«Ασπίδα» στον καρκίνο του μαστού αποτελεί η μεσογειακή διατροφή, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξής του μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με δεκαετή έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και το Χάρβαρντ, όσες γυναίκες ακολούθησαν κατά γράμμα τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση ψαριών και οσπρίων, και μικρη κατανάλωση κρέατος.
Οι Ελληνίδες σε σχέση με τις Βορειοευρωπαίες παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρκίνου του μαστού έως και 35%.