Παρασκευή
14-06-2024
13:21
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Φυτά και ζώα

Δώστε στο κατοικίδιο σας τα θεμέλια για μια ζωή όλο υγεία!
Κατά πρώτον συγχαρητήρια για την απόφασή σας να αποκτήσετε έναν πιστό φίλο! Το κείμενο που θα ακολουθήσει θα είναι οι γνώσεις και τα απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να ξέρετε εσείς, οι ιδιοκτήτες, για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να είναι υγιές (ψυχικά και σωματικά) ένα κατοικίδιο πρέπει να συγκεντρώνει τα παρακάτω:

 • Σωστή Διατροφή: όλα τα κατοικίδια πρέπει να έχουν μία διατροφή με πολλές βιταμίνες,ανόργανες ύλες και άλλα συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. όλα αυτά τα στοιχεία περιέχονται στις εγκεκριμένες σκυλοτροφές γιατί οι "χύμα τροφές" από το σούπερ μάρκετ αποτελούν χαμηλής ποιότητας τροφή. Και φυσικά, μην δίνετε στα κατοικίδια σας κόκκαλα! Είναι η Νο1 αιτία για εντερίτιδες από ξένα σώματα!
 • Εμβολιασμός: Προστατεύει το κατοικίδιό σας από αρκετές ασθένειες που απειλούν τη ζωή του.Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν ένα συνδυασμό εμβολίων που χορηγούνται όταν το κατοικίδιο είναι 8 με 12 εβδομάδων. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει τα γατάκια από τον ιό της λευχαιμίας της γάτας, τη λοιμώδη εντερίτιδα της γάτας (που ονομάζεται επίσης και πανλευκοπενία), τη γρίπη της γάτας και τη χλαμύδια. Τα κουταβάκια προστατεύονται από τον ιό του νόσου του Carre, τη λοιμώδη ηπατίτιδα του σκύλου,τη λεπτοσπείρωση, τον ιό της παραγρίπης και τον παρβοιό. Συνήθως, γίνονται 2 εμβολιασμοί σε διάστημα 2-3 εβδομάδων μεταξύ τους,ενώ απαιτούνται άλλες 1-2 εβδομάδες αναμονής μετά τον 2 εμβολιασμό πριν το κατοικίδιό σας είναι σε θέση να αρχίσει να συναναστρέφεται με άλλους σκύλους ή γάτες σε εξωτερικούς χώρους.Συνιστάται ο ετήσιος ενισχυτικός εμβολιασμός ώστε να διατηρηθεί η ανοσία του κατοικιδιού σας.
 • Προστασία από ψύλλους: Οι ψύλλοι είναι μικροί και σκούροι στο χρώμα. Αν χωρίσετε το τρίχωμα του κατοικίδιου σας, μπορεί τους να προσέξετε να κινούνται κοντά στο δέρμα του. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν μαύρα στίγματα από ακαθαρσίες ψύλλων στο τρίχωμα ή στα στρωσίδια, συχνό ξύσιμο ή δάγκωμα του τριχώματος ή ακόμη μικρά τσιμπήματα,σαν και αυτά από έντομα, στο δικό σας το δέρμα. Οι ψύλλοι είναι συχνό φαινόμενο, αλλά ευτυχώς τα σύγχρονα σκευάσματα κατά των ψύλλων είναι πολύ αποτελεσματικά. Δεν σκοτώνουν απλώς τους ενήλικες ψύλλους, αλλά και τους στειρώνουν ώστε να τους εμποδίζουν να γεννάνε γόνιμα αυγά.Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σκευάσματα στα σωστά χρονικά διαστήματα,συνήθως 4-6 εβδομάδες περίπου,ώστε να διατηρείται η δράση τους.
 • Αντιπαρασιτική Αγωγή: Αν το κατοικίδιό σας έχει πολλά νηματώδη(ταινίες στα κόπρανα), μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στην εμφάνισή του, θαμπό τρίχωμα,διάρροια και αργό ρυθμό αύξησης βάρους. Η ταινία ζει στο έντερο προσκολλημένη στο τοίχωμά του και συχνά αποβάλλεται με τη μορφή μικρών τεμαχίων που μοιάζουν με ρύζι. Μπορεί να τα δείτε στο τρίχωμα του κατοικίδιου σας γύρω από την ουρά ή τα οπίσθιά του. Η τακτική καταπολέμησης τους με ένα σκεύασμα καλής ποιότητας σκοτώνει όλα τα παράσιτα που βρίσκονται στο έντερο του κατοικιδίου σας, ενώ βοηθάει επίσης να διατηρείται το περιβάλλον σας καθαρό από τυχόν μολυσματικές προνύμφες.
