμος μέχρι να νικήσουμε τον καρκίνο θα είναι μακρύς.


Πηγή: Η Καθημερινή

Άλλα άρθρα με θέμα υγεία:
Το διάβασαν: 732 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    News calendar
    «  Σεπτέμβριος 2012  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats