Κυριακή
29-05-2022
13:31
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Άντρας vs γυναίκα
Έρωτες και σχέσεις
Έγγαμος βίος
Γονείς και παιδιά
Φίλοι και κοινωνία

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σχέσεις - Οικογένεια » Γονείς και παιδιά

Πρώτη Τάξη Δημοτικού – Γιορτή ή Στρες ?!
Από τα μέσα του Αυγούστου τα περισσότερα παιχνίδια του παιδιού σας αφορούν το σχολείο. Απαριθμεί δεκάδες φορές τα μολύβια και τα τετράδιά του και τα βάζει με προσοχή στο ολοκαίνουριο σχολικό σάκο. Την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους σηκώνεται τα χαράματα γεμάτο χαρά και ζωντάνια και με υπερηφάνεια και τιμητική συνοδεία του γονιού πάει σχολείο. Γιατί όμως χάνεται αυτή η αίσθηση γιορτής; Γιατί τόσο σύντομα εξαφανίζεται η λάμψη από τα ματάκια του μωρού σας και το σχολείο από το Ναό της μάθησης μεταμορφώνεται σε μελαγχολικό και βαρετό βασίλειο ή φυλακή μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες;

Μάλλον, στη ζωή ενός παιδιού δεν υπάρχει άλλη παρόμοια στιγμή όταν η ζωή του αλλάζει τόσο απότομα από αυτή όταν πάει στην πρώτη τάξη. Στέλνοντας το μωράκι στο δημοτικό, συνήθως οι γονείς πιστεύουν, ότι αυτόματα γίνεται η μεταβίβαση του παιδιού σε άλλη ηλικιακή και κοινωνική κατηγορία. Ναι, μπορεί τώρα πια να το ονομάζουν πρωτάκι αλλά απαιτούνται όχι μια ημέρα και ούτε και μια εβδομάδα μέχρι το παιδί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι μαθητής. Και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα θα εξαρτιούνται από τη συμπεριφορά των ίδιων των γονιών.

Την πρώτη σχολική χρονιά σχεδόν όλα τα παιδάκια συναντούν προβλήματα και δυσκολίες: είτε πήγαν νηπιαγωγεία είτε όχι, είτε είναι προετοιμασμένα με κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις είτε όχι, είτε είναι άτακτα, είτε ντροπαλά, είτε είναι υπερκινητικά, είτε ήσυχα. Γι’ αυτό να είστε παρατηρητικοί και να διαπιστώνετε αμέσως τυχών αλλαγές στη συμπεριφορά, διαταραχές στη διάθεση και την υγεία, ώστε να λύνετε όλα τα προβλήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σχεδόν όλοι οι γονείς πιστεύουν ότι το μωράκι τους θα γίνει κατευθείαν αριστούχο στο σχολείο. Όταν όμως αποδεικνύεται ότι το πανέξυπνο, κοινωνικό και εύστροφο παιδάκι τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις σχολικές δυσκολίες, οι πατεράδες και οι μητέρες αισθάνονται απογοητευμένοι και προδομένοι. Ξαφνικά βροχή από διάφορα «επίθετα» πέφτουν στο κεφάλι του μικρού μαθητή: είσαι χαζός, δεν σκέφτεσαι αρκετά, δεν προσπαθείς, δεν διαβάζεις, είσαι κακός αν όχι και χειρότερος από άλλους… Ναι, σκεφτείτε όμως πως όχι μόνον εσείς περιμένατε θαύματα από το τέκνο σας, αλλά και το ίδιο νόμιζε ότι θα είναι ένας από τους καλύτερους. Το ίδιο το παιδί απορεί γιατί δεν πέτυχε αυτό που τόσο ήθελε, κι εδώ, έρχονται τα πιο κοντινά και αγαπημένα του άτομα, από τα οποία περίμενε βοήθεια και υποστήριξη, τον μαλώνουν και τον τιμωρούν. Το παιδί μπορεί να σκεφτεί ότι δεν τον αγαπάτε πια. Δηλαδή, όχι ότι σταματήσατε να το αγαπάτε, αλλά ότι πριν το λατρεύατε γι’ αυτό που είναι ενώ τώρα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να έχει την αγάπη σας. Φανταστείτε, τι θα νιώθατε εσείς εάν είχατε προβλήματα στη δουλειά κι ο /η σύζυγος αντί να σας συμπαρασταθεί ή να σας συμβουλέψει θα άρχιζε να λέει ότι δεν είστε αρκετά έξυπνος /η, δεν προσπαθείτε ή πολύ απλά δεν ξέρετε να μιλάτε στους ανωτέρους σας.

Στην πρώτη δημοτικού δεν αξίζει καν να δίνετε μεγάλη σημασία στους βαθμούς. Φυσικά, υπάρχουν και οι τυχεροί, οι οποίοι χωρίς πολλές προσπάθειες γίνονται αριστούχοι από την πρώτη μέχρι την αποφοίτηση. Στις περισσότερες φορές όμως, τα παιδιά που παίρνουν συνέχεια άριστα στο δημοτικό, γίνονται μέτριοι μαθητές στο γυμνάσιο και το αντίθετο. Ο «πονοκέφαλος» της δασκάλας του δημοτικού αρχίζει να προοδεύει στο γυμνάσιο και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αποφοιτήσει από το λύκειο με άριστα.

Εάν το παιδάκι σας δεν τα πάει πολύ καλά με τη μελέτη, προσπαθήστε να μην το μαλώνετε και ταπεινώνετε. Στην αρχή ηρεμήστε το και βεβαιώστε το ότι θα το αγαπάτε ότι βαθμούς και να πάρει. Εξηγήστε στο μωρό σας, ότι στο σχολείο πάνε για να μάθουνε. Αυτοί που τα ξέρουν όλα πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο. Όταν όμως μαθαίνεις καινούρια πράγματα είναι λογικό να μην τα θυμάσαι όλα. Θυμίστε στο παιδί σας πως μάθαινε να κολυμπάει ή να κάνει ποδήλατο. Κι εκεί, τότε, δεν τα είχε καταφέρει με την πρώτη και ήταν αρκετά δύσκολα. Ενώ όταν έμαθε τελικά, χάρηκε και η μάθηση μετατράπηκε σε διασκέδαση. Το ίδιο θα γίνει και με το διάβασμα και με το γράψιμο , απλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Μετά σαν γονιός θα πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά το παιδί σας και να καταλάβετε ποιος είναι ο λόγος που ευθύνεται για όλες τις ατυχίες του στο σχολείο.

Πολύ πιθανόν το μωράκι σας απλά να κουράζεται. Σχεδόν όλα τα παιδιά, και ειδικά εκείνα που δεν πήγαιναν νηπιαγωγείο, έχουν μεγάλο πρόβλημα στο να συνηθίσουν να ξυπνάνε νωρίς το πρωί. Το πρωινό ξεκινά με παρακάλια, απειλές και πολύ συχνά τελειώνουν με καυγάδες. Το αποτέλεσμα; Το νυσταγμένο παιδάκι ίσα ίσα που προλαβαίνει το κουδούνι, με δυσκολία παρακολουθεί το μάθημα και κουράζεται χωρίς να κάνει τίποτα. Η προετοιμασία και ο έλεγχος μαθημάτων σε πολλές οικογένειες γίνεται το βράδυ, όταν γυρνάνε οι γονείς από τη δουλειά. Το μωρό υπερδιεγείρετε και δεν μπορεί να κοιμηθεί στη σωστή ώρα.

Για να μην δημιουργείτε ο φαύλος κύκλος, είναι καλύτερα το παιδί σας να εξοικειωθεί με το νέο ρυθμό της ζωής πριν ξεκινήσουν τα σχολεία. Εάν χάσατε την ευκαιρία και δεν το κάνατε, θα πρέπει να γίνετε λίγο σκληροί, επιβλητικοί και να επιμένετε ώστε το παιδί σας να πηγαίνει για ύπνο πριν από τις 10 η ώρα το βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Μιάμιση ώρες πριν τον ύπνο να κλείνετε την τηλεόραση και να σταματάτε τα πολύ δραστήρια παιχνίδια. Εννοείτε πως τα μαθήματα έχουν γίνει από πριν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε έξω για μια μισάωρη βόλτα με το μωρό σας, να του μιλήσετε και να μάθετε πώς πέρασε τη μέρα κι αν υπάρχει κάτι που το ανησυχεί να το καθησυχάσετε. Εάν το μωρό σας είναι υπερβολικά δραστήριο, μια ώρα πριν πάει για ύπνο δώστε του να πιει ένα ποτήρι τσάι ή γάλα και ύστερα να κάνει ένα ζεστό ντους.

Το πρωί ξεκινήστε να ξυπνάτε το παιδάκι σας λίγο νωρίτερα από την κανονική ώρα ώστε αυτό να έχει αρκετή ώρα για να συνέλθει από τον ύπνο. Δοκιμάστε να βάλετε κάποια χαρούμενη μουσική (όχι όμως πολύ δυνατά) ή ένα παιδικό στην τηλεόραση. Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε πρωινό. Μην επιμένετε και μην πιέζετε. Καλύτερα, βάλτε στο σάκο του ένα παραπάνω τοστ ή φρούτο ώστε να μπορέσει να το φάει στο πρώτο διάλειμμα. Εάν το μωρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται το μεσημέρι, βοηθήστε του να διατηρήσει αυτό το συνήθειο τουλάχιστον μέχρι το τέλος την πρώτης τάξης δημοτικού. Στο γκρινιάρικο παιδί, το οποίο διαμαρτύρεται φωνάζοντας πώς δεν είναι πια μωρό, εξηγήστε πώς ακόμα και οι μεγάλοι άνθρωποι ξαπλώνουν για να ξεκουραστούν μετά τη δουλειά.

Για την αποφυγή κούρασης, προσπαθήστε, ώστε αυτή η πρώτη σχολική χρονιά της ζωής του παιδιού σας να περάσει χωρίς μεγάλες και θεμελιώδεις αλλαγές. Εάν γίνεται, μην σχεδιάζετε να αποκτήσετε κι άλλο ένα παιδάκι αυτή τη χρονιά, μην μετακομίζετε, μην αλλάζετε απότομα ή πειραματίζεστε με τη διατροφή του μικρού μαθητή, μην το φορτώσετε με εξωσχολικές δραστηριότητες, εάν δεν το έχετε κάνει από πιο πριν. Ακόμα και η αγορά ενός κατοικίδιου μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή του. Αφήστε το μωρό σας να ζήσει την πρώτη του σχολική χρονιά μέσα στην ηρεμία και γαλήνη.

© Woman-Life


Διαβάστε επίσης:

 • Πρώτη Τάξη Δημοτικού – Γιορτή ή Στρες ?! (Μέρος Β)
 • Πρώτη Τάξη Δημοτικού – Γιορτή ή Στρες ?! (Μέρος Γ) • Κατηγορία: Γονείς και παιδιά | Έγραψε: woman-life (03-09-2008) | Το διάβασαν: 4648

  Άλλα άρθρα με θέμα μαθητές, παιδί:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats