Παρασκευή
22-11-2024
03:30
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Άντρας vs γυναίκα
Έρωτες και σχέσεις
Έγγαμος βίος
Γονείς και παιδιά
Φίλοι και κοινωνία

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σχέσεις - Οικογένεια » Γονείς και παιδιά

Πρώτη Τάξη Δημοτικού – Γιορτή ή Στρες ?! (Μέρος Β)
Εάν το παιδί σας μονίμως είναι πιο κάτω από τους συμμαθητές του, κουράζεται στη μέση του μαθήματος, δεν προλαβαίνει να αφομοιώνει την ύλη, παίζει αντί να κάνει μαθήματα – πιθανών απλώς να μην είναι έτοιμο για το σχολείο. Δηλαδή όχι αρκετά μεγάλο και ώριμο. Το μωρό σας μπορεί να είναι έξυπνο και αρκετά αναπτυγμένο, ακόμα και να ξέρει να διαβάζει και να γράφει, αλλά αν βρέθηκε ανάμεσα σε παιδιά που είναι μεγαλύτερά του κατά έξι-δέκα μήνες ή και κατά ένα χρόνο, τότε η διδασκαλία των δασκάλων θα βασίζεται σε εκείνους τους μαθητές που είναι πιο ώριμοι, πιο "δυνατοί" σωματικά και ψυχολογικά. Όμως ακόμα κι αν το παιδί πήγε στο σχολείο στην κατάλληλη ηλικία, μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι ψυχολογικά έτοιμο. (Τονίζω – ψυχολογικά! Αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί σας δεν είναι έξυπνο ή έχει έλλειψη νοημοσύνης). Σε αυτήν την περίπτωση μην τυραννάτε ούτε το παιδί σας ούτε και τους εαυτούς σας. Καλύτερα να σταματήσετε το σχολείο πριν το μωρό σας αναπτύξει κόμπλεξ του αποτυχημένου. Και προς Θεού, μην τον κατηγορείτε γι' αυτό. Του αρκούν οι δύσκολες ώρες που πέρασε πίσω από το θρανίο. Εξηγήστε του, ότι αυτό ήταν απλώς μια δοκιμαστική τάξη, κι ότι πραγματικά θα πάει στο σχολείο του χρόνου. Είναι προτιμότερο την επόμενη χρονιά να τον γράψετε σε άλλο σχολείο ώστε τίποτα να μην του θυμίζει την περσινή “αποτυχία”.

Μπορεί όμως να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο. Ίσως σε μία με δύο εβδομάδες αποδειχθεί ότι το παιδί αντιθέτως είναι πιο μπροστά από τους συμμαθητές του. Μια έμπειρη δασκάλα σίγουρα θα βρει τρόπους να απασχολήσει με κάποιον τρόπο έναν πανέξυπνο μικρό μαθητή, αλλά δυστυχώς, συνήθως αυτά τα παιδιά αναγκάζονται να βαριούνται και να περιμένουν βασανιστικά ώσπου οι συμμαθητές τους να αφομοιώσουν την αλφάβητο και την γραφή.

Εάν το παιδί σας από την πρώτη κιόλας στιγμή σας ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναπάει σ' αυτή τη δασκάλα, μην το λαμβάνετε ως καπρίτσιο ή γκρίνια. Οπωσδήποτε ακούστε την γνώμη του – τα μικρά παιδιά καλύτερα από τους μεγάλους νιώθουν την παραμικρή ψυχολογική ασυμβιβαστικότητα. Μια δασκάλα η οποία είναι πάντα δυσαρεστημένη με την εξωτερική εμφάνιση του μωρού σας, με την συμπεριφορά του, με τη φωνή του, με τις καλλιγραφικές του ικανότητες, με το πώς κάθεται και χρησιμοποιεί τα μολύβια του, με το πώς παίζει στα διαλύματα και το πώς μαζεύει τον σχολικό του σάκο δεν του ταιριάζει καθόλου. Ακόμα χειρότερα αν η δασκάλα δεν "βλέπει" το παιδί σας και δεν του δίνει καμιά σημασία: δηλαδή του βάζει βαθμούς, ελέγχει τα τετράδιά του, κάνει κάποιες παρατηρήσεις αλλά όλα αυτά μηχανικά και εντελώς αδιάφορα.

Μόλις παρατηρήσετε τον κώδωνα κινδύνου σύγκρουσης δασκάλας και παιδιού, αμέσως συναντηθείτε μαζί της και μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα. Εάν αντιληφθείτε ότι υπάρχει ολοφάνερη αντιπάθεια ή ψυχολογική ασυμβιβαστικότητα, αλλάξτε σχολείο ή τάξη. Διότι τίποτα εκτός από αντιπάθεια για μάθηση και κόμπλεξ κατωτερότητας τέτοια δασκάλα δε θα δώσει στο μωρό σας. Και γενικώς, σε οποιεσδήποτε σχολικές συγκρούσεις, όσο δύσκολες ή πολύπλοκες κι αν είναι, το παιδί σας πρέπει να νιώθει ότι είστε με το μέρος του, ότι του βοηθάτε να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση κι όχι ότι είστε στο ίδιο στρατόπεδο με τη δασκάλα ή τον διευθυντή κι έχετε κηρύξει πόλεμο εναντίον του.

Το πιο δύσκολο πράγμα για τους μαθητές της 'Α Δημοτικού, δεν είναι να μάθουν να διαβάζουν και να μετρούν (συνήθως οι μαθητές. Λίγο πολύ τα ξέρουν αυτά πριν πάνε σχολείο). Πολύ πιο δύσκολο είναι να μάθουν γραφή, να μάθουν να διατηρούν τα τετράδιά τους καθαρά, να καταγράφουν γρήγορα όσα λέει η δασκάλα ή να αντιγράφουν από τον πίνακα. Τα τετράδια του παιδιού σας είναι γεμάτα μουντζούρες, τα γράμματα χοροπηδάνε και είναι κυριολεκτικά δυσανάγνωστα; Μην βιάζεστε να το κατηγορήσετε για την έλλειψη προσπάθειας. Πολύ πιθανόν τα χεράκια του μωρού σας να μην είναι μαθημένα να κάνουν λεπτομερή δουλειά. Αντί να το αναγκάζετε να κάθετε με τις ώρες πάνω από τα τετράδια μαθαίνοντας να κάνει όμορφα γράμματα, παίξτε μαζί του. Επιλέξτε παιχνίδια όπου θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα δαχτυλάκια του πχ μάθετέ του να φτιάχνει φιγούρες οριγκάμι (origami) ή ανακατέψτε ρύζι, φακές και κριθαράκι και ζητήστε του να σας βοηθήσει να τα ξεχωρίσετε σε τρία διαφορετικά μπολ. Αγοράστε του βιβλιαράκι με ασπρόμαυρες εικόνες τις οποίες θα μπορεί να βάψει με πολύχρωμα μολύβια ή μαρκαδόρους.

Αν το παιδί σας κάνει αρκετά καλά και πάνω απ' όλα κατανοητά γράμματα τα οποία όμως δεν αρέσουν στην δασκάλα του, σε καμία περίπτωση μην την αφήσετε να αλλάξει τον γραφικό χαρακτήρα του μωρού σας. Ο γραφικός χαρακτήρας (οποιουδήποτε ανθρώπου) είναι μια εκδήλωση του χαρακτήρα και του εσωτερικού κόσμου και η οποιαδήποτε "βία" και "εξαναγκασμός" σε αυτόν τον τομέα μπορεί να επιφέρει σοβαρά ψυχολογικά τραύματα όπως και προβλήματα στην όραση και στη στάση του σώματος.

Δυσκολίες στα μαθηματικά συνήθως συναντούνται στα παιδιά των οποίων το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι πιο αναπτυγμένο. Αυτά τα παιδιά διαβάζουν και γράφουν καλύτερα και γενικώς έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις λεκτικές δραστηριότητες. Δεν είναι ότι δεν μπορούν να μάθουν μαθηματικά, απλώς χρειάζονται άλλον τρόπο διδασκαλίας. Πχ το μωρό σας, διαβάζοντας ένα πρόβλημα, ξεχνά την ουσία και αρχίζει να ανησυχεί για τους χαρακτήρες (ζωάκια, παιδάκια) που παίζουν κάποιον ρόλο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί πρέπει να μάθει να ξεφεύγει από το κείμενο με τη βοήθεια πχ ενός πίνακα ή σχήματος. Μερικά παιδιά καταλαβαίνουν ένα πρόβλημα καλύτερα αν το ακούσουν κι όχι αν το διαβάσουν. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να μάθει να μετράει ή να κάνει απλές πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης, παίξτε μαζί του μετρώντας κούκλες, κύβους, βιβλία, μήλα κλπ, οτιδήποτε δεν έχει άμεση σχέση με μαθηματικά και “γυμνούς” αριθμούς.

Τα προβλήματα στα μαθηματικά συνήθως ξεπερνιούνται αρκετά γρήγορα αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος διδασκαλίας. Πολύ χειρότερα αν το παιδί παρ' όλες τις προσπάθειες διαβάζει με δυσκολία ή γράφει με σοβαρά και ανεξήγητα λάθη. Πιθανόν το παιδί να έχει κάποιο πρόβλημα όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαρθρογραφία ή άλλο λογοπεδικό πρόβλημα. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι στις λέξεις που γράφει το μωρό σας λείπουν γράμματα ή αντιθέτως κάποια γράμματα συναντιούνται διπλά, εάν κάποια γράμματα είναι ανάποδα, δεν βλέπει που τελειώνουν οι λέξεις και γενικώς κάνει “ανόητα” λάθη – τότε οπωσδήποτε απευθυνθείτε σ' ένα λογοθεραπευτή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

© Woman-Life


Διαβάστε επίσης:

  • Πρώτη Τάξη Δημοτικού – Γιορτή ή Στρες ?! (Μέρος Α)
  • Πρώτη Τάξη Δημοτικού – Γιορτή ή Στρες ?! (Μέρος Γ)



  • Κατηγορία: Γονείς και παιδιά | Έγραψε: woman-life (02-09-2009) | Το διάβασαν: 2591

    Άλλα άρθρα με θέμα μαθητές, παιδί, οικογένεια:

    Καινούρια Άρθρα :

    · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

    · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

    · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

    · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

    · Δουλεύω στο σπίτι

    · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

    · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

    · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

    · Η ζωή με σκύλο

    · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

    · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

    · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

    · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

    · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

    Συνολικά σχόλια: 0

    Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

    [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



    Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats