Κυριακή
26-05-2024
05:32
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Άντρας vs γυναίκα
Έρωτες και σχέσεις
Έγγαμος βίος
Γονείς και παιδιά
Φίλοι και κοινωνία

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σχέσεις - Οικογένεια » Γονείς και παιδιά

Μητέρα και κόρη – Προβλήματα στη σχέση
"Δεν με καταλαβαίνεις!" - πόσο συχνά, παιδιά και γονείς ακούνε αυτή την φράση ο ένας από τον άλλο!? Ενώ, σχεδόν προχθές αυτό το χαριτωμένο κοριτσάκι έλεγε: "Είσαι η καλύτερη μαμά στον κόσμο!". Τι έγινε; Γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής μας αλλάζουν οι σχέσεις με τη μητέρα; Και όχι πάντα προς το καλύτερο. Πώς να προστατευτείς από τα προβλήματα στη σχέση "Μητέρα & Κόρη", και να βγείτε στο σωστό δρόμο της φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης;

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όλες οι αρνητικές καταστάσεις και εμπειρίες της παιδικής ηλικίας οπωσδήποτε θα αφήσουν το στίγμα τους στην ώριμη ζωή. Και πράγματι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, μεταμορφωνόμαστε και γινόμαστε σαν τις μητέρες μας. Και κάνουμε τα ίδια λάθη σε σχέση με τις κόρες μας, που έκαναν κάποτε οι μητέρες μας σε μας. Γιατί λοιπόν εμφανίζονται προβλήματα μεταξύ μητέρων και κορών τους; Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, αλλά οι ρίζες βρίσκονται στην παιδική ηλικία.

Μητέρα & Κόρη – πρόβλημα Νο1

Πόσο συχνά η μητέρα σού έλεγε: "Τι κορίτσι είσαι εσύ; Εσύ είσαι αγοροκόριτσο. Ποιον έμοιασες;". Ε, και; Σιγά το πρόβλημα – λερώθηκαν τα ρουχαλάκια και γδάρθηκαν τα γόνατα επειδή προσπαθούσες να σκαρφαλώσεις πάνω στο δέντρο. Αλλά αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, στον παιδικό εγκέφαλο εμφανίζεται ο πρώτος φόβος – δεν είμαι σαν τη μαμά, δεν έχω θηλυκότητα, δεν είμαι ευαίσθητη. Και με τον καιρό ο φόβος γίνεται φοβία. Προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις να είσαι σαν κι αυτήν, "γυναίκα" αν και δεν το θέλεις καθόλου, αλλά η μαμά είπε...

Γνώμη: Πέρασε η εποχή όπου όλα τα κορίτσια έπρεπε να είναι θηλυκά. Τώρα όλες οι γυναίκες είναι εντελώς διαφορετικές κι αυτή είναι η γοητεία! Ας είναι αυτό το "κερασάκι" σου. Στο κάτω κάτω, εμείς οι γυναίκες είμαστε "μεταβλητές" κι αυτό ακριβώς μας κάνει μοναδικές!

Μητέρα & Κόρη – πρόβλημα Νο2

Με τις καλύτερες προθέσεις, άλλες φορές ασυνείδητα κι άλλες επίτηδες, η μητέρα δημιουργεί προβλήματα στη σχέση σας. Θέλει να της μοιάσεις, θέλει εσύ, η κόρη της, να πραγματοποιήσει όλα τα ανεκπλήρωτα όνειρά της. Ωδείο, χορός, ρυθμική γυμναστική, ζωγραφική, κέντημα κι άλλα πολλά. Κι όλα αυτά επειδή η μητέρα στα παιδικά της χρόνια δεν τα έκανε αν και το ήθελε πολύ. Αλλά όλα αυτά δε σου φέρνουν ευχαρίστηση.

Γνώμη: Κατάλαβε επιτέλους, να μοιάζεις εξωτερικά με τη μητέρα σου και να είσαι ο κλώνος της είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Έχεις προσωπικότητα! Να είσαι ο εαυτός σου! Να πραγματοποιείς τις δικές σου ιδέες, τα δικά σου όνειρα, τις δικές σου επιθυμίες. Κι ας είναι σχολή καράτε. Αφού σ' αρέσει!

Μητέρα & Κόρη – πρόβλημα Νο3

Για τη μητέρα μας θα είμαστε πάντα οι καλύτερες και οι ομορφότερες, αλλά γιατί τότε, τόσο συχνά ακούμε να μας λέει προσβλητικά λόγια; "Είσαι πετσί και κόκαλο", "Είσαι χοντρή", "Είσαι βρωμιάρα", "Έχεις στραβά πόδια" κι άλλα παρόμοια. Και το καλύτερο "Ποιος θα σε πάρει εσένα; Ανεπρόκοπη!". Αμέσως νομίζεις ότι η κόρη είναι κάτι σαν Κουασιμόδος. Και κανένας νορμάλ άντρας ούτε στο ίδιο λεωφορείο μαζί σου δεν θέλει να μπει και πόσο μάλλον να ζητήσει το χέρι σου.

