Παρασκευή
29-03-2024
10:25
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Η γωνιά του φοιτητή

Φοιτητική Ζωή - Μικρός οδηγός για τη μεγάλη αλλαγή
Φοιτητική ζωή! Ένα όνειρο, για σχεδόν κάθε νέο που τελειώνει το Λύκειο. Όχι μόνο για τις σπουδές που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον και μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά, κυρίως, λόγω των όσων ακούγονται γι' αυτή: ελευθερία, ανεξαρτησία, διασκέδαση, εμπειρίες, καλοπέραση, μια περιπέτεια!!!

Περάσαμε λοιπόν στο Πανεπιστήμιο! Και ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε, επιτέλους, την περιβόητη φοιτητική ζωή. Βαθιά μέσα μας, όμως, εκτός από την προσμονή, υπάρχει και μια αγωνία, ένα μικρό άγχος: Πώς αρχίζει η φοιτητική ζωή, τι χρειάζομαι, τι πρέπει να ξέρω και πώς να οργανωθώ για την καινούρια αυτή ζωή; Εκτός από τα συγχαρητήρια για την επιτυχία μας, ας δεχτούμε μερικές μικρές χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή μας, ως φοιτητές!

Φοιτητική ζωή σημαίνει αλλαγή

Η φοιτητική ζωή σημαίνει αναμφίβολα αλλαγή! Ακόμα και για όσους περνάνε σε πανεπιστήμια της πόλης τους, η φοιτητική ζωή φέρνει πολλές αλλαγές! Περισσότερη ελευθερία, καινούριοι φίλοι, διαφορετικός τρόπος ζωής. Αυτοί, όμως, που θα βιώσουν πολύ έντονα -φυσικά- αυτή την αλλαγή, είναι όσοι θα εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη, για σπουδές, σε κάποια από τις φοιτητουπόλεις της χώρας μας. Αυτοί που θα "ξενιτευτούν", θα αλλάξουν σπίτι, γειτονιά, συνήθειες, φιλίες, θα γνωρίσουν καινούρια μέρη και το σπουδαιότερο: θα οργανώσουν μόνοι τους, όπως αυτοί θέλουν, τη ζωή τους! Στην αρχή, όλα αυτά φαίνονται λίγο δύσκολα. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, η ανασφάλεια, το άγχος για το νέο ξεκίνημα, η νοσταλγία για την πόλη, όπου μεγαλώσαμε, περνάνε και αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι, πραγματικά, η φοιτητική ζωή αξίζει! Αφού όλα τακτοποιηθούν (εγγραφή στη σχολή, εύρεση σπιτιού, γνωριμία με συμφοιτητές), αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες ευεργετικές συνέπειες του να είναι κανείς φοιτητής: μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση - "αφού πέρασα στις πανελλήνιες, σκέψου τι άλλο μπορώ να καταφέρω!"-, περισσότερα περιθώρια πρωτοβουλίας, ελεύθερος χρόνος, αρκετός για να τον αξιοποιήσω όπως εγώ θέλω, τέρμα τα φροντιστήρια, το καθημερινό διάβασμα και τα ιδιαίτερα!

Εγγραφή

Πρώτη προτεραιότητα, αφότου μάθουμε ότι περάσαμε στο πανεπιστήμιο, είναι, φυσικά, η εγγραφή μας στη σχολή που πετύχαμε. Χωρίς αυτή, όλα τα άλλα είναι περιττά. Κάθε χρόνο ανακοινώνεται, από το Υπουργείο Παιδείας, πότε ακριβώς γίνονται οι εγγραφές σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μη χάσουμε αυτές τις προθεσμίες. Η εγγραφή μας θα σημάνει την πρώτη γνωριμία μας με τη γραμματεία της σχολής μας. Θα καταλάβουμε αμέσως, ότι οι ρυθμοί εξυπηρέτησης δεν είναι και οι ταχύτεροι, αλλά, σιγά-σιγά, θα αναπτύξουμε τα κατάλληλα "αντισώματα". Η διαδικασία της εγγραφής δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Αυτή η διαδικασία θα μας φέρει σε επαφή, εκτός από τη γραμματεία της σχολής και με τις φοιτητικές παρατάξεις. Μέλη τους θα είναι πρόθυμα να μας βοηθήσουν στη συμπλήρωση των εγγράφων, που απαιτούνται για την εγγραφή και να μας ενημερώσουν σχετικά με τη σχολή μας. Η εγγραφή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα της σχολής μας, των συμφοιτητών μας και, γενικά, της ζωής στους χώρους, όπου θα κινούμαστε τα επόμενα χρόνια.
Για την εγγραφή μας θα μας ζητηθεί μία ακτινογραφία θώρακος. 

Έυρεση σπιτιού - ενοικίαση

Μετά την εγγραφή, άλλη μεγάλη προτεραιότητα είναι η εύρεση σπιτιού, μια διαδικασία αρκετά κουραστική, αλλά αναπόφευκτη! Πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα, καθώς η ζήτηση φοιτητικής στέγης είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, σε όλες τις πόλεις, που φιλοξενούν φοιτητές. Επομένως, αν θέλουμε να νοικιάσουμε ένα "αξιοπρεπές" σπίτι, καλό είναι να κινηθούμε εγκαίρως. Και εγκαίρως σημαίνει, αμέσως μόλις μάθουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και σε ποια πόλη περάσαμε. Αν πάλι κάποιοι αργήσαμε να ψάξουμε για σπίτι και αναγκαστούμε να συμβιβαστούμε, προσωρινά, με κάποιο που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ή στις ανάγκες μας, ας μην απογοητευτούμε: απλά θα χρειαστεί να βιώσουμε τη διαδικασία του ψαξίματος και της μετακόμισης, για ακόμη μία φορά. Καλύτερες περίοδοι για αλλαγή σπιτιού είναι τα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή μετά το τέλος κάθε εξεταστικής, αφού τότε πολλοί φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους και παίρνουν πτυχίο, κατά συνέπεια, πολλά σπίτια αδειάζουν. Για την εύρεση σπιτιού, υπάρχουν, σχεδόν σε κάθε πόλη, ειδικά μεσιτικά γραφεία, γύρω από τα πανεπιστήμια, στα οποία μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Βέβαια, υπάρχουν και οι μικρές αγγελίες. Καλό θα ήταν να προτιμήσουμε τις τοπικές εφημερίδες. Είναι πιο ενημερωμένες για τα σπίτια που ενοικιάζονται. Πολλές μικρές αγγελίες θα βρούμε στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων στις σχολές, αγγελίες είτε για σπίτια που ενοικιάζονται, είτε για αναζήτηση συγκατοίκου.

Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο μεγάλο ζήτημα: τη Συγκατοίκηση! Κάθε πρωτοετής αντιμετωπίζει το μεγάλο δίλημμα: να μείνω μόνος μου ή να συγκατοικήσω; H ιδέα της συγκατοίκησης, από μία οπτική γωνία είναι ελκυστική: λιγότερη μοναξιά στο σπίτι, καταμερισμός της καθαριότητας και γενικότερα των υποχρεώσεων που έχει ένα νοικοκυριό, parties με το συγκάτοικο και τους υπόλοιπους συμφοιτητές. Και το σπουδαιότερο: τα έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, κοινόχρηστα) μοιράζονται και έτσι μειώνεται το κόστος της φοιτητικής μας ζωής. Όλα τα παραπάνω είναι πράγματι στοιχεία, που συνηγορούν υπέρ της συγκατοίκησης. Πριν, όμως, πάρουμε αυτή τη σημαντική απόφαση ας σκεφτούμε: δεν είναι πάντα εύκολη η συμβίωση, ακόμα και με τους πιο στενούς μας φίλους, πόσο μάλλον με άτομα που γνωρίζουμε για πρώτη φορά. Για να λειτουργήσει η συγκατοίκηση και να απολαμβάνουμε μόνο τα θετικά της στοιχεία, χρειάζεται καλή πρόθεση και των δύο πλευρών και εκ των προτέρων, γνώση του ότι, συχνά, θα χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις και ανεκτικότητα. Κατά την αναζήτηση στέγης, πρέπει να έχουμε πάντα, στο μυαλό μας, ότι τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται μακριά από το κέντρο. Εκτός από την κατάσταση του σπιτιού, που σκοπεύουμε να νοικιάσουμε, καλό είναι να ελέγχουμε, γενικότερα, την τοποθεσία, όπου αυτό βρίσκεται, τη γειτονιά και τι αυτή παρέχει (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη). Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης, όταν, αφού βρεθεί το κατάλληλο σπίτι, αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίασή του. Ακριβώς επειδή όσα ορίζει ο νόμος για τις ενοικιάσεις ακινήτων δεν είναι δεσμευτικά και η ιδιωτική συμφωνία ενοικιαστή-ιδιοκτήτη υπερισχύει, πρέπει ο ενοικιαστής να είναι καλά ενημερωμένος και να γνωρίζει τα δικαιώματά του. Ας επισημάνουμε, λοιπόν, ορισμένα σημεία, τα οποία αποτελούν συνήθως αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή και τις απαραίτητες πληροφορίες, σχετικά με τη νομοθεσία, που διέπει τα συγκεκριμένα ζητήματα:

  • Αρχικά, πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι όσα συμφωνήσαμε στο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που θα ενοικιάσουμε, αυτά θα ισχύουν και θα μας δεσμεύουν, ως προς τις περαιτέρω ενέργειές μας. Πράγμα που σημαίνει, ότι, κατά την κατάρτιση του συμβολαίου, δε θα πρέπει να αποδεχτούμε όρους που δεν κατανοούμε και με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα.
  • Σύμφωνα με δεσμευτική διάταξη νόμου, η μίσθωση (=ενοικίαση) ακινήτου ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα κι αν έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σύντμηση της τριετίας αυτής είναι δυνατή με μεταγενέστερη συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή, αφού ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
  • Για να ενοικιάσουμε ένα σπίτι, θα μας ζητηθεί να καταβάλουμε στον ιδιοκτήτη ένα συγκεκριμένο ποσό, ως εγγύηση ότι σίγουρα θα ενοικιάσουμε το σπίτι αυτό και δε θα αλλάξουμε αργότερα, γνώμη. Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού, που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (=ενοικίων), ενώ απαγορεύει το ύψος της εγγύησης να είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να επιδιώκουμε να δίνουμε ως εγγύηση, το ποσό μόνο ενός μήνα. Κι αυτό, γιατί η εγγύηση εύκολα χάνει την αξία της, αφού, παρόλο που ο ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση από το νόμο να μας επιστρέψει την εγγύηση, όταν αποφασίσουμε να αφήσουμε το σπίτι, πολλές φορές αυτό δε γίνεται, με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής να χάνει τα χρήματα της εγγύησης.
  • Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι σχετικές διατάξεις του νόμου δεν είναι δεσμευτικές, στο χέρι μας είναι να διαπραγματευτούμε με τον ιδιοκτήτη, έξυπνα και να πετύχουμε στο συμβόλαιο όρους ευνοϊκούς, για εμάς. Βάσει του νόμου μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (για παράδειγμα βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.) και να το διαμορφώσει έτσι, ώστε να είναι κατάλληλο και έτοιμο για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης ή συμφωνημένης από εμάς χρήσης του. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ας μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον ιδιοκτήτη. Έτσι, για απλές, καθημερινές, ιδιαίτερα συχνές ή πολύ χαμηλού κόστους φθορές (π.χ. αλλαγή πρίζας, αλλαγή λαμπτήρα, κλειδαριάς) είναι προτιμότερο να αναλαμβάνουμε εμείς τα έξοδα.
  • Τέλος, θα πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, να επιδείξουμε καλή συμπεριφορά: να είμαστε συνεπείς, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (=ενοικίων), ώστε να αποφύγουμε προβλήματα στη σχέση μας με τον ιδιοκτήτη. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουμε καλή χρήση του σπιτιού και να αποφύγουμε να προξενήσουμε αδικαιολόγητες βλάβες, διαφορετικά ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα να διακόψει τη μίσθωση και να μας ζητήσει αποζημίωση. Στα πλαίσια αυτής της υποχρέωσής μας, δηλαδή της καλής χρήσης του σπιτιού, εντάσσεται και η υποχρέωση να έχουμε καλή συμπεριφορά απέναντι και στους άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας στην οποία βρίσκεται το σπίτι που ενοικιάσαμε ή τους γείτονες (π.χ. τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας).
  • Το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις συμβάσεις μίσθωσης είναι αυτό του σχετικού κεφαλαίου του Αστικού κώδικα και άλλων ειδικών αστικών νόμων.

    Η φοιτητική ζωή δημιουργεί επιπλέον έξοδα. Πως θα τα καλύψουμε;

    Ενοίκια - μετακομίσεις - συμβόλαια, όλα αυτά δείχνουν ότι η φοιτητική ζωή συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για την οικογένεια κάθε φοιτητή. Νέα έξοδα προστίθενται στον προϋπολογισμό, ειδικά στην αρχή, αφού ένα νέο νοικοκυριό πρέπει να οργανωθεί. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι και λύσεις, ώστε να μειωθούν τα έξοδα αυτά και να γλιτώσουμε αρκετά χρήματα.

    Το πρώτο παρήγορο στοιχείο είναι, ότι μέρος του ποσού που καταβάλλεται, ετησίως, για την ενοικίαση φοιτητικής στέγης, εκπίπτει (αφαιρείται δηλαδή) από το φορολογητέο εισόδημα της οικογένειας του φοιτητή και αυτό συνιστά φορολογική ελάφρυνση.

    Οικονομική ανάσα, στις οικογένειες των φοιτητών, μπορούν να δώσουν τα σπουδαστικά δάνεια, που χορηγούν οι τράπεζες. Πρόκειται για προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν προσαρμοσθεί στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής των φοιτητών και αποτελούν μια καλή λύση για τις οικογένειές τους, καθώς παρέχονται με σχετικά χαμηλά επιτόκια, συνοδεύονται από περίοδο χάριτος και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Με τέτοιου είδους δάνεια, μπορούν να καλυφθούν έξοδα για ενοίκια, οικιακό εξοπλισμό, βιβλία, ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκπαιδευτικά ταξίδια. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσουμε να πάρουμε σπουδαστικό δάνειο, πρέπει να θυμόμαστε, ότι τα σπουδαστικά δάνεια, όπως και κάθε δάνειο, πρέπει, φυσικά, να αποπληρωθούν, εγκαίρως. Καλό είναι να πάρουμε τέτοιου είδους δάνεια μόνο αν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη και μέχρι το ποσό που αρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

    Σχετικά με τον οικιακό εξοπλισμό, ας φροντίσουμε να ενημερωθούμε για τα πακέτα προσφορών, που διάφορα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών διαμορφώνουν, ειδικά για φοιτητές. Οι προσφορές αυτές συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο χαμηλότερες τιμές, αλλά και διάφορες ευκολίες πληρωμής, για παράδειγμα πολλές άτοκες δόσεις. Επιπλέον, σε κάθε φοιτητούπολη υπάρχουν καταστήματα επίπλων, που απευθύνονται, κυρίως, σε φοιτητές. Σε αυτά, μπορούμε να βρούμε έπιπλα καλής ποιότητας, που καλύπτουν τις ανάγκες ενός φοιτητή, σε χαμηλές τιμές. Τα καταστήματα αυτά, συνήθως, αναλαμβάνουν και τη μεταφορά των επίπλων στο φοιτητικό σπίτι. Για ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, μπορούμε να προτιμήσουμε να αγοράσούμε τα απαραίτητα, μέσω φοιτητικών αγγελιών. Πολλοί φοιτητές, στο τέλος των σπουδών τους, πωλούν τις ηλεκτρικές συσκευές ή τα έπιπλά τους, αφού πλέον δεν τα χρειάζονται. Καλό είναι, σ' αυτή την περίπτωση, να ζητήσουμε να εξετάσουμε τα αντικείμενα, που σκοπεύουμε να αγοράσουμε, για να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και λειτουργούν σωστά.

    Η φοιτητική ζωή, για ορισμένους νέους είναι άπιαστο όνειρο, αφού γι' αυτούς, ίσως, δεν υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις για σπουδές. Έτσι, για τη στέγαση των φοιτητών, κυρίως των προερχόμενων από πολυμελείς και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, λειτουργούν, σε κάθε φοιτητούπολη, φοιτητικές εστίες. Η απόκτηση δωματίου, στις εστίες αυτές, γίνεται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και μετά την υποβολή σχετικών δικαιολογητικών. Λεπτομερείς πληροφορίες παρέχονται, στα αρμόδια γραφεία των φοιτητικών εστιών. Επιπλέον, σε κάθε φοιτητούπολη λειτουργούν και φοιτητικές λέσχες, που φροντίζουν για τη σίτιση των φοιτητών. Το φαγητό, στις φοιτητικές λέσχες, προσφέρεται κατά κανόνα, δωρεάν. Η εμπειρία του γεύματος στη φοιτητική λέσχη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όχι μόνο λόγω του φαγητού. Οι φοιτητικές λέσχες προσφέρουν, εβδομαδιαίως, ποικιλία γευμάτων, που συνοδεύονται από σαλάτα και φρούτο ή γλυκό. Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα και η γεύση των γευμάτων είναι καλή, ειδικά σε περίπτωση ανάγκης (όταν, δηλαδή το μηνιάτικο κοντεύει να εξαντληθεί!). Το κυριότερο, όμως είναι ότι οι φοιτητικές λέσχες αποτελούν τόπο συνάντησης μεγάλου αριθμού φοιτητών, από όλες τις πανεπιστημιακές σχολές και άρα εξαιρετικό μέρος, για γνωριμίες, διασυνδέσεις και δημόσιες σχέσεις γενικότερα!

    Οι φοιτητές δικαιούνται, δωρεάν, υγειονομική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για διάστημα ίσο με τα έτη φοίτησης, που προβλέπονται, ως ελάχιστη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ενός τμήματος, προσαυξανόμενο κατά το ήμισυ. Για περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στη γραμματεία και τη φοιτητική λέσχη της σχολής μας, διότι αρκετές υπηρεσίες παρέχονται σε αυτό τον τομέα και μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

    Τέλος, στους φοιτητές χορηγείται Δελτίο Ειδικού Φοιτητικού Εισιτηρίου, το λεγόμενο "πάσο". Με αυτό παρέχεται έκπτωση στην τιμή εισιτηρίου των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μέσων μαζικής μεταφοράς, για μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για θεατρικές παραστάσεις, μουσεία, συναυλίες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

    Γενικότερες πληροφορίες για τα πανεπιστήμια

    Αρκετά, όμως, με τις υποχρεώσεις, τα έξοδα και όλα αυτά τα "σοβαρά"! Ας περάσουμε σε κάτι πιο ευχάριστο! Η φοιτητική ζωή, εκτός από τα μαθήματα, τις παρακολουθήσεις, τις εξεταστικές, μπορεί να μας προσφέρει πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Κάθε πανεπιστημιακή σχολή είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργάζεται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά - εκπαιδευτικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα και στα πανεπιστήμια της Ελλάδας (summer schools, ανταλλαγές φοιτητών, σεμινάρια, το πρόγραμμα SOCRATES - ERASMUS), στα οποία κάθε φοιτητής μπορεί να πάρει μέρος, αρκεί να φροντίζει να ενημερώνεται, γι' αυτά και να δηλώνει συμμετοχή, έγκαιρα. Για όλα αυτά τα προγράμματα και, γενικότερα, για εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται από τα πανεπιστήμια, μπορούμε να αντλούμε πληροφορίες, από το Γραφείο Διασύνδεσης κάθε σχολής. Το γραφείο αυτό καλό είναι να το επισκεπτόμαστε συχνά, καθώς έχει στόχο να βοηθά τους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων να προσεγγίσουν τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και να αναζητήσουν εργασία ανάλογη με τις γνώσεις, που αποκόμισαν από τις σπουδές τους. Μπορεί να είναι η πόρτα μας προς την Ευρώπη, να μας φέρει σε επαφή με νέους, από κάθε γωνιά της γης και να μας δώσει την ευκαιρία να απασχοληθούμε σε θέσεις, τις οποίες θα μπορέσουμε αργότερα να αναφέρουμε στο βιογραφικό μας, όταν θα αναζητούμε μια μόνιμη θέση.

    Σχετικά με τα μαθήματα και τον τρόπο διδασκαλίας: το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα. Η διάρκεια σπουδών (τα εξάμηνα δηλαδή) ποικίλλει ανάλογα με τη σχολή. Ως προς τα μαθήματα και τον τρόπο διδασκαλίας, ας μην περιμένουμε πολλές ομοιότητες με το Λύκειο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων σε ορισμένες σχολές είναι υποχρεωτική, ενώ σε άλλες προαιρετική και, φυσικά, πριν αρχίσει κάθε μάθημα, όλοι, φοιτητές και καθηγητές, σέβονται το γνωστό σε όλους "ακαδημαϊκό τέταρτο". Κάθε μάθημα, η διδασκαλία δηλαδή, αρχίζει ένα τέταρτο αργότερα από την αναγραφόμενη, στο πρόγραμμα των μαθημάτων, ώρα! Τα μαθήματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός είναι είτε ενδιαφέροντα είτε βαρετά, το σίγουρο, πάντως, είναι ότι υπάρχει αρκετή ελευθερία έκφρασης, για τους φοιτητές. Πέρα από το τι θα αποφασίσουμε, να παρακολουθούμε ας μην ξεκόψουμε τελείως από το περιβάλλον της σχολής, ας κρατήσουμε επαφή με συμφοιτητές μας που παρακολουθούν και αν πάλι κάνουμε τον κόπο να πηγαίνουμε μέχρι τη σχολή, ας δώσουμε λίγη βάση και στο μάθημα, καθώς, όπως σύντομα θα διαπιστώσουμε, αυτό, που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο θα μας βοηθήσει στην εξεταστική, είναι οι σημειώσεις, που καταγράφουμε μόνοι μας στη διάρκεια της διδασκαλίας. Θα μας απαλλάξουν από πολλές ώρες διαβάσματος.

    Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όσοι ξεκινάμε τώρα την "καριέρα" μας ως ακαδημαϊκοί πολίτες! Μας δίνεται ή καλύτερα κερδίσαμε με την αξία μας την ευκαιρία να ζήσουμε αυτό, που όλοι όσοι το έχουν ζήσει, το ονομάζουν "τα καλύτερά μας χρόνια"! Ας ζήσουμε λοιπόν, κι εμείς τα καλύτερά μας χρόνια έντονα, με πάθος και ενθουσιασμό, φροντίζοντας, όμως, παράλληλα να τα αξιοποιήσουμε σωστά, για το μέλλον μας - για ένα καλύτερο μέλλον!

    Χουντή Π. Αγγελική - Φοιτήτρια Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.
    Πηγές: Περιοδικό "Πανεπιστημιούπολη" (τεύχος 1 - Οκτώβριος 1998)
    Γενική επετηρίδα -Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    Εφ. "ΕΘΝΟΣ", Δευτ. 02/09/2002, "Ανάσα για γονείς και φοιτητές" της Έφης Καραγεώργου
    kepka.gr

  • Κατηγορία: Η γωνιά του φοιτητή | Έγραψε: woman-life (15-09-2013) | Το διάβασαν: 1409

    Άλλα άρθρα με θέμα φοιτητές:

    Καινούρια Άρθρα :

    · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

    · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

    · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

    · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

    · Δουλεύω στο σπίτι

    · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

    · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

    · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

    · Η ζωή με σκύλο

    · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

    · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

    · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

    · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

    · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

    Συνολικά σχόλια: 0

    Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

    [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



    Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats