Τη νύχτα 9 με 10 Νοεμβρίου 1938 ξεκίνησε ένας τεράστιος διωγμός Εβραίων στη Γερμανία γνωστός ως "Η Νύχτα των Κρυστάλλων". Η νύχτα αυτή σηματοδότησε την έναρξη του Ολοκαυτώματος – βία κατά των Εβραίων η οποία οδήγησε στο θάνατο περίπου 6.000.000 Εβραίους.
Η νύχτα των κρυστάλλων
Η αποκληθείσα «νύχτα των κρυστάλλων» αποτελεί το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.
Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες νωρίτερα, όταν ένας γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ. Ο φόνος του γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία. Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα «ενορχηστρώθηκαν» από τη ναζιστική κυβέρνηση.
Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.
Η αντιφασιστική νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κορυφαία στιγμή της ιστορίας του 20ου αιώνα, αποτελεί πολυτιμότατη κοινή κληρονομιά όλων των λαών, όπως είναι και υπόθεση όλων η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και ο σεβασμός της ιδιαίτερα για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον τιτάνιο αγώνα για την απελευθέρωση της Ευρώπης από το φασισμό - ναζισμό.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρούστηκε η δημοκρατική κοινότητα εναντίον του φασισμού – ναζισμού και βγήκε κερδισμένη. Η πάλη των συμμαχικών δυνάμεων για τη συντριβή του φασισμού διεξήχθη τότε με βάση τις διακηρύξεις για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, παγκόσμια ειρήνη, για έναν μεταπολεμικό κόσμο της ευημερίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους λαούς του πλανήτη. Η νίκη τους, γέννησε πολλές ελπίδες και προσδοκίες.
Δυστυχώς, οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε έμειναν, στην πλειοψηφία τους, ανεκπλήρωτες. Από την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθημερινά καταπατούνται. Ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, όπου οι αρχές του διεθνούς δικαίου πολλές φορές υποκαθίστανται από τη θέληση και τα συμφέροντα των ισχυρών. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν ξεσπάσει και ακόμα ξεσπούν δεκάδες πόλεμοι και συγκρούσεις και πολλές είναι οι στρατιωτικές επεμβάσεις διαφόρων δυνάμεων εναντίον αδύνατων λαών και κρατών.
Το στρατόπεδο της Σοβιετικής Ένωσης συντρίβει τους Γερμανούς
και σηκώνει την σημαία στο Βερολίνο
σώζοντας έτσι τον κόσμο από τους φασιστές και ναζιστές. Το μήνυμα που πρέπει όλοι να πάρουμε από την ημέρα αυτή είναι ότι η δημοκρατία και η ειρήνη δεν είναι αξίες για πάντα δοσμένες και κυριαρχούσες, αλλά ιστορικές κατακτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η πάλη εναντίον του φασισμού και εναντίον όλων των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που τον γεννούν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους ορίζοντες στις μελλοντικές γενιές.
Ολοκαύτωμα – δεν είναι πρόβλημα ενός έθνους, αλλά παράδειγμα στο που οδηγεί η πολιτική και η πίστη στην ανωτερότητα ενός έθνους. Γι' αυτό, μιλώντας για τα εγκλήματα του ναζισμού, θέλουμε να προειδοποιήσουμε τη νεολαία του σήμερα πως μπορεί να καταλήξει το μέλλον μας αν δεν πούμε “Ποτέ ξανά!” ως απάντηση σε αυτούς που προτείνουν να περιορίσουν τα δικαιώματα κάποιας ομάδας ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή δεν είναι σαν κι εμάς.
Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα “Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση”.