Ανεπιθύμητο δεν σημαίνει απαραίτητα άσχημο ή άχρηστο. Μπορεί να σημαίνει λάθος νούμερο ή δώρο με ληγμένη κάρτα αλλαγής ή ένα μάλλινο που μας προκαλεί αλλεργία ή κάτι που το είχαμε ήδη και τώρα το αποκτήσαμε διπλό. Εκτός από το να το ξανατυλίξετε και να το πασάρετε σε κάποιον άλλο, υπάρχουν πολλές άλλες ιδέες.
Οργανώστε ένα ανταλλακτικό πάρτι με τους φίλους σας: Φέρτε όλοι από ένα ανεπιθύμητο δώρο -πακεταρισμένο- και ανταλλάξτε μεταξύ σας, παίρνοντας ένα τυχαίο ο καθένας. Όποιος διαλέξει ανεπιθύμητο δώρο, μπορεί να ανταλλάξει ξανά με κάποιον άλλο.
Κάντε μια καλή πράξη: Και χαρίστε το σε φιλανθρωπικό οργανισμό, άσυλο φιλοξενίας ή ορφανοτροφείο. Λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων, έστω και ετεροχρονισμένα, μπορεί να ξεδιπλωθεί μέσα από τη χαρά ενός ανθρώπου που μάλλον δεν έλαβε κανένα δώρο στις γιορτές.
Άλλαξέ το: Σε κανέναν δεν είναι εύκολο να λέει στο φίλο του πως δεν του άρεσε το δώρο του. Αλλά από το να σκονίζεται στο πατάρι το πουλόβερ με τον τάρανδο, καλύτερα να αλλαχτεί με κάτι στ’ αλήθεια χρήσιμο.
Δώρο ψάχνει παραλήπτη: Χαρίστε το σε κάποιον που έχει ανάγκη ένα δώρο. Αντί να το χαρίσετε σ’ ένα φίλο σας μπορείτε να το αφήσετε στη γειτονιά, κάπου κοντά στην πόρτα σας με ένα σημείωμα που να λέει «δώρο ψάχνει παραλήπτη». Σε ποιον δε θα έφτιαχνε η μέρα αν έβρισκε κάτι τέτοιο στο δρόμο του;
Για τις επόμενες γιορτές δημιούργησε οικογενειακές λίστες: Λίστες με πράγματα που χρειαζόμαστε απαραίτητα είναι μια καλή λύση για να εξαφανιστούν τα ανεπιθύμητα δώρα. Π.χ. «Αγαπητή οικογένεια, χρειάζομαι μια νέα ατζέντα και ένα ζευγάρι μαύρα γάντια». Τα υπόλοιπα μέλη κάνουν το ίδιο. Ο καθένας αναλαμβάνει να αγοράσει ένα δώρο από τη λίστα των άλλων. Ανταλλάζετε και τίποτα δεν καταλήγει στα αζήτητα. Έξτρα μπόνους το γεγονός πως σώζει και από τη σπαζοκεφαλιά «τι δώρο να του/της πάρω».
Για να μην υπάρχουν ξανά ανεπιθύμητα δώρα… : Ανταλλάξτε χρόνο αντί για αντικείμενα. Μια βόλτα στο μουσείο, σε μια συναυλία ή μια εκδρομή είναι δώρο που θα μείνει για πάντα στο μυαλό. www.doctv.gr
|