Κυριακή
26-05-2024
03:46
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Άντρας vs γυναίκα
Έρωτες και σχέσεις
Έγγαμος βίος
Γονείς και παιδιά
Φίλοι και κοινωνία

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σχέσεις - Οικογένεια » Γονείς και παιδιά

Παραμύθι: Τα ψάρια που άλλαξαν ένα χωριό
Ο ψαράς διαλαλούσε το εμπόρευμά του αλλά κανείς δεν τον πίστευε! «Φρεσκότατα ψάρια, φρεσκότατα ψάρια, σπαρταράνε, ελάτε χωριανοί». Μα ήταν δυνατό να έχει φρεσκότατα ψάρια; Το χωριό ήταν πολύ ψηλά πάνω στο βουνό. Πόσο ν’ αντέξουν φρέσκα τα καημένα τα ψαράκια;

Κατέβηκε κι ο μπαμπάς του Χάρη να αγοράσει μερικά. Κατόπιν, τα έδωσε στη γυναίκα του για να τα μαγειρέψει αλλά, μόλις τα έριξε μέσα στο νεροχύτη για να τα καθαρίσει, αυτά άρχισαν να χοροπηδούν! Έτρεξαν έβαλαν την τάπα του νεροχύτη, τον γέμισαν με νερό και δεν ήξεραν τι να κάνουν…

Ο Χάρης στεκόταν και κοίταζε τα ψάρια με απορία. Κοίτα να δεις που στα καλά καθούμενα βρέθηκαν με κατοικίδια! Τους έριξε λίγο ψωμάκι και προσπάθησε να τα χαϊδέψει. Όμως τα ψαράκια ήταν πολύ έξυπνα και του ξέφευγαν! Γλιστρούσαν μέσα από τα χέρια του!

«Κάτι πρέπει να σκεφτούμε γιατί χρειάζομαι το νεροχύτη! Πού θα βάλουμε τα ψάρια;», ρώτησε η μαμά.
«Στο τηγάνι» απάντησε ο μπαμπάς!
«Τι; Αποκλείεται» φώναξε ο Χάρης και τα μάτια του γέμισαν δάκρυα.
«Καλά μωρό μου, πλάκα κάνει ο μπαμπάς. Κάτι θα σκεφτούμε» τον καθησύχασε η μαμά.

Σύντομα τα ψάρια από το νεροχύτη βρέθηκαν στην ξύλινη σκάφη!
Μην μου πεις πως δεν ξέρεις τι είναι η σκάφη! Θα σου εξηγήσω αμέσως. Παλιά, τότε που το ψωμί έμοιαζε πραγματικά με ψωμί, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν τη σκάφη. Η σκάφη ήταν ένα μεγάλο βαθύ ξύλινο σκεύος που μέσα σ’ αυτό ζύμωναν το αλεύρι με το νεράκι, έβαζαν τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος έπλαθαν όμορφα καρβελάκια. Το γνωρίζεις πως κάποιες φορές τα κεντούσαν αυτά τα καρβελάκια; Κεντούσαν σημαίνει πως τα στόλιζαν με σχέδια! Αλλά καλύτερα να μην ξεφύγουμε από την ιστορία μας!

Όταν πήγε που λέτε ο Χάρης στο σχολείο και είπε στους φίλους του για τα ψάρια του, όλοι νόμιζαν πως τους κάνει πλάκα. «Ελάτε στο σπίτι μου να τα δείτε με τα μάτια σας!» Πράγματι, το απόγευμα πέρασαν όλα τα παιδιά του σχολείου γιατί το ένα παιδί το είπε στο άλλο και τελικά το έμαθαν όλοι το νέο!

Μερικά παιδιά ήρθαν μαζί με τους γονείς τους και σύντομα το σπίτι του Χάρη γέμισε τόσο κόσμο που έμοιαζε σαν να έχουν κάποια γιορτή! Αυτό συνεχιζόταν για αρκετές ημέρες. Το θέαμα των ψαριών τους φαινόταν εξαιρετικά διασκεδαστικό αφού είναι πολύ δύσκολο να βρεις ψάρια στο βουνό! Άσε που ήταν πανέμορφα, γυάλιζαν σαν το χρυσάφι… Έψαξε στα βιβλία και έμαθε πως ήταν κυπρίνοι.

Ο Χάρης πολύ τα φρόντιζε και τα ψαράκια ανέβαιναν στην επιφάνεια του νερού και περίμεναν υπομονετικά να τα ταΐσει! Δοκίμασε διάφορα είδη τροφών. Έτρωγαν καλαμπόκι, σίκαλη, φασόλια, κομματάκια φρούτων, ψωμάκι αλλά κυριολεκτικά τρελαίνονταν για σκουλήκια! Πήγαινε με τους φίλους του όταν δεν είχαν πολύ διάβασμα, σκάβανε στο χώμα και μαζεύανε όσα βρίσκανε. Χρησιμοποιούσαν ένα μεταλλικό κουτάκι για να τα μεταφέρουν. Όταν τα ψαράκια έβλεπαν το Χάρη με το κουτάκι άρχιζαν τις τούμπες στον αέρα!

Ο καιρός περνούσε και οι κυπρίνοι γίνονταν όλο και μεγαλύτεροι! Τα παιδιά προβληματίστηκαν γιατί σύντομα τα ψάρια δεν θα χωρούσαν μέσα στη σκάφη. Έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα γιατί ήθελαν να φτιάξουν μια λιμνούλα στην πλατεία του χωριού!

Προσπάθησαν να πείσουν τους γονείς τους να βοηθήσουν αλλά όλοι ήταν πάντα πολύ απασχολημένοι και φορτωμένοι με τα δικά τους προβλήματα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν την επιθυμία των παιδιών.

Ένα απόγευμα που πήγε ο Χάρης να ταΐσει τα ψάρια είχε μαζί του και το καλάμι που χρησιμοποιούσε για να σκάψει στο χώμα όταν έψαχνε για σκουλήκια. Ακούμπησε κατά λάθος το καλάμι πάνω στη σκάφη και έβγαλε από την τσέπη του το μεταλλικό κουτάκι. Μόλις τα ψάρια πήραν είδηση πως το μενού θα είχε σκουλήκια άρχισαν να κάνουν τούμπες πάνω από το καλάμι! Τότε ήταν που ήρθε η ιδέα του Χάρη.

Σύντομα έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους. Βρήκαν μια δεύτερη σκάφη και ξεκίνησαν την εκπαίδευση των ψαριών! Τα πράγματα πήγαν τόσο καλά που χρειάστηκε και τρίτη σκάφη! Βρήκαν καρέκλες, μάζεψαν πάρα πολλά σκουλήκια, οργάνωσαν το χώρο, τον στόλισαν με λουλούδια, έφτιαξαν προσκλήσεις και σύντομα έφτασε η μεγάλη ημέρα. Όλοι ήταν καλεσμένοι, μικροί και μεγάλοι!

Ένα Σάββατο απόγευμα λοιπόν, στην αυλή του σπιτιού του Χάρη δόθηκε η μεγάλη παράσταση! Όλοι ήρθαν, πλήρωσαν μάλιστα εισιτήριο για να μπουν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Το θέαμα ήταν καταπληκτικό. Τα ψάρια έκαναν τούμπες από τη μια σκάφη στην άλλη και στο τέλος περίμεναν υπομονετικά την ανταμοιβή τους.

Τα παιδιά είχαν φτιάξει στεφανάκια όλων των μεγεθών και τα κρατούσαν ανάμεσα στις σκάφες. Τα ψάρια περνούσαν επιδέξια μέσα από αυτά και ο κόσμος χειροκροτούσε! Όλοι γέλασαν με την καρδιά τους εκείνο το απόγευμα. Η παράσταση επαναλήφθηκε πολλές φορές και τα παιδιά συγκέντρωσαν αρκετά χρήματα. Σύντομα το κέντρο της πλατείας του χωριού κοσμούσε μια υπέροχη μικρή λιμνούλα. Τα ψαράκια ήταν ευτυχισμένα στο νέο τους σπίτι και τα παιδιά περήφανα για το κατόρθωμά τους.


© Liberty

Κατηγορία: Γονείς και παιδιά | Έγραψε: Liberty (23-11-2013) | Το διάβασαν: 903

Άλλα άρθρα με θέμα παραμύθι, παιδί:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats