Χημική ουσία στο ανθρώπινο σώμα η οποία μπορεί να καταστέλλει τη λαιμαργία υποστηρίζει ότι εντόπισε ομάδα Βρετανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τους καθηγητές Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Σάιμον Λάκμαν και Γκάρον Ντοντ, η αιμοπρεσίνη απενεργοποιεί το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποκομίζουμε κάθε φορά που τρώμε.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς διαιτητικών φαρμάκων, δίχως παρενέργειες.
Οι δρ Λάκμαν και Ντοντ εκτιμούν επίσης, ότι η αιμοπρεσίνη μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ, καθώς και από άλλες εθιστικές ουσίες, δεδομένου ότι «δεσμεύει» τα λεγόμενα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, εκείνα δηλαδή που δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης.
Με πρόσφατό τους άρθρο στην ακαδημαϊκή «Επιθεώρηση της Νευροεπιστήμης», οι δρ Λάκμαν και Ντοντ αναφέρονται σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν πως η χορήγηση αιμοπρεσίνης μειώνει την όρεξη στα τρωκτικά, δίχως να προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Παρά ταύτα, οι ίδιοι παραδέχονται ότι μια συνθετική μορφή της ουσίας έκανε τα ποντίκια να καθαρίζονται νευρικά και να αυτοτραυματίζονται. «Προσπαθούμε πλέον να κατανοήσουμε τα αίτια της παρενέργειας από τη χορήγηση συνθετικής αιμοπρεσίνης στα ποντίκια», υποστήριξε ο δρ Ντοντ.