Ο γάμος (μάλλον) κάνει καλό Η ποιότητα γάμου καθορίζει και την υγεία. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας που έγινε σε 8.652 άτομα ηλικίας 51 έως 61 ετών, που ήταν ξαναπαντρεμένοι, διαζευγμένοι ή χήροι, αλλά και αιώνια εργένηδες.
Όπως έδειξε η έρευνα, οι χωρισμένοι έχουν 20% κατά μέσο όρο περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια χρόνια ασθένεια, όπως διαβήτη, καρδιά ή ακόμα και καρκίνο, ενώ όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν 12% περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, όπως βαδίσματος ή ανεβάσματος μιας σκάλας, σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι μη παντρεμένοι ήταν επίσης 13% πιθανότερο να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με τους παντρεμένους.
Πάντως, αν και όσοι ξαναπαντρεύονται μετά από ένα διαζύγιο τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι γενικά (όντας λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη σε σχέση με όσους έμειναν για πάντα ανύπαντροι), στην πραγματικότητα, κατά την έρευνα, λίγα οφέλη έχουν από την άποψη της υγείας τους μακροπρόθεσμα.
Όταν κανείς ξαναπαντρεύεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο μεν ψυχολογικό επίπεδο τα πράγματα συνήθως βελτιώνονται, όμως στο σωματικό είναι διαφορετικά, καθώς χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης, μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του διαζυγίου.
Η αρνητική επίπτωση στην υγεία από το διαζύγιο κυρίως έγκειται στο ότι το εισόδημα του χωρισμένου μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το άγχος για διάφορα ζητήματα, όπως η φροντίδα του παιδιού από τους χωρισμένους γονείς.
Από την άλλη, ο γάμος φέρνει άμεσα οφέλη στην υγεία, τόσο γιατί βελτιώνει την οικονομική κατάσταση των συζύγων (κυρίως των γυναικών), όσο και γιατί βελτιώνει τις υγιεινές συμπεριφορές (κυρίως των ανδρών - π.χ. λιγότερα ξενύχτια!).
Η υπεύθυνη της έρευνας επεσήμανε ότι τα πορίσματα της έρευνας δεν σημαίνουν πως ένα ζευγάρι πρέπει να μένει μαζί, ακόμα κι όταν δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Από την άλλη, όπως τόνισε, μια έρευνα, εκ των πραγμάτων, καταγράφει μέσους όρους, συνεπώς υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που, όταν έμειναν μόνοι, η υγεία τους βελτιώθηκε, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Η μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό τη δρα Λίντα Γουέιτ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς "Journal of Health and Social Behaviour", σύμφωνα με το ΒΒC και το Live Science,
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποσυνείδητα συνεχίζουν -και μετά το διαζύγιο- να ψάχνουν να βρουν ένα σύντροφο που να μοιάζει στην πρώτη γυναίκα ή τον πρώτο άνδρα τους.