"Θα το κάνω την άλλη φορά". Έτσι λέμε συνήθως για κάποιες δουλειές, τελειώνοντας το γενικό συμμάζεμα του σπιτιού. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε τόσες φορές στον εαυτό μας και να κάνουμε επιτέλους εκείνα που συνήθως δεν προλαβαίναμε ή απλώς βαριόμασταν. Ξεσκονίζουμε τις σχάρες εξαερισμού / αερισμού, φίλτρα στο air-condition, καλοριφέρ, σόμπες κλπ.
Σίγουρα αυτό δεν είναι ένα σκονισμένο τραπέζι ή καθρέφτης με δαχτυλικά αποτυπώματα τα οποία κάνουν "μπαμ". Ωστόσο, αυτά τα ψήγματα σκόνης που ξεπροβάλλουν κρυφά – μας πιέζουν ψυχολογικά σαν την κακοκαιρία. Τελειώστε αυτή τη βρώμικη δουλειά με μια κίνηση – αφού για να μαζέψουμε όλες αυτές τις σκόνες με ένα βρεγμένο πανάκι – είναι υπόθεση δύο λεπτών.
Πλένουμε πολύ καλά τον απορροφητήρα και αν γίνεται καθαρίζουμε τα φίλτρα του.
Αφού το ξέρετε ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το κάνετε. Επομένως, βγάλτε τα φίλτρα και πλέντε τα. Αλείψτε τα μεταλλικά μέρη του απορροφητήρα με υγρό καθαριστικό, αφήστε το για 15 λεπτά (ή όσο γράφουν οι οδηγίες). Μέχρι να διαλυθούν τα λίπη, τρίψτε πολύ καλά μ' ένα αρκετά σκληρό σφουγγάρι τα υπόλοιπα μέρη. Ξεπλύντε, σκουπίστε και νιώστε τη φρεσκάδα.
Καθαρίζουμε τον φούρνο μικροκυμάτων από μέσα.
Βεβαίως αν το κάνετε συχνά δε θα χρειαζόταν τώρα να τρίβετε τις αποξεραμένες σταγόνες λίπους. Για να είναι η διαδικασία πιο εύκολη, θα πρέπει να βρέξουμε τα τοιχώματα με ζεστό νερό και σαπούνι και να τα αφήσουμε για 15 λεπτά. Για να μην χρειαστεί όμως ποτέ να ξανακάνουμε αυτή τη διαδικασία απλώς μετά από κάθε χρήση περνάμε τα τοιχώματα με ένα βρεγμένο βιτέξ.
Πλένουμε την κουρτίνα του μπάνιου.
Εάν η κουρτίνα σας είναι με υφασμάτινη βάση και την λατρεύετε, τότε απλώς βάλτε την στο πλυντήριο για να φύγουν οι κιτρινάδες και μαυρίλες. Ενώ αν είναι μια νάιλον κουρτίνα που κρέμεται στο μπάνιο σας εδώ και χρόνια ... απλώς ξεφορτωθείτε την. Στην αγορά υπάρχουν τόσες πολλές όμορφες κουρτίνες και σε πολύ βολικές τιμές. Ευκαιρία να αλλάξετε λίγο και την εσωτερική διακόσμηση αυτού του μικρού αλλά τόσο χρήσιμου χώρου.
Πηγαίνουμε στο καθαριστήριο τα μαξιλάρια.
Είναι γεγονός ότι τα μαξιλάρια κι αυτά λερώνονται. Ίσως, μερικές φορές να τα βγάζετε στο μπαλκόνι για να αεριστούν. Όμως αν αυτή η διαδικασία δεν δίνει το ποθητό αποτέλεσμα, αν πατάτε το μαξιλάρι σας κι αυτό δεν επιστρέφει στην αρχική του μορφή, τότε είναι πολύ βρώμικο και ζητά απεγνωσμένα ένα ραντεβού με το καθαριστήριο. Γενικώς, πρέπει να δίνουμε στο καθαριστήριο τα μαξιλάρια μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ή ακόμα καλύτερα μια φορά στους 6-8 μήνες.
Χαρίζουμε στις πρίζες και τους διακόπτες την πρωταρχική τους λευκή μορφή.
Οι διακόπτες, εδώ και καιρό, έχουν γίνει γκρι, ενώ οι πρίζες έχουν καλυφθεί από στρώση σκόνης. Να τους επιστρέψετε την αρχική τους λευκή μορφή δεν είναι απλό, αλλά πάρα πολύ απλό πράγμα. Η διαδικασία αυτή δε θα πάρει πολύ χρόνο, ούτε και πολύ κόπο... Λεπτομέρειες αλλά τόσο ευχάριστες όταν αστράφτουν. Και μην ξεχάσετε τις περιοχές γύρω από τους διακόπτες που πολύ συχνά έχουν μπόλικα δαχτυλικά αποτυπώματα.
Πλένουμε τον τοίχο πίσω από την ηλεκτρική κουζίνα.
Ίσως να έχετε κάνει τον τοίχο πίσω από την ηλεκτρική κουζίνα σε κάποιο σκούρο χρώμα ώστε να μην φαίνονται τυχών λεκέδες πάνω του. Ας σταματήσουμε όμως να εξαπατάμε τον εαυτό μας. Αν δεν τον καθαρίσουμε τώρα, σε έξι μήνες δε θα το σώσει κανένα σκούρο χρώμα. Χρησιμοποιήστε το πιο δυνατό καθαριστικό για τα λύπη και σώστε τους τοίχους της κουζίνας σας.
Ξεφορτωνόμαστε τα παλιά ξεσκονόπανα και βιτέξ.
Ας σταματήσουμε να γινόμαστε ρεζίλι μπροστά στους καλεσμένους επισκέπτες μας που θέλουν να μας βοηθήσουν σκουπίζοντας το τραπέζι ή πλένοντας τα πιάτα. Με την ευκαιρία, σας πληροφορούμε ότι στις επιφάνειές του, το σφουγγαράκι μαζεύει πλήθος βακτηρίων, οπότε είναι πολύ σημαντικό να το αντικαθιστούμε με καινούρια τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
Τακτοποιούμε τις ντουλάπες.
Εδώ και καιρό εσείς οι ίδιες δεν μπορείτε να θυμηθείτε σε πιο ράφι είναι τα μπλουζάκια σας και σε πιο συρτάρι τα καλσόν. Βαρεθήκατε κάθε φορά να ψάχνετε επί ένα τέταρτο κάποιο συγκεκριμένο ρούχο; Άρα ήρθε η ώρα να βγάλετε όλη αυτή τη στοίβα από την ντουλάπα σας και να την τακτοποιήσετε σωστά, παράλληλα ξεχωρίζοντας ρούχα τα οποία δε θα ξαναφορέσετε ποτέ ώστε να τα ξεφορτωθείτε.
Τακτοποιούμε το σαλόνι του αυτοκινήτου.
Το σκέφτεστε καιρό αλλά δεν βρίσκετε χρόνο. Ορίστε έφτασε η κατάλληλη στιγμή επιτέλους να το κάνετε. Καθαρίστε τα χαλάκια και τους αποθηκευτικούς χώρους. Πετάξτε ότι άχρηστο βρείτε μέσα. Κάντε το να γυαλίζει και να μυρίζει ωραία!
© Woman-Life