 • Τοποθέτηση μικροτσίπ: Εκτός από την ταυτότητα στο κολάρο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικροτσίπ στο κατοικίδιό σας.Ο μικροσκοπικός αυτός μηχανισμός, που έχει μέγεθος ίσο με ένα κόκκο ρυζιού,τοποθετείται με ένεση κάτω από το δέρμα και περιέχει έναν αριθμό που αντιστοιχεί αποκλειστικά σε εσάς και το κατοικίδιό σας,Ο αριθμός αυτός συνδέει εσάς και τα προσωπικά σας στοιχεία σε μία κεντρική βάση δεδομένων.Αν το κατοικίδιό σας χαθεί και το βρει η αστυνομία ή ένα κέντρο διάσωσης,τότε, σκανάροντας τον αριθμό αυτό, μπορούν γρήγορα να σας επιστρέψουν το κατοικίδιό σας.
 • Στοματική Υγεία: Οι σκύλοι και οι γάτες αλλάζουν δόντια όπως και οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι τους πέφτουν τα βρεφικά δόντια και στη θέση τους βγαίνουν τα μόνιμα δόντια του ενήλικου. Θα πρέπει να αρχίσετε να βουρτσίσετε τα δόντια του κατοικιδίου σας ευθύς και εξ αρχής, ώστε να αποδεχτεί το βούρτσισμα ως μέρος της φυσιολογικής καθημερινής του ζωής. Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την δική σας οδοντόπαστα, γιατί στα κατοικίδια δεν αρέσει η γεύση και ο αφρός της. Οδοντόπαστες για σκύλους και γάτες μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα κτηνιατρεία και καταστήματα ειδών για κατοικίδια ζώα. Οι οδοντόβουρτσες για ανθρώπους μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Τα κατοικίδια έχουν συχνά προβλήματα με τα δόντια τους(περιοδοντική νόσος κλπ). Το βούρτσισμα, 3 τουλάχιστον φορές την εβδομάδα, βοηθάει να διατηρηθούν τα δόντια και τα ούλα του κατοικιδίου σας υγιή.
 • Εκπαίδευση και Συμπεριφορά: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάξετε στο κουτάβι ή στο γατάκι σας είναι που και πότε να πηγαίνει στην τουαλέτα. Ενθαρρύνετε το γατάκι σας να χρησιμοποιεί την άμμο του μετά από κάθε γεύμα και κάθε φορά που ξυπνάει. Τα κουταβάκια πρέπει να μάθουν να πηγαίνουν τουαλέτα μόνο όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι.Αρχίστε λοιπόν την εκπαίδευσή τους αμέσως. Πηγαίνετε το κουτάβι σας σε ένα μέρος στο κήπο,όπου θα θέλατε να μάθει να "λερώνει" και ενθαρρύνετέ το να το χρησιμοποιήσει. Τα κουτάβια μαθαίνουν πολύ γρήγορα,αλλά από εσάς εξαρτάται να τους διδάξετε καλή συμπεριφορά.Μπορείτε να ρωτήσετε επίσης τον κτηνίατρό σας αν υπάρχουν μαθήματα εκπαίδευσης για κουτάβια στην περιοχή σας.
 • Κοινωνικοποίηση: Τα κουτάβια πρέπει να μάθουν πως να συμπεριφέρονται στους γύρω τους.Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κοινωνικοποίηση.Ο κοινωνικοποιημένος σκύλος αναπτύσσει "δεξιότητες" επικοινωνίας που του δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αν απειλείται ή όχι και πως να αναγνωρίζει και να αντιδρά στις προθέσεις των άλλων. Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαέξι εβδομάδων της ζωής του, θα πρέπει να εκθέτεται κατ' επανάληψη το κατοικίδιό σας σε ερεθίσματα που μπορεί να του προκαλέσουν φόβο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να συνηθίσει στον θόρυβο των μηχανών, του πλυντηρίου και της ηλεκτρικής σκούπας, καθώς επίσης να συναντάει κάθε λογής, μεγέθους και είδους ανθρώπους.

  Με όλα τα παραπάνω είμαι σίγουρη πως θα δεθείτε περισσότερο με το κατοικίδιό σας αλλά και θα έχετε ένα κατοικίδιο που θα σας είναι πιστό, θα σας αγαπά όσο τίποτα άλλο στον κόσμο!

  lara_09
  my.aegean.gr

 • Κατηγορία: Φυτά και ζώα | Έγραψε: woman-life (11-03-2013) | Το διάβασαν: 985

  Άλλα άρθρα με θέμα ζώα:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats