Κυριακή
05-12-2021
19:26
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Μόδα και Τάσεις
Στυλ και Image
Μακιγιάζ και άρωμα
Ομορφιά - Βήμα βήμα
Ομορφιά και περιποίηση

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Μόδα - Ομορφιά » Ομορφιά και περιποίηση

Προφυλάξτε τα μάτια σας
Από τις επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν στην Αμερική τα τελευταία χρόνια, προέκυψε ότι η έκθεση των ματιών για πολλή ώρα στον ήλιο, χωρίς προστατευτικά γυαλιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην όραση. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλούν σοβαρές βλάβες στα μάτια. Οι οφθαλμίατροι της Αμερικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επαρκή προστασία στα μάτια προσφέρουν τα γυαλιά ηλίου που αντανακλούν κατά 95% και άνω τις βλαβερές αυτές ακτίνες. Σε περίπτωση που θα εκτεθείτε για πολλή ώρα στον ήλιο, καλό είναι να φοράτε και ένα πλατύ καπέλο.

Πότε φοράμε γυαλιά ηλίου;

- Κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι, ιδιαίτερα όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ακτινοβολία UVA & UVB είναι τρεις φορές υψηλότερη από ότι τους χειμερινούς μήνες.
- Όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα ή στην παραλία.
- Όταν παίρνουμε μέρος σε χειμερινά σπορ, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρα.
- Όταν λαμβάνουμε φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπερευαισθησία στο φως.

Τι προσέχουμε, όταν αγοράζουμε γυαλιά;

Όλα τα γυαλιά ηλίου είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας προφυλάσσουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Τα περισσότερα, μάλιστα, αναφέρουν και το επίπεδο προστασίας που παρέχουν για τις ακτίνες UV, καθώς και για τις υπόλοιπες βλαβερές ακτίνες, που μπορούν να βλάψουν τα μάτια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι το είδος της ακτινοβολίας που θέλετε να αποφύγετε και ανάλογα να κάνετε την επιλογή σας.

Ενδεδειγμένα γυαλιά ηλίου

Αυτά που μπλοκάρουν κατά 99% την ακτινοβολία UV θεωρούνται απολύτως κατάλληλα, ακόμη καλύτερα, όμως, είναι αυτά που παρέχουν 100% προστασία. Η μακρόχρονη έκθεση σε αυτή την ακτινοβολία προκαλεί σοβαρές ασθένειες στα μάτια. Η ακτινοβολία UVB θεωρείται πιο επικίνδυνη για τα μάτια και το δέρμα από ότι η ακτινοβολία UT. Τόσο οι πλαστικοί φακοί, όσο και οι φακοί από γυαλί μπλοκάρουν κάποια ποσότητα ακτινοβολίας UV, όμως η αποτελεσματικότητά τους αυξάνει κατακόρυφα με την πρόσθεση χημικών ουσιών κατά την κατασκευή των φακών ή με την επίστρωσή τους από ειδικό υλικό.
Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετική ορολογία, όπως προστασία ως 400nm, που πρακτικά ισοδυναμεί με 100% προστασία από τις ακτίνες UV.

Χρώμα και λούστρο

Μερικά γυαλιά ηλίου, που συνήθως δε χορηγούνται με συνταγή γιατρού, φέρουν βαφή και είναι γυαλισμένα, για να ανεβάσουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των φακών. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι τα γυαλιά που δεν κατασκευάστηκαν με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν λιγότερο τα μάτια σας.
Για να διαπιστώσετε την ποιότητα των φακών, προβείτε στην ακόλουθη δοκιμή. Κρατήστε τα γυαλιά σε μια βολική απόσταση από τα μάτια σας. Κλείστε το ένα σας μάτι και κοιτάξτε κάποια επιφάνεια με γεωμετρικά σχήματα, τα πλακάκια του πατώματος για παράδειγμα. Μετακινήστε με αργό ρυθμό τα γυαλιά από τη μια πλευρά προς την άλλη και κατόπιν από πάνω προς τα κάτω. Αν οι γεωμετρικές γραμμές του μοτίβου παραμείνουν καθαρές και αναλλοίωτες, τότε οι φακοί είναι καλής ποιότητας. Αν όμως δεν φαίνονται καθαρές οι γραμμές, ιδιαίτερα στο κεντρικό σημείο του φακού, τότε δοκιμάστε άλλα γυαλιά.

Τα γυαλιά, είτε ηλίου είτε όρασης, πέραν την πρακτικής τους πλευράς, εξυπηρετούν και την αισθητική πλευρά. Δίνουν προσωπικότητα και στιλ. Ωστόσο, πέρα από το τι προστάζει η μόδα, πρέπει να λαμβάνετε υπ' όψιν σας και αν το συγκεκριμένο σχήμα “δένει” με το πρόσωπό σας και αν η ποιότητά τους ανταποκρίνεται σε κάποιους βασικούς κανόνες. Οι προδιαγραφές για την επιλογή των σωστών φακών είναι λίγες, αλλά βασικές. Δώστε, επίσης, προσοχή στο σκελετό, ενώ για τα γυαλιά ηλίου επιπλέον αναζητήστε την ένδειξη CE.
Αν έχετε πρόσωπο:
Οβάλ

Δοκιμάστε γυαλιά με φακούς σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, με κοκάλινο σκελετό, ιδίως αν έχετε φράντζα. Αν έχετε μαλλιά μακριά, δοκιμάστε και τις κλασσικές και πιο ρετρό γραμμές, με οβάλ φακούς που, όμως, ελαφρά "ανεβαίνουν" προς τα πάνω. Αυτές οι φόρμες είναι ιδανικές, γιατί θα γλυκάνουν το πρόσωπό σας και θα του χαρίσουν αρμονία. Φορέστε, επίσης, άφοβα γυαλιά ηλίου σε σχήμα μάσκας, και μαζέψτε τα μαλλιά σας σε χαμηλή κοτσίδα πίσω.
Τετραγωνισμένο

Σας ταιριάζουν οι μακρόστενοι – οβάλ φακοί, με κοκάλινο χρωματιστό σκελετό, ιδίως αν έχετε κοντά μαλλιά. Αν έχετε πιο μακριά μαλλιά, δοκιμάστε ορθογώνιο σχήμα φακών με συρμάτινο σκελετό, για να εναρμονίσουν τις γωνίες του προσώπου σας.
Στρογγυλό

Αν τα μαλλιά σας είναι κοντά και το σχήμα του προσώπου σας στρόγγυλο, τίποτα καλύτερο από τα στρόγγυλα γυαλιά, στυλ Τζον Λένον. Μπορείτε να κάνετε παιχνίδι και με το χρώμα του σκελετού, για ένα αποτέλεσμα πιο εντυπωσιακό και τρελιάρικο ταυτόχρονα. Για ένα λουκ πιο σοφιστικέ, διαλέξτε γυαλιά όρασης χωρίς σκελετό ή με έναν πολύ λεπτό διακριτικό σκελετό, σε σχήμα πάντα στρογγυλεμένο.


Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου και έχετε βρει ποιο σχήμα σάς ταιριάζει, προσέξτε:

Τον σκελετό
Ο σκελετός να μην είναι φτιαγμένος από τοξικά υλικά, αλλά από μέταλλο, ατσάλι, τιτάνιο ή και ορισμένα είδη πλαστικού. Προτιμήστε σκελετούς σε σκούρο χρώμα, το οποίο εμποδίζει τις βλαβερές ακτινοβολίες να αντανακλούν στο εσωτερικό του φακού και φυσικά φροντίστε να είναι ανατομικός και ελαφρύς.

Το χρώμα των φακών
- Το καφέ χρώμα εμποδίζει τόσο τις υπεριώδεις, όσο και τις υπέρυθρες ακτινοβολίες και επιπλέον σας επιτρέπει να βλέπετε πολύ καθαρά.
- Το πράσινο χρώμα φακών θεωρείται το πλέον ξεκούραστο χρώμα για τα μάτια.
- Το γκρι χρώμα φακών έχει τις ιδιότητες των πράσινων και των καφέ φακών, χωρίς όμως να μεταβάλλει τα χρώματα του χώρου γύρω σας.
- Χρώματα, όπως κίτρινο, μπλε ή γενικά σε πολύ ανοιχτές αποχρώσεις, εξυπηρετούν καθαρά λόγους αισθητικής, παρά προστασίας. Μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα, όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος ή σε κλειστούς, αλλά πολύ φωτεινούς χώρους.

Κατηγορία: Ομορφιά και περιποίηση | Έγραψε: woman-life (13-08-2011) | Το διάβασαν: 1147

Άλλα άρθρα με θέμα μάτια, αξεσουάρ, καλοκαίρι, γυαλιά:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats