Μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, καθώς επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο να κρατήσει μακριά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής νευρολογίας Νικόλαος Σκαρμέας. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι άνθρωποι που έτρωγαν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου, εμφάνισαν 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, , φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας και λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος. Από την μια έμμεσο, επειδή προστατεύει την καρδιά από εμφράγματα και τον εγκέφαλο από εγκεφαλικά, που μπορεί να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο στο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά κ.α.) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.