Επικίνδυνη για την υγεία και τη μακροημέρευση είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, το λουκάνικο και άλλα αλλαντικά.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μελέτη σε δέκα ευρωπαϊκά κράτη δείχνει ότι η κατανάλωση 160 γραμμάριων τέτοιων προϊόντων ημερησίως αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά ή καρκίνο κατά 44%.
Πιθανολογείται ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε συντηρητικά και αλάτι είναι αυτή που προκαλεί τις μεγαλύτερες βλάβες στον άνθρωπο.
Η ευρωπαϊκή μελέτη διεξήχθη σε σχεδόν 450.000 εθελοντές 35 ετών και άνω επί 12,7 χρόνια κατά μέσον όρο. Συνολικά, 26.344 έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της μελέτης, με τους 5.556 να πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια και τους 9.861 από καρκίνο.
Όσοι έτρωγαν περισσότερα από 160 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων την ημέρα είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 20 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων ημερησίως (αντιστοιχούν σε περίπου μία φέτα μπέικον).