Ο ρόλος του πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η παρουσία του, η συναισθηματική και η πρακτική υποστήριξη που προσφέρει στη μέλλουσα μητέρα είναι απαραίτητη για την ίδια, αλλά και για το μωρό. Πρέπει να είναι ενεργός και βοηθητικός με κάθε τρόπο και να εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά. Εκείνο, το οποίο ανακάλυψε η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και μελετά η προγεννητική αγωγή είναι οτι η ζωή που το έμβρυο βιώνει μέσα στο περιβάλλον της μήτρας είναι καθοριστική για το μέλλον του.
Η συμμετοχή και η αγάπη των δυο γονέων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ομορφιά της εμπλοκής στη ζωή ενός παιδιού από την πρώτη κιόλας ημέρα έγκειται στο ότι μητέρα και πατέρας μαθαίνουν μαζί τα όσα πρέπει να ξέρουν για το μωρό τους.
Το τρυφερό ενδιαφέρον του άνδρα και η αρμονία του ζευγαριού ευνοούν στην έγκυο γυναίκα μια ισορροπημένη και γαλήνια ψυχοσωματική κατάσταση: όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι θετικές, ικανοποιητικές, το ίδιο το σώμα της παράγει και εισάγει στην κυκλοφορία κάποιες «ηρεμιστικές» ουσίες, τις ενδορφίνες, που αυξάνουν την αίσθηση ευεξίας.
Συμβουλές προς τον πατέρα:
• Να είναι ψύχραιμος και υποστηρικτικός, αλλά να μη διστάζει να εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματά του. Η συζήτηση με τη σύντροφο αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία.
• Να συμμετέχει ενεργά στην εγκυμοσύνη και τη γέννα.
• Να συνοδεύει την έγκυο στο γυναικολόγο και να συμμετέχει στις συζητήσεις και τις πρακτικές αποφάσεις. Να είναι παρών ακόμα και σε εξετάσεις ρουτίνας.
• Να θέτει στους ειδικούς και τις δικές του απορίες. Να παίρνει πρωτοβουλίες και να συμμετέχει στο σχεδιασμό της παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού αργότερα.
• Να φροντίσει περισσότερο τη σχέση του με τη γυναίκα του, ώστε να νιώθει ότι αποτελούν ομάδα.
• Να προσέχει και εκείνος τη διατροφή του και τον τρόπο ζωής του, συμμετέχοντας μαζί με τη γυναίκα του σε μια πιο υγιεινή ζωή. Διακριτικά θα πρέπει να υποστηρίζει τη σύντροφό του στις συνθήκες ζωής που επιβάλει η εγκυμοσύνη και κυρίως σε περιπτώσεις επιπλοκών αν, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να παραμείνει κλινήρης και να ξεκουράζεται ή να αποφεύγει επιβλαβείς συνήθειες, που είχε πριν μείνει έγκυος (π.χ. ξενύχτια, ορθοστασία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, κ.ά.).
• Να βρει λίγο χρόνο για να μένει μόνος με τη σύντροφό του, για να νιώσει με τα χέρια του τα χτυπήματα του μωρού στην κοιλιά, να τη χαλαρώσει με ένα απαλό μασάζ και να επικοινωνήσει περισσότερο μαζί της.
• Τέλος, ας μην ξεχνά, ότι η εγκυμοσύνη είναι μια χαρούμενη περίοδος. Ας φροντίσει να τη χαρεί όσο μπορεί. Ας επιλέξει μαζί με τη σύντροφό του το όνομα που θα δώσουν στο μωρό, ας επισκεφτεί μαζί της καταστήματα ρούχων εγκυμοσύνης και μωρουδιακών και ας τη βοηθήσει να επιλέξουν από κοινού όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστούν.
Η εγκυμοσύνη και ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί, αναγκάζει τον πατέρα να αποδεχθεί τη μετάβαση από μια απόλυτη δυαδική σχέση σε μια τριαδική σχέση. (Τις περισσότερες φορές αυτό είναι πιο δύσκολο για το πατέρα απ ότι για τη μητέρα.) Γι αυτό, συζητήστε, ζητήστε του βοήθεια, κάντε πράγματα μαζί, ενημερώστε τον για να μη νιώσει παραμελημένος. Θα πρέπει να έχει και εκείνος πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία! Αυτό θα βοηθήσει να έχετε μια ευτυχισμένη σχέση και οικογένεια!