Οι εταιρείες συμβούλων, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και οι βιομηχανίες ζητούν σήμερα περισσότερο υποψηφίους που έχουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA), πτυχίο στα οικονομικά (με έμφαση στα λογιστικά) και στη μηχανολογία με εξειδίκευση στην ενέργεια.
Η κ. Μαρία Μωραγιάννη, διευθύντρια του Γραφείου Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων, ALBA Κολλέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν επιπλέον συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες για να χτυπήσουν με αξιώσεις την πόρτα των επιχειρήσεων. Τέτοιες δεξιότητες είναι, για παράδειγμα, οι ξένες γλώσσες και η εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επίσης προσθέτει ότι όταν ένας υποψήφιος που τώρα κάνει τα πρώτα βήματά του στην αγορά έχει έστω και ελάχιστη προϋπηρεσία αποκτά αυτομάτως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Ποια είναι τα πτυχία ανώτατης (πανεπιστημιακή-graduate κλπ) εκπαίδευσης με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά σήμερα; Ένα ανταγωνιστικό πτυχίο μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη του νέου στελέχους στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Η διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά - κυρίως με λογιστική κατεύθυνση - και η μηχανολογία (engineering) - με έμφαση στην εξειδίκευση στον τομέα της ενέργειας που είναι και ο πιο αναπτυσσόμενος την περίοδο αυτή - είναι οι επιστημονικοί κλάδοι από τους οποίους προέρχονται τα πλέον περιζήτητα πτυχία σήμερα. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι κυρίως στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ), ειδικά από εταιρείες συμβούλων, παροχής υπηρεσιών, πολυεθνικών εταιρειών και βιομηχανιών. Μάλιστα, ο συνδυασμός πρώτου πτυχίου μηχανικού με μεταπτυχιακό ΜΒΑ αποτελεί πολύ δυνατό "χαρτί" για έναν υποψήφιο.
Ποιοι είναι οι τίτλοι σπουδών ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ζητούνται περισσότερο από τους εργοδότες (πχ από τεχνικές σχολές κλπ); H ζήτηση πτυχίων με συγκεκριμένη ειδικότητα συνδέεται άρρηκτα με τις παρούσες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αλλά και τις περισσότερες ευκαιρίες είναι εκείνοι που έχουν την υψηλότερη ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τη ζήτηση στελεχών που εκδηλώνεται από αγγελίες που λαμβάνουμε ως Γραφείο Σταδιοδρομίας & Αποφοίτων από τις εταιρείες, αλλά και με βάση τις σχετικές έρευνες για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, οι επιχειρήσεις σήμερα αναζητούν πτυχιούχους με τίτλους σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων, στις οικονομικές επιστήμες (κυρίως χρηματοοικονομικής και λογιστικής κατεύθυνσης) και στη μηχανολογία (Πολυτεχνικές Σχολές).
Υπάρχουν μεταπτυχιακά (ΜΑ, MSc, ΜΒΑ κλπ) που προσφέρουν πλεονέκτημα σε ένα νέο που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά; Όσον αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές, τα πιο ‘δημοφιλή’ πτυχία της αγοράς αφορούν, όπως προανέφερα, στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και στα χρηματοοικονομικά, ιδίως για θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν από νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, βέβαια, θεωρείται πλέον δεδομένη και απαραίτητη τη σήμερον ημέρα. Τη διαφορά κάνει το επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και όχι απλά το πτυχίο. Για παράδειγμα, στα προγράμματα του ALBA, Full Time MBA και Professional MBA, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων μέσω της συναισθηματικής νοημοσύνης με το μάθημα «Leadership & Career Potential Development». Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στους φοιτητές να σχεδιάσουν το προσωπικό πλάνο ανάπτυξης των ηγετικών ικανοτήτων τους και κατ’ επέκταση της καριέρας τους με τη βοήθεια ενός εξατομικευμένου συμβούλου (coach). Παράλληλα, ο σύμβουλος βοηθάει τους φοιτητές να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους σήμερα, να θέσουν τους μελλοντικούς τους στόχους και να αναπτύξουν τις συγκεκριμένες δεξιότητες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά τους σχέδια. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στο μοντέλο μαθήματος του Richard Boyatzis του Case Western Reserve University.
Φτάνει ένα πτυχίο από μόνο του να ανοίξει την πόρτα της αγοράς εργασίας ή ένας υποψήφιος πρέπει να είναι οπλισμένος και με άλλα εφόδια; Η ολοκλήρωση αξιόλογων σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακό) αποτελεί αναμφισβήτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ένταξη ενός υποψηφίου στην αγορά εργασίας. Οι σπουδές δίνουν το γνωστικό υπόβαθρο και αποτελούν τη βάση στο ξεκίνημα της καριέρας ενός νέου, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Ένας υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει, εκτός από καλά πτυχία, συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως για παράδειγμα: οι ξένες γλώσσες και η εξοικείωση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα, βέβαια, αυτού του είδους οι δεξιότητες θεωρούνται πλέον δεδομένες από τις επιχειρήσεις. Η ειδοποιός διαφορά για ένα νέο που κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά εργασίας είναι η παρουσία, έστω και μερικών μηνών, εργασιακής εμπειρίας στο βιογραφικό του. Αυτή η εμπειρία μπορεί να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του με ποικίλους τρόπους: ως ημι-απασχόληση ή μέσω πρακτικής άσκησης σε κάποια εταιρεία, σαν εθελοντής σε κάποιον οργανισμό, σαν μέλος μιας οργάνωσης κ.ά. Κάποιες θέσεις, ωστόσο, απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και επαγγελματικές δεξιοτήτες (εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα, επιμόρφωση σε χρηματοοικονομικά, λογιστική, πωλήσεις, μάρκετινγκ κ.α.) που μπορεί να αποκτηθούν με την παρακολούθηση σεμιναρίων ή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τυπικά προσόντα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από τις κατάλληλες, κατά περίπτωση, δεξιότητες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του υποψηφίου, για παράδειγμα: επικοινωνιακές ικανότητες, κριτική σκέψη, ομαδικότητα, μεθοδικότητα, ικανότητα εργασίας σε συνθήκες πίεσης κλπ. που είναι και τα αποφασιστικά κριτήρια για την τελική επιλογή ενός υποψηφίου.
Πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς έστω και ελάχιστη προϋπηρεσία στην προσπάθειά του να βρει δουλειά; Όπως προανέφερα, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενός νέου υποψηφίου που προσπαθεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά είναι η ύπαρξη έστω και μερικών μηνών εργασιακής εμπειρίας. Η εξοικείωση με το εταιρικό περιβάλλον, με συστήματα και δομές που παρουσιάζει μία εταιρεία και γενικότερα η αίσθηση του πώς λειτουργεί η αγορά, δίνει στον υποψήφιο το προβάδισμα που απαιτείται για να τον προσλάβει μία εταιρεία. Βέβαια, οι πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και ορισμένες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, συνηθίζουν να προσλαμβάνουν νέους με αξιόλογα πτυχία και με ουσιαστικές ικανότητες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Αυτή η τακτική συνηθίζεται διότι διαθέτουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και τρόπους ένταξης στο εργασιακό τους περιβάλλον, στον τρόπο λειτουργίας και γενικότερα στην κουλτούρα της εταιρείας ούτως ώστε οι νεοπροσληφθέντες να αναπτυχθούν και να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις όχι μόνο μιας θέσης αλλά της εταιρείας γενικότερα.
www.Look4studies.com
|