Στο μέλλον μια νέα συσκευή "τσέπης" θα επιτρέπει στους γιατρούς να ελέγχουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, αναλύοντας απλώς μερικές σταγόνες αίματος ή ένα μικροσκοπικό κομμάτι ιστού από το στήθος τους, όπως ανακοίνωσαν καναδοί ερευνητές. Η νέα συσκευή, που είναι εφοδιασμένη με ειδικό "τσιπάκι", μπορεί να μετρήσει επί τόπου το επίπεδο της ορμόνης οιστρογόνο, που αποτελεί δείκτη για τον καρκίνο του μαστού, λαμβάνοντας πολύ μικρότερα δείγματα ιστού από το στήθος, σε σχέση με τις τωρινές συμβατικές μεθόδους.
Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τον Ααρόν Γουίλερ του πανεπιστημίου του Τορόντο και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος χρειάζεται μόλις το ένα χιλιοστό του συμβατικού δείγματος, συνεπώς είναι πολύ λιγότερο επεμβατική, φιλοδοξώντας να αντικαταστήσει την ενδοφλέβια λήψη αίματος και την βιοψία των ιστών, με ένα απλό τσίμπημα για λήψη αίματος και ιστού.
Η -προς το παρόν πειραματική- τεχνική ανήκει στην κατηγορία των νέων μεθόδων που επωφελούνται από την ηλεκτρονική τεχνολογία και αποκαλούνται "εργαστήρια σε τσιπ", καθώς πολλές δραστηριότητες που σήμερα γίνονται σε ένα κανονικό εργαστήριο και σε σημαντικό χρονικό διάστημα, συρρικνώνονται πλέον αισθητά τόσο όσον αφορά τον χώρο όσο και τον απαιτούμενο χρόνο.