Σημασία δεν έχει μόνο το τί τρώμε αλλά και το πόσο συχνά τρώμε, σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού ιατρικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου Καρολίνσκα. Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αραιά και ακανόνιστα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους, ειδικά από το λεγόμενο "μεταβολικό σύνδρομο", μια κατάσταση όπου πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, συσσωρεύονται στο ίδιο άτομο.
Το σύνδρομο εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη) και αυξημένο ζάχαρο.
Οι Σουηδοί επιστήμονες, μελετώντας 4.000 άτομα περίπου 60 ετών, έδειξαν για πρώτη φορά, ότι η συχνότητα των γευμάτων, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους, επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.
Όσοι δήλωσαν ότι σπάνια έτρωγαν κανονικό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, είχαν κατά μέσο όρο παχύτερη μέση, περισσότερα λιπίδια στο αίμα και μεγαλύτερη τάση για ζάχαρο από όσους έτρωγαν κανονικά.