Σάββατο
22-06-2024
10:45
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Η καλή Νοικοκυρά

Νοικοκυριό ή ζωή
Ας ξεκινήσουμε μ’ ένα τεστάκι. Όταν ακούτε τη λέξη «νοικοκυρά», τι σας έρχεται στο μυαλό; Μια γυναίκα με ηλεκτρική σκούπα στο ένα χέρι, με σίδηρο στο άλλο και κουτάλα στα δόντια; Προσθέτουμε και μια εργάσιμη ημέρα, και ως αποτέλεσμα έχουμε ένα ταλαιπωρημένο από τη ζωή ων. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν σπανίζει ακόμα και στις μέρες μας, στον τεχνολογικά βελτιωμένο ΧΧΙ αιώνα.

Τα συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους: Εάν θέλετε να πάρετε από τη ζωή σας, ας πούμε, ένα πτυχίο ανώτατων σπουδών και μια καλή θέση εργασίας με προοπτικές για καριέρα, τότε η οικογένεια και η εστία θα πρέπει να περάσουν στο δεύτερο πλάνο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι εμπειρίες τριών γυναικών, οι οποίες μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες τους, έδειξαν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δυσκολίες της καθημερινότητας αλλά στα συνηθισμένα λάθη, λόγω των οποίων πάρα πολύς χρόνος χάνετε στη διαχείριση του νοικοκυριού.

Εμπειρία Ν1: Μην τρίβεις μέχρι τρύπες

Η Τζούλια ήταν πάντα αριστούχα και τελειομανής. Αφού τελείωσε τις σπουδές της, παντρεύτηκε και βυθίστηκε με το κεφάλι στο νοικοκυριό. Γενική καθαριότητα κάθε μέρα. Ξεσκόνισμα όλων των επιφανειών πρωί και βράδυ. Γυρνώντας στο σπίτι μετά την πρακτική ή την βιβλιοθήκη (έκανε μεταπτυχιακό) πρώτα απ’ όλα κοιτούσε αν όλα είναι καθαρά και τακτοποιημένα.
Οι κάλτσες του συζύγου, που αναπαύονταν ειρηνικά πάνω σε καρέκλα, την οδηγούσαν σε απόγνωση και σε λίγο καιρό άρχισε να χωρίζει σε κατηγορίες τους ανθρώπους γύρω της. Στους καθαρούς, δηλαδή καλούς, και στους βρομιάρηδες, δηλαδή τους κακούς. Στο τέλος αποδείχτηκε ότι ο μόνος καθαρός-καλός άνθρωπος είναι μόνο ένας σε ολόκληρο τον πλανήτη – αυτή η ίδια. Στον ηρωικό αγώνα ενάντια στη βρωμιά η Τζούλια δεν προλάβαινε πια να ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. «Ήταν ένας εφιάλτης -μας λέει η ίδια- Αφού άρχισα να ταλαιπωρούμε από αϋπνίες!». Ο σύζυγος, ο οποίος λάτρευε την γυναίκα του, της πρότεινε να χαλαρώσει και να ασχοληθεί με χορό, αλλά ως απάντηση πήρε μια κατσάδα και την κριτική για το ότι είναι βρομιάρης και δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για χορό και διασκέδαση.
«Και τότε τα βαρέθηκα όλα και σταμάτησα εντελώς να ασχολούμαι με την καθαριότητα, εντάξει, μια φορά την εβδομάδα σφουγγάριζα και ξεσκόνιζα. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα χορού. Αλλά το βασικότερο, κατάλαβα ότι ναι, η καθαριότητα είναι κάτι πολύ καλό και σημαντικό, αλλά, υπάρχουν άλλα τόσα πολλά ωραία πράγματα στη ζωή.» -μοιράζετε τη σοφία της η Τζούλια.
Οι φίλοι που την επισκέπτονται στο σπίτι από τότε που αυτή ήταν ακόμα άρρωστη μη την γενική καθαριότητα δεν είδαν μεγάλες αλλαγές στην Τζούλια, μόνο που παρατήρησαν ότι έγινε πιο χαρούμενη, άρχισε να χαμογελά πιο συχνά. Α ναι, έκανε τελικά το μεταπτυχιακό της και πήρε άριστα.

Εμπειρία Ν2: Οι ρόλοι

Η δουλειά του άντρα – να φέρνει χρήματα στο σπίτι. Η δουλειά της γυναίκας – να φέρνει χρήματα, να μαγειρεύει, να πλένει, να σφουγγαρίζει, να σκουπίζει…
Έτσι πίστευε η Άννα όταν ξεκίνησε η οικογενειακή της ζωή. Ξύπνημα στις 6.00 το πρωί – «Πρέπει να ετοιμάσω το πρωινό, να σφουγγαρίσω και να ετοιμαστώ για τη δουλειά.» Από τις 9.00 μέχρι τις 17.00 εννοείτε δουλειά. Στην επιστροφή να πεταχτεί στο σούπερ μάρκετ και μετά στο σπίτι – να ετοιμάσει το γεύμα, να σφουγγαρίσει, να βάλει πλυντήριο και να σιδερώσει. Όταν γυρνούσε από τη δουλειά ο Γρηγόρης, η Άννα μόλις τελείωνε το σιδέρωμα του πουκαμίσου του για αύριο και ήταν είδη κουρασμένη και χωρίς διάθεση. Να πηγαίνουν σινεμά ή σε γνωστούς ήταν δύσκολη υπόθεση, γιατί κάτι τέτοιο προκαλούσε αναταραχές στο πρόγραμμα. Πολύ άβολο.
«Ο Γρηγόρης, όχι ότι δεν ήθελε να με βοηθάει. Εγώ δεν ζητούσα, κι αυτός απλά συμφώνησε σιωπηρά με την κατάσταση και δεν ανακατευόταν. Αλλά μετά σκέφτηκα: γιατί όλα πρέπει να τα κάνω εγώ;» - θυμάται η Άννα.
Όταν για πρώτη φορά του πρότεινε να σκουπίσει αυτός το δωμάτιο ο Γρηγόρης απόρησε "–Γιατί είναι βρώμικο;" Αλλά το έκανε. Μετά ακολούθησε η πρόταση να βάζει όλα τα πράγματα στη θέση τους ενώ τα ρούχα στη ντουλάπα ειδάλλως δημιουργείται μια κατάσταση που ονομάζεται όχι και με τόσο κολακευτική λέξη ακαταστασία! Αυτό αποδείχτηκε πιο δύσκολο από το σκούπισμα. Ο Γρηγόρης πάντα ξεχνούσε να βάλει κάτι στη θέση του ή απλά τεμπέλιαζε. Βρήκανε μια συμβιβαστική λύση.
«Τώρα, μια φορά την εβδομάδα λέω: Συμμαζεύουμε! Κι αρχίζουμε ο καθένας να συμμαζεύει τα πράγματά του. Επίσης σταμάτησα να κουβαλάω βαριές σακούλες γιατί ο Γρηγόρης πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Μερικές φορές από μόνος του σφουγγαρίζει, ακόμα και πιάτα πλένει». Όταν οι δουλειές του σπιτιού είχαν μοιραστεί, η Άννα επιτέλους πήρε πτυχίο αγγλικών και προαγωγή στη δουλειά.

Εμπειρία Ν3: Αγάπα τον εαυτό σου!

"Finally Love Yourself" – αυτό ακριβώς σημαίνει το κομμάτι "FLY" από τη λέξη "FlyLady". Τι είναι αυτό; Αμερικανίδα Μάρλα Σίλλι είχε κουραστεί από τις ατελείωτες δουλειές του σπιτιού, και δημιούργησε τη δική της μέθοδο, την οποία ονόμασε "FlyLady". Αργότερα έγραψε και βιβλίο.
Το σύστημα έχει γίνει δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Διαδίκτυο υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα και φόρουμ αφιερωμένα σε αυτό το στυλ της διαχείρισης του νοικοκυριού.
Η Έλενα χρησιμοποίησε τη μέθοδο "FlyLady" και μοιράζετε μαζί μας τις εντυπώσεις της. «Στην πραγματικότητα είμαι ακόμα στην αρχή. Το πρώτο στάδιο αποτελείται από "ξεκαθάρισμα" του διαμερίσματος. Δηλαδή να απαλλαγείτε από περιττά πράγματα.»
Η Έλενα είναι ζωγράφος και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα για να γίνει web-designer. Που να βρει χρόνο για καθαριότητα. Και ο σύζυγός της είναι επίσης ζωγράφος. Και όπως ξέρετε οι άνθρωποι της κατηγορίας αυτής δεν είναι και πολύ της καθαριότητας και του νοικοκυριού.
Η βασική αρχή – μην καθαρίζεις περισσότερο από 15 λεπτά την ημέρα. Όλοι οι χώροι του σπιτιού χωρίζονται σε ζώνες και κάθε μέρα αφιερώνονται 15 λεπτά σε μία ζώνη για να καθαριστεί και ξεφορτωθεί τα περίσσεια πράγματα. Αυτό μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μήνες. Εξαρτάται από το πόσο γεμάτο είναι το σπίτι σας με άχρηστα πράγματα ή αντικείμενα που δεν βρίσκονται στη θέση τους.
Το 15-λεπτο συμμάζεμα δεν είναι πολύς χρόνος αλλά μετά από κάποιο διάστημα η καθαριότητα γίνετε θεμέλιο και δεν χρειάζονται μέρες ολόκληρες και ταλαιπωρία. Μόλις καθαριστούν όλες οι ζώνες ο «κύκλος» αρχίζει εκ νέου. Μόνο που μετά δεν θα χρειάζεται το ξεκαθάρισμα, απλά να διατηρείται η τάξη.
«Όλη μου τη ζωή μισούσα την γενική καθαριότητα» - γελά η Έλενα «ενώ τώρα είναι απλά ένα 15-λεπτο διάλειμμα μεταξύ της δουλειάς μου».

© Woman-Life

Κατηγορία: Η καλή Νοικοκυρά | Έγραψε: woman-life (05-11-2008) | Το διάβασαν: 4755

Άλλα άρθρα με θέμα καθαριότητα, νοικοκυριό:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 1
05-02-2011
1. martzak51

Δυστυχώς πάρα πολλές γυναίκες έχουν την μανία της καθαριότητας και το μόνο που πετυχαίνουν είναι ,σας μιλώ εκ πείρας,να μήν απολαμβάνουν τίποτα στην ζωή πέρα από την σκούπα και την σφουγγαρίστρα.Μοναδικό σκοπό τους έχουν θέσει την λάτρα και το κλεισιμο στην κουζίνα ,να φροντίζουν και να εξυπηρετούν την οικογένεια χωρίς να βάλλουν κάποιο φραγμό στήν μανία που τίς καταδιώκει ......και όταν περάσουν τα χρόνια .....μενουν με το παράπονο πως δεν χάρηκαν την οικογένειά τους....Κορίτσια μη πέσετε σ΄αυτό το παράπτωμα....
Παν μετρον Άριστον !!!!!!!!!!!!!!!!!! biggrin
[Entry]


Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats