Τρίτη
19-03-2024
11:50
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2010 » Σεπτέμβριος » 13 » Βιταμίνη Β καθυστερεί το Αλτσχάιμερ

Βιταμίνη Β καθυστερεί το Αλτσχάιμερ
16:17
Η καθημερινή λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης Β μπορεί να μειώσει ακόμα και στο μισό το ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους που εμφανίζουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η διετής μελέτη σε 168 εθελοντές της τρίτης ηλικίας, υπό τον καθηγητή Ντέηβιντ Σμιθ του τμήματος φαρμακολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με νορβηγούς ερευνητές, ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της διεθνώς και παρουσιάστηκε στο περιοδικό PLoS, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη Β μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη ενός τρόπου καθυστέρησης του Αλτσχάιμερ, αλλά τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μεγαλύτερου εύρους έρευνες, προτού οι γιατροί συστήσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β ως ασφαλή θεραπεία κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις ηλικιωμένων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης και γλωσσικών δυσκολιών (περίπου το 16% των ανθρώπων άνω των 70 ετών διεθνώς έχουν τέτοια προβλήματα), τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν λόγω φυσιολογικής γήρανσης και πιθανώς αποτελούν πρόδρομα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ (σχεδόν οι μισοί αναμένεται να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ μέσα σε πέντε χρόνια από την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων).

Οι μισοί ηλικιωμένοι έπαιρναν κάθε μέρα βιταμίνη Β (φυλλικό οξύ, Β6 και Β12), ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό χάπι ("πλασέμπο"). Οι δόσεις που έπαιρναν, ήσαν 300 φορές μεγαλύτερες από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για την Β12, 15 φορές μεγαλύτερες για το Β6 και τέσσερις φορές μεγαλύτερη για το φυλλικό οξύ. Τόσο στην αρχή της έρευνας, όσο και μετά από δύο χρόνια, μετρήθηκαν με τομογραφίες οι εγκέφαλοι των ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα.

H συρρίκνωση του εγκεφάλου είναι ένα από τα συμπτώματα της ήπιας νοητικής έκπτωσης, που συχνά οδηγεί στην άνοια. Κατά μέσο όρο ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με ρυθμό 0,5% ετησίως μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ στα άτομα με μέτρια γνωσιακά/νοητικά προβλήματα η συρρίκνωση είναι διπλάσια και στα άτομα με Αλτσχάιμερ ο ρυθμός φτάνει το 2,5% το χρόνο. Όμως, η μελέτη βρήκε ότι σε όσους έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Β, η συρρίκνωση του εγκεφάλου είχε μειωθεί κατά 30% ή και πάνω από 50% σε μερικές περιπτώσεις. Όσοι είχαν πάρει το "πλασέμπο", εμφάνισαν μέση ετήσια εγκεφαλική συρρίκνωση 1,08%, ενώ όσοι είχαν πάρει τη βιταμίνη Β 0,76%.

Ορισμένες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, Β 6, Β12) μειώνουν το επίπεδο μιας ουσίας (ενός αμινοξέος) στο αίμα, της ομοκυστεϊνης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας σχετίζονται με ταχύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την εκδήλωση Αλτσχάιμερ. Οι βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ακριβώς η δράση της βιταμίνης Β στην ομοκυστεϊνη που κυρίως εξηγεί την προστατευτική λειτουργία της στους ηλικιωμένους. Όσοι εθελοντές είχαν την περισσότερη ομοκυστεϊνη στο αίμα τους, όταν ξεκίνησε η μελέτη, ήσαν αυτοί που ωφελήθηκαν συγκριτικά περισσότερο, καθώς οι εγκέφαλοί τους συρρικνώθηκαν με τον μισό ρυθμό σε σχέση με όσους είχαν πάρει το εικονικό χάπι.

Ο καθηγητής Σμιθ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν σημαντικότερα από τα αναμενόμενα. "Πρόκειται για ένα δραματικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση (της βιταμίνης Β) από ό,τι οποιοσδήποτε είχε προβλέψει", τόνισε.

Ο Σμιθ όμως συνέστησε στους ηλικιωμένους να μην σπεύσουν να πάρουν τεράστιες δόσεις βιταμίνης Β από μόνοι τους, καθώς οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμα άγνωστες. Οι ειδικοί συνιστούν να μην γίνεται λήψη υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης Β από τη συνιστώμενη, καθώς οι μεγάλες δόσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες.

skai.gr

Άλλα άρθρα με θέμα υγεία:
Το διάβασαν: 798 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    News calendar
    «  Σεπτέμβριος 2010  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats