Οι επιστήμονες στον Καναδά διαπίστωσαν ότι οι μύες του πνεύμονα των γυναικών "εργάζονται" σκληρότερα απ' ότι των ανδρών ,καθιστώντας έτσι τη δύσπνοια πιο συχνό φαινόμενο μετά από κάθε άσκηση.
Η μελέτη τους στο περιοδικό Experimental Physiology εξέτασε την δραστηριότητα του διαφράγματος-όπου ο μυς οδηγεί τη λειτουργία του.
Οι έρευνες αποκάλυψαν πως πρέπει να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια οι γυναίκες για να αντισταθμίσουν τους νεκρούς πνεύμονες τους.
Η έρευνα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο McGill.
Ακόμη και όταν ένας άντρας είναι ίδιου μεγέθους με μια γυναίκα, οι πνεύμονες της γυναίκας είναι μικρότεροι και οι αεραγωγοί της είναι πιο στενοί.
Η δύσπνοια μπορεί να εμφανιστεί μετά από σκληρή σωματική άσκηση ή ακόμη και να είναι ένα σύμπτωμα ορισμένων ασθενειών, όπως η βρογχίτιδα.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντένις Jensen δήλωσε πως τόσο οι υγιείς γυναίκες όσο και αυτές που πάσχουν από κάποια ασθένεια έχουν τις ίδιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα δύσπνοιας μετά τη σωματική άσκηση σε αντίθεση με τους άντρες.
Η μελέτη συνέκρινε 25 άντρες και 25 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 20 και 40, σε άσκηση με ποδήλατο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν το πόσο βαθιά και πόσο γρήγορα αναπνέουν στα διάφορα επίπεδα άσκησης.Κατέγραψαν επίσης την "κίνηση της αναπνοής" του διαφράγματος.
Ο Δρ. Jensen δήλωσε στο BBC ότι οι γυναίκες έχουν βιολογικά μικρότερους πνεύμονες και θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους αναπνευστικούς τους μυς περισσότερο για να μπορέσουν έτσι να μετακινήσουν μια δεδομένη ποσότητα αέρα.
Πρόσθεσε ακόμη, πως οι γυναίκες με εμφύσημα και καρδιακή ανεπάρκεια αναπνέουν πιο δύσκολα από τους άντρες.
Περαιτέρω έρευνα θα εξακριβώσει πόσο καθοριστική είναι στη δύσπνοια η επίδραση της παχυσαρκίας.