Παρασκευή
14-06-2024
15:28
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Φυτά και ζώα

Νέες οδηγίες για να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου
Είναι πασίγνωστο και στους πλέον άσχετους με το αντικείμενο ότι στην χώρα μας υπάρχει έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας. Αυτή η έλλειψη αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα έχει πολλές συνέπειες για τα ίδια που είναι όντα πλήρως συναισθανόμενα, αλλά έχει συνέπειες και για την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτιστικό, κοινωνικό, ευρωπαϊκό.

Τα τελευταία τρία χρόνια η στάση της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την κατανόηση του ζητήματος της κακοποίησης – παθητικής και ενεργητικής – των ζώων και η έγκαιρη ανταπόκρισή της έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και των εκάστοτε αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όμως σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα κυρίως αυτά της περιφέρειας και των νησιών, υπάρχει όχι μόνο άγνοια της νομοθεσίας αλλά και πλήρης απαξίωση για τα ζώα.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των κατά περιόδους εγκυκλίους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η Ελληνική Αστυνομία είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Σώμα για την αποτελεσματική μείωση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων.

Η έννοια της κακοποίησης πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τα αστυνομικά όργανα που εργάζονται στα Α.Τ. της χώρας και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη φιλοζωικής κουλτούρας μας, αφού και οι αστυνομικοί ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για να βοηθήσει τα φιλοζωικά σωματεία και τους ιδιώτες που δίνουν κυριολεκτικά μάχη – για να σώσουν ό,τι σώζεται εν μέσω οικονομική κοινωνική και κρίσης της ηθικής – και για να αντιμετωπίζουν την αναλγησία των αρχών (Αστυνομίας, Δήμων, Δημοτικής Αστυνομίας, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.ά.) εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες τις οποίες θα βρείτε δημοσιευμένες εδώ.

Είναι ένας «μπούσουλας» που στοχεύει στην κατανόηση της έννοιας «κακοποίηση» και υποδεικνύει ποια νομοθεσία υπάρχει και τι είναι υποχρεωμένη η ΕΛ.ΑΣ. να πράττει.

 • Τι είναι κακοποίηση;

  Βάσει αυτών των οδηγιών εξηγούμε ότι η κακοποίηση έχει δύο μορφές:

  Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.
  Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.

  Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

  Οι έννοιες της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ, όπως πολλοί αστυνομικοί ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ισχυρίζονται αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται και να κατανοούνται με βάση την ηθική, τη σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, τη λογική και όχι με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.

  Επιχειρήματα αστυνομικών όπως: « που ξέρω εγώ αν είναι μόνιμα δεμένο», «δε λέει ο νόμος όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει να είναι η αλυσίδα» , «τι εννοούμε κατάλληλο κατάλυμα» , «και τα κόκαλα τροφή είναι» , «που λέει ο νόμος ότι το σκυλί δεν πρέπει να είναι μόνο του στο βουνό» κ.ο.κ. , δεν καν θέλουμε να τα σχολιάσουμε, αφού πασιφανώς καταδεικνύουν ή ότι εμφορούμαστε από αδιαφορία ή ότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ευζωία, ή ότι βαριόμαστε να ασχοληθούμε με το θέμα.

  Έτσι το μόνιμο δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου – το μόνιμο δέσιμο με ένα μικρό εκ μέρους των αστυνομικών έλεγχο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί – αποτελεί κακοποίηση , η έλλειψη καταλύματος αλλά και ή έκθεση του καταλύματος – ακόμη και αν αυτό υπάρχει – στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης σε κάθε ασθένειά του, ο μη εμβολιασμός και η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και μάλιστα καθαρού, σωστής τροφής – οι βοσκοί τρέφουν πολλές φορές τους σκύλους τους με ψοφίμια άλλων ζώων ή με νωπά εντόσθια – οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα, εμπίπτουν στην έννοια της παθητικής κακοποίησης, του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου 16.

  - Βάσει δε του νόμου 1197/82 η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.
  - Επιθυμούμε να εστιάσετε στην παθητική κακοποίηση (συνθήκες διαβίωσης του ζώου) το ίδιο με την ενεργητική (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός κ.ά. ) , γιατί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποιημένων ζώων , κάτι το οποίο στην πράξη δεν γίνεται από τα αστυνομικά όργανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις με διάφορα αβάσιμα επιχειρήματα.
  - Όλα τα αδικήματα κατά των ζώων είναι δημόσιας τάξης επομένως είναι αυτεπάγγελτα – αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο – και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που πλείστοι όσοι αστυνομικοί είτε αγνοούν είτε δεν τηρούν.
  - Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι τα άρθρα 1 και 16 αφορούν κάθε είδους ζώου, της ξηράς, του αέρος και της θάλασσας.
  - Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά καλώντας το 100, το οποίο και υποχρεούται να πάει στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσει στην συνέχεια σε δίωξη και σύλληψη σε συνεργασία με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, διαδικασία η οποία πολλές φορές αποφεύγεται ή και υποκρύπτεται από τα αστυνομικά τμήματα.

  Ουδεμία σημασία δίνεται τις περισσότερες φορές από τα αστυνομικά όργανα στην σύλληψη του δράστη και πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα φορτικοί για να ασχοληθούν.

  - Γενικώς αντιμετωπίζουμε δυστοκία εκ μέρους των αστυνομικών, όταν πρέπει να πάνε στο σημείο του συμβάντος και πολλές φορές η άρνησή τους δεν είναι λόγω φόρτου εργασίας αλλά λόγω αδιαφορίας.
  - Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου η αστυνομία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.
  - Το Αστυνομικό Τμήμα που επελήφθη της καταγγελίας οφείλει να προχωρήσει σε έρευνα ουσιαστική πριν διαβιβάσει την σχετική δικογραφία στην εισαγγελία.
  - Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταγγελία ή η μήνυση είναι κατ’ αγνώστων και σε αυτή την περίπτωση ο αστυνομικός υποχρεούται να διατάξει έρευνα στην περιοχή που έγινε το περιστατικό και μετά να διαβιβάσει την δικογραφία.
  - Πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα θεωρώντας ήσσονος σημασίας την παθητική κακοποίηση, αλυσοδεμένα ζώα, βαρέλια, ζώα στο πουθενά, (γενικά όλες τις προαναφερόμενες μορφές παθητικής κακοποίησης), δεν εφαρμόζουν τον νόμο που είναι ρητός.
  - Μήνυση ΚΑΙ αυτόφωρο όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
  - Εξαιρετικά χρήσιμη πράξη είναι η έκδοση Δελτίου Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. προς ενημέρωση του κόσμου, η οποία πολλές φορές μπορεί να επιδράσει ανασταλτικά σε επίδοξους εγκληματίες κατά των ζώων.

  Όμως μέχρι τώρα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας , με ελαχιστότατες εξαιρέσεις όπως των Τ.Α.Ε. Ηρακλείου Κρήτης , τα αστυνομικά όργανα παρά του ότι καθημερινά έρχονται σε επαφή και γνώση ιδίοις όμμασι με περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ουδέν πράττουν, κατά παράβαση καθήκοντος.

  Η χώρα μας πλήττεται διεθνώς για διάφορους λόγους στις περισσότερες περιπτώσεις δε με κύρια ευθύνη αυτών που την κυβερνούν.

  Στις κακοποιήσεις των ζώων όμως είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπική η ευθύνη του καθενός μας και των διαφόρων υπηρεσιών, που οφείλουν να πράττουν τα δέοντα για να ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο ώστε τελικά να πάψει η χώρα μας να κακοποιείται και η ίδια, μέσω της τεράστιας δυσφήμησης, που της γίνεται λόγω της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα.

  Για να μιλήσετε με τους ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά και σκληρά για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων καλέστε στο τηλέφωνο: 6976489349.

  Πηγή zoosos

 • Κατηγορία: Φυτά και ζώα | Έγραψε: woman-life (16-10-2012) | Το διάβασαν: 1211

  Άλλα άρθρα με θέμα ζώα, κοινωνία:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats