Σάββατο
25-09-2021
07:31
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Η γωνιά του φοιτητή

11 «επαγγελματικά» μυστικά στο Μηχανογραφικό
Ποια είναι τα «ορφανά» τμήματα των ΑΕΙ
Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, καλό είναι ο υποψήφιος να λάβει υπ΄ όψιν όλες τις παραμέτρους, θεατές και αθέατες. Παρουσιάζουμε ορισμένες από τις ελάχιστα γνωστές πλευρές της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού.

Μπορεί κάποιος που του αρέσει η Πληροφορική και ό,τι σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες αλλά δεν έχει υψηλή βαθμολογία να επιτύχει την είσοδό του σε ένα τμήμα που θα καλύπτει αυτά τα ενδιαφέροντά του και θα έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας; Η απάντηση είναι «ναι» και αφορά, ανάμεσα σε άλλα, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), που έχει και τα τρία χαρακτηριστικά: α. Νέο, μοντέρνο τμήμα νέων τεχνολογιών καθώς ουσιαστικά είναι Πολιτισμικής Πληροφορικής (συνδέει τις πολιτισμικές σπουδές με τις τεχνολογίες πληροφορικής και πολυμέσων) β. Από τα πρόσφατα στοιχεία φαίνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αποφοίτων του έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή συνεχίζει σπουδές σε μεταπτυχιακά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ). γ. Μπορεί να το δηλώσουν υποψήφιοι από τα Επιστημονικά Πεδία 1ο και 4ο και το... μυστικό είναι ότι έχει- ακόμη- αρκετά χαμηλές βάσεις.

Οικονομολόγος και λογιστής
Μπορεί κάποιος να επιτύχει την είσοδό του σε οικονομικό τμήμα και να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου, του λογιστή ή του καθηγητή Οικονομικών χωρίς να έχει εξεταστεί στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας; Η απάντηση είναι «ναι». Αρκεί να επιλέξει στο Μηχανογραφικό του τα τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία είναι κοινά στα Επιστημονικά Πεδία 4ο και 5ο. Όποιος πετύχει να εισαχθεί στο πρώτο από τα δύο προαναφερόμενα τμήματα και ολοκληρώσει τις σπουδές του σε αυτό έχει δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο και μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου και του λογιστή αν το επιθυμεί. Οι απόφοιτοι και των δύο τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 09 των Οικονομολόγων και μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό των Εκ παιδευτικών ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν θέση εκπαιδευτικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Και άλλοι συνδυασμοί
1. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και ως λογιστές.
2. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού, κάτι που εξασφαλίζεται και από τα τμήματα των ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα).
3. Τα τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου έχουν μία σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά που επιλέγουν την κατεύθυνση Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Πυλώνας εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
4. Τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα των κοινωνιολόγων και μπορούν να διοριστούν και στην εκπαίδευση.
5. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ εντάσσονται στο ΠΕ 03 Μαθηματικών και στο ΠΕ 04 Φυσικών. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
6. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής εντάσσονται στο ΠΕ 20 Πληροφορικής και μπορούν να διδάξουν Πληροφορική στην εκπαίδευση. Στο ίδιο ΠΕ εντάσσονται και οι απόφοιτοι των ακόλουθων τμημάτων ΤΕΙ: Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, Διαχείρισης Πληροφοριών, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανικής Πληροφορικής και Αυτοματισμού.
7. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπορούν να διορίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
8. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να διοριστούν ως φιλόλογοι.
9. Ολοι οι μηχανικοί, ύστερα από σύντομη εκπαίδευση και σχετικές εξετάσεις, μπορούν να υπογράφουν περιβαλλοντολογικές μελέτες.
10. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που ανήκει και στο 1ο Πεδίο εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
11. Το νέο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που έχει δημιουργηθεί στην Αμφισσα, ως μετεξέλιξη του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι περιζήτητη ειδικότητα και η σχολή εξασφαλίζει μετεγγραφή στα αντίστοιχα ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία εμφανίζουν υψηλότατη βάση.

Αν κάποιος/-α έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, τότε οι επιλογές του στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρέπει να σημειωθούν με «διαφορετική λογική» και πρέπει να γνωρίζει τα «ανάδελφα» τμήματα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν αντίστοιχο τμήμα για να γίνει μετεγγραφή.


Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα, xkatsikas@xkatsikas.gr
www.tanea.gr

Κατηγορία: Η γωνιά του φοιτητή | Έγραψε: woman-life (13-01-2013) | Το διάβασαν: 698

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα, σπουδές:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats