Κυριακή
26-05-2024
04:57
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Ψυχολογία

Η ψυχολογία των χρωμάτων
Η ζωή ακτινοβολεί χρώμα. Ορισμένοι τη βλέπουν "ρόδινη", άλλοι απλώς βλέπουν "φως στην άκρη του τούνελ". Κάποιες φορές η ψυχή μας "μαυρίζει", συχνά επειδή προηγουμένως έχουμε γίνει "κόκκινοι" από οργή ή απλώς επειδή διαβάσαμε τον "κίτρινο τύπο"!

Τα χρώματα της ψυχής

Οι αρχαίοι Ινδοί έλεγαν ότι το χρώμα είναι τόσο αναγκαίο για την ψυχή όσο και ο αέρας για το σώμα. Όμως, η πιο σημαντική όψη του χρώματος στην καθημερινή ζωή είναι η λιγότερο σαφής και η περισσότερο ρευστή. Οι αισθητικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στα χρώματα επηρεάζουν την τέχνη, τη μόδα, το εμπόριο και βεβαίως το ίδιο μας το σώμα και τα συναισθήματά μας. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη και ορθή η πεποίθηση ότι οι αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου και του καφέ είναι "ζεστές", ενώ του μπλε, του πράσινου και του γκρι "ψυχρές".

Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο πιστεύεται ότι προκαλούν διέγερση, χαρά και επιθετικότητα. Το πράσινο και το μπλε ηρεμία, ασφάλεια και γαλήνη. Το καφέ, το γκρι και το μαύρο θλίψη και μελαγχολία.

Ο συμβολισμός των χρωμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία στη θρησκεία, την πολιτική και την καθημερινή ζωή. Τα "ζεστά" χρώματα συναντώνται συχνά στη διαφήμιση, τα ρούχα και τη διακόσμηση για να δημιουργήσουν μια εντύπωση ζωντάνιας, ενώ τα "ψυχρά" χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν γαλήνη και την αίσθηση της ελευθερίας. Είναι γνωστό, π.χ. ότι το πορτοκαλί διεγείρει το αίσθημα της πείνας και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται πολύ στα φαστφουντάδικα και τις διαφημίσεις. Αντίθετα, το μπλε καταστέλλει την όρεξη και επομένως μπορεί να φανεί χρήσιμο στους ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν! Σε ένα δωμάτιο με ανοιχτό μπλε χρώμα πρέπει να βάλουμε υψηλότερα το θερμοστάτη για να επιτύχουμε την ίδια αίσθηση ζεστασιάς με ένα δωμάτιο που είναι βαμμένο σε παλ πορτοκαλί.

Οι βαθιές επιδράσεις των χρωμάτων στο συναισθηματικό μας κόσμο επηρεάζουν ακόμη και την ίδια την αντίληψή μας για τα χρώματα: ένα κομμάτι πορτοκαλί χαρτί κομμένο σε σχήμα μήλου ή καρδιάς φαίνεται περισσότερο κόκκινο απ' ό,τι ένα πορτοκαλί τετράγωνο χαρτί.

Τι αποκαλύπτουν τα χρώματα

Κόκκινο

Το κόκκινο εκπροσωπεί το πάθος και την ενέργεια. Είναι το σύμβολο της φωτιάς, της οργής, του αίματος και του θυμού. Οι Σπαρτιάτες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν κόκκινες σημαίες στη διάρκεια των μαχών για να διεγείρουν το πάθος των στρατιωτών εναντίον του εχθρού. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου, οδηγούσε ένα κόκκινο άρμα και ο Μεστοφελής είναι ντυμένος στα κόκκινα.
Όποιος προτιμά το κόκκινο περισσότερο απ' όλα τα υπόλοιπα χρώματα είναι εξωστρεφής, δραστήριος, αισθησιακός, έχει ηγετικές ικανότητες και τη θέληση να κερδίζει στη ζωή. Η σωματική και νευρική εξάντληση, οι καρδιακές διαταραχές και η απώλεια της σεξουαλικής ικανότητας ή επιθυμίας συνοδεύουν συχνά την απόρριψη του κόκκινου.

Κίτρινο

Υποδηλώνει χαρά και είναι το σύμβολο της ευτυχίας και χαλάρωσης. Για ορισμένους αρχαίους λαούς ήταν η ζωοποιός αρχή της ύπαρξης. Η προτίμηση στο κίτρινο δηλώνει της ελπίδα για μεγαλύτερη ευτυχία και την επιθυμία για απαλλαγή από μεγάλες ή μικρές συγκρούσεις.
Όποιος προτιμά το κίτρινο είναι αισιόδοξος, ανταγωνιστικός και κοιτάζει πάντα μπροστά, ποτέ πίσω. Βρίσκει τη ζωή εύκολη και δεν έχει φοβίες. Όσοι αποστρέφονται το κίτρινο είναι συνήθως απελπισμένοι και αισθάνονται απομονωμένοι. Το μουντό κίτρινο σημαίνει προδοσία, δειλία και εξαπάτηση ... "Κίτρινος Τύπος".

Πράσινο

Το πράσινο εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την αντίσταση στην αλλαγή. Είναι το χρώμα της ελπίδας, της ενέργειας, της γονιμότητας.
Όποιος προτιμά το πράσινο περισσότερο από τα άλλα χρώματα είναι κτητικός, επίμονος και αρκετά εγωκεντρικός. Επιθυμεί την αναγνώριση των άλλων και φοβάται την αποτυχία. Το πράσινο στις τελευταίες σειρές της προτίμησης αποκαλύπτει ανθρώπους με ταπεινωμένο "εγώ" και επομένως ιδιαίτερα επικριτικούς και αγχώδεις, που θέλουν να απαλλαγούν από τις εντάσεις του περιβάλλοντος. Το σκούρο πράσινο σημαίνει φθόνο, ζήλια και καχυποψία: "έγινε πράσινος από τη ζήλια του".

Μπλε

Το μπλε είναι το χρώμα της ενόρασης και των ανώτερων νοητικών λειτουργιών. Συμβολίζει την αληθινή αφοσίωση. Την ειλικρίνεια και την ηρεμία.
Όποιος προτιμά το μπλε είναι ευαίσθητος και πληγώνεται εύκολα. Δεν πανικοβάλλεται και έχει πλήρη έλεγχο της ζωής του, από την οποία είναι ικανοποιημένος. Επιθυμεί μια απλή ζωή, ελεύθερη από φοβίες και είναι έτοιμος να κάνει θυσίες για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Έχει ανάγκη από σταθερές σχέσεις, χωρίς συγκρούσεις. Όσο πιο πίσω στη σειρά προτίμησης βρίσκεται το μπλε, τόσο πιο ανικανοποίητος είναι κανείς από τη ζωή του και τόσο περισσότερο αισθάνεται ότι θέλει να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που τον δεσμεύουν. Παρ' όλα αυτά, συνήθως υποφέρει σιωπηλά και δεν επαναστατεί. Όσοι προτιμούν το σκούρο μπλε είναι εσωστρεφείς, ήρεμοι και ευφυείς.

Ιώδες

Μείξη του κόκκινου και του μπλε, το ιώδες συμβολίζει τη σύγκρουση ανάμεσα στην παρόρμηση και τη γαλήνια ευαισθησία, την κυριαρχία και την υποταγή.
Όσοι προτιμούν το ιώδες επιδιώκουν την αυτογνωσία μέσω του μυστικισμού. Είναι συχνά ανώριμοι σωματικά και νοητικά και χάνονται στον κόσμο της φαντασίας τους. Όταν εμφανίζεται στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων, δείχνει άνθρωπο που κατάφερε να ωριμάσει, συγκρουόμενος με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής.

Μαύρο – Άσπρο

Το μαύρο είναι η άρνηση του ίδιου του χρώματος και σημαίνει "όχι", σε αντιδιαστολή με το "ναι" του άσπρου.
Όποιος προτιμά το μαύρο έχει εξεγερθεί εναντίον της μοίρας του. Το μαύρο συμβολίζει το έσχατο όριο πέρα από το οποίο σταματά η ζωή, ενώ το άσπρο είναι η λευκή σελίδα στην οποία θα γραφτεί η ιστορία. Το μαύρο στην πρώτη θέση των προτιμήσεων αντιπροσωπεύει την παραίτηση, την πλήρη εγκατάλειψη, το φόβο και την καταστροφή : "μαύρη απελπισία".


Κατηγορία: Ψυχολογία | Έγραψε: woman-life (15-03-2009) | Το διάβασαν: 9412

Άλλα άρθρα με θέμα χρώματα, ψυχολογία:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats