Ο διαλογισμός και η γιόγκα, στις ποικίλες μορφές τους, έχουν πολλαπλά οφέλη σε νοητικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες. Μια νέα έρευνα από επιστήμονες του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, υπό τον Τζόσουα Γκραντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Emotion" (Συναίσθημα) του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, έδειξε ότι ο διαλογισμός ζεν, που προέρχεται από τον κινεζικό και τον ιαπωνικό βουδισμό, βοηθά τους ανθρώπους να μειώνουν μέχρι 18% την ευαισθησία τους στον πόνο, διογκώνοντας το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και τις οδυνηρές αισθήσεις.
Οι ερευνητές, με τη βοήθεια τεχνικών νευροαπεικόνισης (MRI), σύγκριναν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σε 17 διαλογιζόμενους και σε 18 μη διαλογιζόμενους και διαπίστωσαν ότι η χρόνια άσκηση αυξάνει σημαντικά το πάχος του φλοιού σε ορισμένα σημεία, τα οποία σχετίζονται με την ευαισθησία στον πόνο.
Προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους ερευνητές είχε δείξει ότι όσοι είχαν εμπειρία άνω των 1.000 ωρών διαλογισμού, είχαν αρκετά μεγαλύτερη αντοχή στον σωματικό πόνο, όπως φάνηκε από πειράματα τοποθέτησης μιας ζεστής πλάκας πάνω στο σώμα τους.
Η βραδύτερη αναπνοή των διαλογιζόμενων (12 αναπνοές ανά λεπτό σε σχέση με 15 για τους μη διαλογιζόμενους) επέτρεψε κυρίως στους πρώτους να αντέξουν πάνω τους ένα σώμα με θερμοκρασία μέχρι 53 βαθμούς Κελσίου.
Μια άλλη πρόσφατη έρευνα, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Αμίσι Τζα και η οποία δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό "Emotion", έδειξε ότι ο διαλογισμός "σκληραίνει" και "αναισθητοποιεί" νοητικά τους στρατιώτες που πάνε στον πόλεμο, κρατώντας υπό έλεγχο τα αρνητικά συναισθήματά τους.
Μια τρίτη έρευνα, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο, υπό την καθηγήτρια ψυχιατρικής Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychosomatic Medicine" (Ψυχοσωματική Ιατρική), έδειξε ότι η τακτική εξάσκηση στη γιόγκα μειώνει τις ουσίες εκείνες στο αίμα που ενισχύουν τις φλεγμονές, οι οποίες αυξάνονται λόγω ηλικίας και στρες.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κάνουν συχνά γιόγκα, έχουν χαμηλότερη ποσότητα ιντερλευκίνης-6 (IL-6) στο αίμα τους, ενώ σε συνθήκες στρες η ιντερλευκίνη τους αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με όσες γυναίκες δεν είχαν κάνει γιόγκα. Η ιντερλευκίνη αποτελεί σημαντικό τμήμα της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού σε περιπτώσεις διαφόρων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, ο διαβήτης τύπου 2, τα αρθριτικά κ.α.
Η μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης, χάρη στη γιόγκα, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την μελέτη. Πρακτικά, όπως δήλωσε η Γκλέιζερ, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι, με τη βοήθεια της γιόγκα, μπορούν να αντιδρούν με πιο υγιή τρόπο στα στρεσογόνα ερεθίσματα της καθημερινότητας.