Στο προηγούμενο κεφάλαιο είδαμε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να φέρνουμε τον πρώτο τυχόντα μέσα στο σπίτι. Επίσης αναλύσαμε το θέμα της γνωριμίας του παιδιού με τον "καινούριο μπαμπά". Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποδεχθεί την κατάσταση και πώς θα ήταν καλό να αποκαλεί το τέκνο σας τον σύντροφό σας. Δύο μπαμπάδες για ένα παιδί
Δύο μπαμπάδες: πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποδεχθεί την κατάσταση...
Όταν τα πρώτα στάδια της γνωριμίας έχουν μείνει πια πίσω και ζείτε πια μαζί με το νέο σύζυγο και το παιδί σας, εμφανίζεται ένα άλλο πρόβλημα: πώς να αποκαλούν ο ένας τον άλλον; Μερικές μητέρες κυριολεκτικά απαιτούν από τα παιδιά τους να φωνάζουν τον πατριό "μπαμπά". Είναι σωστό αυτό; Εάν έχετε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό σας πριν από τόσο πολύ καιρό που το παιδί δεν θυμάται ποιος είναι ο πραγματικός πατέρας του, τότε μπορεί να αποκαλεί τον αγαπημένο σας "μπαμπά" με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το κύριο πράγμα είναι να το κάνει ο ίδιος και όχι μετά από αίτημά σας. Εάν η σχέση μεταξύ παιδιού και πατριού γίνονται στενές και φιλικές, το παιδί από μόνο του μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση να μην τον αποκαλεί "θείο Δημήτρη", αλλά "μπαμπά". Αυτό συνέβη στην οικογένεια της Ειρήνης. Όταν παντρεύτηκε με τον Βασίλη, ο σύντροφός της αγάπησε το παιδί της σαν δικό του.
Το αγοράκι δέθηκε τόσο πολύ με τον νεαρό άνδρα, που πολύ σύντομα άρχισε να τον αποκαλεί μπαμπά. Ο Βασίλης ρώτησε το παιδί, αν θα του άρεζε να τον αποκαλεί γιο του, και πήρε μια χαρούμενη κατάφαση. Έτσι, σε αυτή την οικογένεια, όλα συνέβησαν φυσικά και στην ώρα τους.
Τι γίνεται όμως αν το παιδί έχει ήδη έναν πραγματικό πατέρα, τον επισκέπτεται τα Σαββατοκύριακα και πηγαίνει μαζί του διακοπές; Μπορεί το παιδί να έχει δύο "μπαμπάδες";
Και τι γίνεται αν ο πραγματικός μπαμπάς φοβάται να χάσει τον έλεγχο του παιδιού και κατά συνέπεια διαρκώς το στρέφει ενάντια στον πατριό του; Κάτι τέτοιο συνέβη στην οικογένεια της Μαρίας. Μετά από κάθε συνάντηση με τον πατέρα του, ο γιος της έλεγε στον πατριό: «Δεν με χρειάζεσαι, γιατί δεν είσαι ο πραγματικός μου πατέρας. Εσύ απλά υποκρίνεσαι καλός για να μην σε διώξει η μαμά από το σπίτι».
Τι γίνεται όμως αν εσείς η ίδια φέρνετε σε σύγκρουση τους δύο άνδρες; Ο σύζυγος της Αλίνας έφυγε όταν το παιδί ήταν πέντε χρονών. Η γυναίκα ήταν τρομερά θυμωμένη και μίσησε όλους τους άντρες. Παρ 'όλα αυτά, ένα χρόνο αργότερα, ήταν έτοιμη να παντρευτεί έναν επιτυχημένο άνδρα ο οποίος ήταν νεότερος από τον πρώην σύζυγό της κατά επτά χρόνια.
Η γυναίκα πετούσε από τη χαρά, αφού τώρα μπορούσε να κάνει τον πρώην της να εκραγεί από την κακία του, οι οικονομικές δυνατότητες του οποίου δεν ήταν και τόσο μεγάλες, ενώ η ηλικία όχι και τόσο ανθηρή. Ο πρώην σύζυγος συνέχιζε να επικοινωνεί με το παιδί τα σαββατοκύριακα και να συναντιούνται σε ουδέτερο έδαφος. Κάποια στιγμή όμως η Αλίνα τον κάλεσε στο σπίτι. Εκείνη τη στιγμή στο σπίτι ήταν και ο πλούσιος μνηστήρας της.
Προσποιούμενη ότι το μόνο πράγμα που θέλει είναι η φιλία μεταξύ όλων, η κοπέλα άρχισε να δίνει έμφαση στα προτερήματα του νυν συντρόφου της, ταπεινώνοντας ταυτόχρονα τον πρώην σύζυγό της. Τελικά οι δυο άντρες καυγάδισαν και λίγο έλειψε να αρχίσουν να γροθοκοπούν. Ενώ ο γιος της Αλίνας σταμάτησε να της μιλάει και για πολύ καιρό κλείστηκε στον εαυτό του.
Πώς να αποκαλεί τον πατριό του;
Πώς να αποκαλεί τον πατριό του: Μπαμπά ή ...;
₪ Οι ψυχολόγοι συνιστούν να αποκαλεί τον πατριό του με το όνομα, για να μην δημιουργείται σύγχυση στο μυαλό του παιδιού. Εάν διαπιστώσει ότι ο πατριός του είναι πολύ πιο κοντά από ό, τι ο πραγματικός πατέρα του, τότε μπορεί και μόνο του να αποφασίσει να τον φωνάζει μπαμπά.
₪ Δεν χρειάζεται να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκαλεί τον πατριό "πατέρα", αν δεν το θέλει. Από την πίεσή σας ίσως αυξηθεί η αρνητική αίσθηση και η διαδικασία προσαρμογής στο νέο πρόσωπο να καθυστερήσει. Επίσης, η επιμονή σας μπορεί να οδηγήσει στην επιθετικότητα του παιδιού εναντίον σας.
₪ Ακόμη κι αν το παιδί δεν γνωρίζει τον πραγματικό του πατέρα, αποφύγετε τα ψέματα, λέγοντας ότι ο νέος σύζυγός σας είναι ο πραγματικός του πατέρας. Πολλά χρόνια αργότερα, η αλήθεια μπορεί να ανατρέψει όλα τα καλά πράγματα που συνέβησαν σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
₪ Εξηγήστε πια είναι η διαφορά μεταξύ του δικού του πατέρα και τον πατριό του. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν προδίδει τον πατέρα του, διατηρώντας καλές σχέσεις με τον πατριό, και δεν χρειάζεται να αισθάνεται ενοχές μπροστά στον πατριό του, επειδή συνεχίζει να αγαπά τον πατέρα του. Όσο καλός κι αν είναι ο νέος σας σύζυγος, δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει βιολογικός πατέρας του παιδιού σας.
Μπορεί να είναι καλύτερος φίλος, δάσκαλος, σύντροφος, προστάτης, πρότυπο για μίμηση κ.λπ., αλλά όχι πατέρας. Το παιδί πρέπει να ξέρει την αλήθεια, επειδή αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα του επιτρέψει να απαλλαγεί από αισθήματα ενοχής και άγχους. Τα ψέματα στο θέμα αυτό και οι ασαφείς απαντήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παρανόηση του ρόλου του πατέρα, σε άρνηση, σε καταπιεστικό και συχνά ασυνείδητο αίσθημα ενοχής, κάτι που θα επιφέρει προβλήματα στην ενήλικη ζωή.
Εάν το παιδί είναι μικρό, εξηγήστε του την κατάσταση με βοήθεια κάποιου παραδείγματος, μιας φανταστικής οικογένειας - υπό αυτή τη μορφή θα κατανοήσει την κατάσταση πιο γρήγορα.
₪ Ποτέ μην λέτε στο παιδί άσχημα πράγματα για τον πρώην-σύζυγό σας, μην στρέφετε το γιο ή την κόρη εναντίον του. Μην συγκρίνετε τον πατέρα του με τον καινούριο σύζυγο μπροστά στο παιδί. Επίσης, ποτέ μην το κάνετε σε μια συνομιλία με τον πρώην σύζυγο. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες αυτό κάνουν, με την πρόθεση να ανυψώσουν τον πατριό στα μάτια του παιδιού.
Το αποτέλεσμα είναι πάντα αντίθετο - διαμάχες, συγκρούσεις, παρεξηγήσεις και μαυρισμένη ψυχή μικρού παιδιού. Αν ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο, να ξέρετε ότι οδηγείστε από τα συναισθήματα, από τον θυμό που νιώθετε για τον πρώην σύζυγό σας, και όχι με καλές προθέσεις, και πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη δική σας στάση απέναντι στην κατάσταση.
Μπορεί, επίσης, αυτό να σημαίνει ότι τα συναισθήματά σας δεν έχουν κρυώσει και ό,τι χρησιμοποιείτε τον καινούριο άντρα για να εκδικηθείτε τον πρώην. Αν δεν ξεκαθαρίσετε τη σχέση σας και δεν αφήσετε το παρελθόν πίσω σας, θα ρίχνετε όλα τα άλυτα προβλήματά σας στην καινούρια σας οικογένεια.
₪ Σε περίπτωση που ο πρώην σύζυγός σας από ζήλια στρέφει το παιδί κατά του πατριού, μιλήστε με τον ίδιο και το παιδί. Εξηγήστε στον πρώην ότι κανείς δεν του κλέβει το γιο/κόρη του και δεν φιλοδοξεί να γίνει πατέρας του, ότι μπορούν να επικοινωνούν κανονικά. Επίσης εξηγήστε, ότι επειδή το παιδί ζει μαζί σας, για την άνεσή του και την υγεία του χρειάζεται μια αρμονική σχέση μέσα στην οικογένεια και δεν πρέπει να την καταστρέφει σκάβοντας χαντάκια και καταστρέφοντας την αξιοπιστία του παιδιού.
Στο τέκνο πρέπει, επίσης, να πείτε ότι στη ζωή θα έχει πολλούς φίλους και μπορεί να τους αγαπά όλους εξίσου δυνατά, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτα κακό που αγαπά και τον πατέρα και τον πατριό.