Η έλλειψη επαφής με άλλους ανθρώπους όχι μόνο κάνει κάποιον δυστυχισμένο, αλλά επιδρά αρνητικά και στη σωματική υγεία του. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη μοναξιά και στην αύξηση της πίεσης του αίματος, ιδίως σε άτομα άνω των 50 ετών.
Η επίπτωση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και τέσσερα χρόνια αργότερα και είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που αυξάνουν επίσης την πίεση, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Η μελέτη, σε εκατοντάδες άτομα μεταξύ 50-68 ετών, η οποία διήρκεσε επί πέντε χρόνια, έγινε από την ερευνήτρια δρα Λουίζ Χόκλι του πανεπιστημίου του Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychology and Ageing" (Ψυχολογία και Γήρανση), σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".
"Η μοναξιά συμπεριφέρεται σαν να είναι ένας ξεχωριστός παράγων κινδύνου για την υγεία", σύμφωνα με την ερευνήτρια. Η υψηλή πίεση, που θεωρείται συχνά "σιωπηλή απειλή", επειδή συχνά δεν έχει συμπτώματα, υποσκάπτει την υγεία με πολλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ενώ διαταράσσει τη λειτουργία των νεφρών.
Διαπιστώθηκε η ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στα αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς στην αρχή της έρευνας και στην αυξημένη πίεση του αίματος στο τέλος της χρονικής περιόδου της μελέτης. Η σχέση μοναξιάς - πίεσης δεν ήταν αισθητή κατά την πρώτη διετία, αλλά από εκεί και πέρα αύξανε συνεχώς, μέχρι και τέσσερα χρόνια αργότερα.
Ακόμα και άνθρωποι με μέτρια επίπεδα μοναξιάς εμφάνιζαν αύξηση της πίεσης μετά από ένα χρονικό διάστημα. Οι πιο μοναχικοί από όλους σημείωσαν αύξηση της πίεσης κατά τουλάχιστον 10% μεγαλύτερη, κατά μέσο όρο.