Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου που διαγιγνώσκονται ετησίως στη Μ.Βρετανία οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το ποτό και η κακή διατροφή, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Ο καπνός είναι η βασικότερη αιτία καρκίνου, αναλογώντας στο 23% των περιπτώσεων για τους άνδρες και στο 15,6% για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Cancer Research UK.
Η μελέτη
Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μελετώντας στατιστικά δεδομένα του 2010 για 18 διαφορετικές μορφές καρκίνου και χρησιμοποιώντας αρχεία για την περίοδο 1993-2007.
Στους άνδρες, το 6,1% (9.600) των καρκίνων σχετίστηκε με την ελλιπή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το 4,7% (7.800) με την εργασία, το 4,6% (7.300) με το αλκοόλ, το 4,1% (6.500) με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία και το 3,5% (5.500) στην υπερέκθεση στον ήλιο και το σολάριουμ.
Στις γυναίκες, το 6,9% (10.800) σχετιζόταν με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία, το 3,7% (5.800) με λοιμώξεις από αιτίες όπως ο HPV (που προκαλεί κυρίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), το 3,6% (5.600) στην υπερέκθεση στον ήλιο και το σολάριουμ, το 3,4% (5.300) στην ελλιπή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το 3,3% (5.100) στο αλκοόλ.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι κάτι ‘μοιραίο’ ή οφείλεται στα γονίδια και ακόμη ότι πρόκειται για θέμα τύχης. Μελετώντας όμως όλα τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι το 40% όλων των καρκίνων προκαλείται από πράγματα που έχουν τη δύναμη να αλλάξουμε.»
Για τους άνδρες η καλύτερη συμβουλή που δίνουν οι ερευνητές είναι: σταματήστε το κάπνισμα, καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και μειώστε την ποσότητα του αλκοόλ.
Για τις γυναίκες από την ανασκόπηση προκύπτει ότι η καλύτερη πρόληψη έγκειται στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και στην προσοχή του σωματικού βάρους.
Ο Δρ Μαξ Πάρκιν που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας σημειώνει ότι «δεν περιμέναμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τελικά τόσο σημαντικά στην προστασία του οργανισμού των ανδρών από τον καρκίνο. Και φυσικά έκπληξη μας προκάλεσε ότι τα περιττά κιλά θέτουν τις γυναίκες σε κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, περισσότερο απ’ ότι το αλκοόλ.»
Συνολικά, 14 παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος, όπως ο τόπος διαβίωσης και η επαγγελματική ιδιότητα, συνδυαστικά προκαλούν 134.000 περιπτώσεις καρκίνου μόνο στην Μ.Βρετανία, κάθε χρόνο.
Περίπου 100.000 (34%) καρκίνοι σχετίζονται με το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ και το περιττό βάρος. Ένας στους 25 καρκίνους σχετίζεται με το επάγγελμα, όπως η έκθεση στον χώρο εργασίας σε χημικές ουσίες ή στον αμίαντο.
Φυσικά, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν ήδη τεκμηριώσει τον ρόλο του καπνίσματος στον καρκίνο των πνευμόνων. Όμως η παρούσα ανασκόπηση εντοπίζει και άλλους. Για παράδειγμα, για τον καρκίνο του μαστού, περίπου το ένα δέκατο του κινδύνου αποδίδεται στα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία, ξεπερνώντας κατά πολύ την επίπτωση που έχει στην υγεία της γυναίκας ο θηλασμός ή η κατανάλωση αλκοόλ.
Για τον καρκίνο του οισοφάγου, ο μισός κίνδυνος αποδίδεται στην μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενώ μόνο το ένα πέμπτο του κινδύνου πηγάζει από το αλκοόλ.
Για τον καρκίνο του στομάχου, το ένα πέμπτο του κινδύνου προέρχεται από την υπερκατανάλωση αλατιού.
Ορισμένες μορφές καρκίνου όπως της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα, προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιλογές που κάνουμε στον τρόπο διαβίωσης. Αλλά κάποιες άλλες, όπως ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης, δεν σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.