Γνώμη: Δούλεψε με το εσωτερικό σου "εγώ". Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου ανεξαρτήτως από το τί λένε οι άλλοι. Ανέβασε την αυτοπεποίθησή σου και άκουγε τον εσωτερικό σου κόσμο. Και να θυμάσαι: όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί, δεν υπάρχουν απόλυτα όμορφα ούτε και απόλυτα άσχημα άτομα. Ο καθένας έχει κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους. Πρέπει μόνο αυτή τη διαφορά να αναδείξεις με ευνοϊκό για εσένα τρόπο.

Μητέρα & Κόρη – πρόβλημα Νο4

Συνέχεια μαλώνετε. Η μητέρα σου σε κριτικάρει για το άσχημο φόρεμα, άρωμα, μαγείρεμα, δουλειά κλπ. Δεν της αρέσουν οι φίλοι σου, ο γάτος σου και (Θεός φυλάξει) ο άντρας σου. Και όλα αυτά δεν σου τα λέει ευθέως, αλλά όποτε τύχει "εντελώς τυχαία". Ωστόσο με όλο της το είναι δείχνει το πόσο πολύ δεν της αρέσουν οι επιλογές σου.

Γνώμη: Μίλα με τη μητέρα σου στα ίσια – για τα αισθήματά της, για την στάση της στη ζωή. Μην φοβάσαι να εκφράσεις όλα αυτά που σ' ενοχλούν. Δωσ' της να καταλάβει ότι η ζωή σου είναι δική ΣΟΥ ζωή. Πρότεινέ της να κάνετε κάτι μαζί – πηγαίνετε για ψώνια, στο κομμωτήριο, σ' ένα σαλόνι ομορφιάς. Αν ακούσεις από τη μητέρα σου κάποιο πρόβλημα δωσ' της διακριτικά μια συμβουλή. Δοκίμασε να την καταλάβεις. Τη στιγμή που νιώθει αδυναμία να επιλύσει το πρόβλημα, ασυνείδητα ασκεί κριτική πάνω σου, στην κόρη της, έχοντας ωστόσο τις καλύτερες προθέσεις.

Μητέρα & Κόρη – πρόβλημα Νο5

Η μητέρα σου, κυριολεκτικά ζει τη ζωή σου. Πρέπει όλα να τα ξέρει για 'σένα. Σε λυπάται όταν έχεις δυσκολίες και κλαίει όταν κλαις. Συμπεριφορά που προκαλεί εκνευρισμό. Κι όταν αρχίζεις να θυμώνεις μαζί της, τα δάκρυά της σταματημό δεν έχουν.

Γνώμη: Κατάλαβέ την – φοβάται να γίνει "άχρηστη" για την κόρη της, για την οποία ήταν όλος ο κόσμος όσο ήταν μικρή. Και τελικά αποδεικνύεται ότι η μικρή της κορούλα τα καταφέρνει και χωρίς αυτήν. Για τη μητέρα αυτό είναι μεγάλη στεναχώρια. Μίλα της για την “αυτονομία” σου, αλλά και για το πόσο τυχερή νιώθεις που είναι δίπλα σου και μπορείς να βασιστείς πάνω της.

Κι αν τελικά τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάνει...

Αν δεν βρίσκετε κοινή λογική, αν δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα όσες προσπάθειες κι αν κατέβαλες, τότε... δέξου την έτσι όπως είναι, τουλάχιστον για τον λόγο ότι είναι μητέρα σου – άνθρωπος που σε γέννησε, σε μεγάλωσε και σε έκανε αυτό που είσαι σήμερα. Και το πιο βασικό: να θυμάσαι ότι κι εσύ κάποτε θα γίνεις μάνα και είναι άγνωστο το πώς θα συμπεριφέρεσαι στην κόρη σου. Έτσι λοιπόν, μεγαλώνοντας την κορούλα σου, να κοιτάς καμιά φορά προς τα πίσω την παιδική σου ηλικία, και να προσπαθείς να μην επαναλαμβάνεις τις πράξεις και τα λόγια που κάποτε σε οδηγούσαν σε οργή και θυμό. Να είσαι για τη μικρούλα σου φίλη και σύμβουλος. Μπορεί με την κόρη σου να γίνετε φίλες όπως δεν υπήρξες ποτέ με τη δική σου μητέρα.

© W-L

Κατηγορία: Γονείς και παιδιά | Έγραψε: woman-life (04-12-2012) | Το διάβασαν: 2459

Άλλα άρθρα με θέμα σχέση, παιδί, οικογένεια:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats