«Κακή ανάμνηση» θα γίνει το «κοινό κρυολόγημα» χάρη στη διαπίστωση Βρετανών ειδικών του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, που απέδειξαν ότι τα αντισώματα μάχονται τους ιούς και από το εσωτερικό των κυττάρων και όχι μόνο έξω από αυτά, όπως πιστεύαμε. Η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην παρασκευή νέων αντιρετροϊκών σκευασμάτων.
Κάποια αντιρετροϊκά φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων, όπως αυτής από τον ιό του έιτζ.
Ωστόσο, παρά την πρόοδο της φαρμακολογίας, οι ιοί εξακολουθούν να προκαλούν διπλάσιους θανάτους από τον καρκίνο.
Η νέα επιστημονική διαπίστωση μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούσαμε τους μηχανισμούς της ανοσίας στα ιογενή νοσήματα, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γαστρεντερίτιδα.
Τα αντισώματα διεισδύουν στο εσωτερικό των κυττάρων και απο εκεί πυροδοτούν μία αντίδραση με τη βοήθεια της πρωτεΐνης TRIM21, η οποία «παρασύρει» τον ιό σε ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από το κύτταρο για να «ξεφορτωθεί» τα υλικά που δεν χρειάζεται. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται τάχιστα προτού ο ιός προκαλέσει βλάβες.
Eπίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της πρωτεΐνης, τόσο ευκολότερα το κύτταρο νικά τους ιούς εισβολείς, διαπίστωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.