Ίσως σε κάποιον προκαλεί έκπληξη, αλλά η οικογενειακή ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Όχι μόνο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το γάμο, αλλά πρέπει επίσης να καταλαβαίνεις ότι ο έγγαμος βίος είναι μια καθημερινή δουλειά δυο ατόμων για την επίτευξη αρμονίας στη σχέση τους, προσαρμογή, συμβιβασμός, ο καθένας με το ρόλο του στη νέα οικογένεια και οικοδόμηση προσωπικής γραμμής συμπεριφοράς στο γάμο. Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι κανόνες τους οποίους ακολουθούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ώστε να αποφύγουν τα προβλήματα στην οικογένεια και να κρατήσει ο γάμος τους για πολλά χρόνια. Γι' αυτό και ζούνε τόσα πολλά χρόνια μαζί! 1. Η αλφάβητος της οικογένειας ξεκινά με το γράμμα Ε=Εμείς.
Και οι δύο σύζυγοι πρέπει να κατασιγάζουν το “εγώ” τους και να κάνουν, φτιάχνουν, χτίζουν τη ζωή τους από τη θέση του “εμείς”. Η τήρηση αυτού του κανόνα θα γεμίσει την οικογενειακή ζωή με ευτυχία, κατανόηση και χαρά.
2. Κάντε καλό ξανά και ξανά.
Μόλις κάνετε κάτι καλό, βιαστείτε να ξανακάνετε κι άλλο καλό στον / στην σύζυγό σας και την οικογένειά σας. Αυτό θα δώσει χαρά όχι μόνο σε εκείνον στον οποίο κάνουν το καλό, αλλά και στον ίδιο που κάνει την πράξη.
3. Σταμάτα, αν είσαι θυμωμένος.
Ένας σοφός κανόνας – μην βιάζεστε να εκφράσετε το θυμό σας, μην βιάζεστε να ξεσπάσετε. Σκεφτείτε καλά. Αναλύστε την κατάσταση. Μάθετε να καταλαβαίνετε και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο.
4. Μην κατηγορείτε συνέχεια τον / την σύζυγο. Αναζητήστε την αιτία μέσα σας.
Ένας κανόνας σημαντικός και με βαθύ νόημα. Στην πραγματικότητα, στη σχέση μεταξύ των συζύγων και δύσκολων καταστάσεων, σχεδόν πάντα ευθύνονται και οι δύο. Κι αν έγινε το παράπτωμα από τον έναν σύζυγο, ενδεχομένως το έδαφος για το παράπτωμα αυτό είχε ετοιμαστεί από τον άλλο.
5. Ένα βήμα προς μεριά της οικογένειας, ισούται με πολλές μέρες χαράς.
Κάθε βήμα αντίθετα από τη μεριά της οικογένειας ισούται με πολλές πικρές μέρες.
Στις νέες οικογένειες συχνά βλέπουμε το αντίθετο – μάλωσαν οι σύζυγοι και κανείς τους δε θέλει να κάνει ένα βήμα μπροστά, περιμένοντας τον άλλο να το κάνει. Και μερικές φορές δρουν ακόμα χειρότερα - “μου έκανες κακό; θα σου κάνω χειρότερο”. Γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές διαφωνίες και προβλήματα μέσα στην οικογένεια.
6. Η καλή λέξη είναι καλή, η καλή πράξη ακόμα καλύτερη.
Φυσικά μια καλή πράξη είναι καλύτερη από μια καλή κουβέντα. Όμως στις οικογενειακές σχέσεις μερικές φορές μια λέξη είναι εξίσου σημαντική με μια καλή πράξη. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που θέλουν να ακούν ωραία λόγια, αλλά και οι άντρες πρέπει επίσης να δέχονται επαίνους, γλυκόλογα, κομπλιμέντα και φυσικά να ακούν ότι είναι ο καλύτερος!
7. Μάθετε όχι μόνο να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου, αλλά και να στέκεστε με αξιοπρέπεια στη δική σας θέση, σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Η ευθύνη για τις πράξεις σας, η αποδοχή της ήττας και του λάθους είναι ικανότητες που δεν έρχονται από μόνες τους. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να μεγαλώνουν μέσα σας με υπομονή. Και είστε τυχεροί αν όλα αυτά υπάρχουν μέσα σας γιατί έτσι σας μεγάλωσαν οι γονείς.
8. Εκείνος που λέει ψέματα δεν πιστεύει και τους άλλους.
Οι οικογενειακές σχέσεις στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Καλλιεργήστε μέσα σας την επιθυμία να διατηρηθεί αυτή η εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.
9. Γίνε φίλος / η των φίλων του / της, τότε και οι φίλοι σου θα γίνουν δική του / της φίλοι.
10. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να αγαπήσει μια πεθερά. Όλοι όμως είναι πρόθυμοι να αγαπούν δυο μητέρες!