Μήπως σας φαίνεται γνωστή η παρακάτω σκηνή; Παιδική χαρά, όλοι παίζουν κρυφτούλι, χτίζουν κάστρα, ταΐζουν κούκλες... Και μόνο το δικό σας παιδάκι περιπλανιέται μοναχούλικο και σε κανένα παιχνίδι δεν το παίρνουνε. Βέβαια, το μωρό σας θα χαρεί αν εσείς η ίδια παίξετε μαζί του. Αλλά ένα λίγο μεγαλύτερο παιδάκι θα εξακολουθεί να κοιτάει προς τη μεριά των συνομήλικών του, την επικοινωνία με τους οποίους η μαμά δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το τέκνο σας να μπει στην παρέα και να παίζει με άλλα παιδάκια;
1. Αγοράστε καινούρια παιχνίδια, τέτοια παιχνίδια που θα προσελκύσουν τα άλλα παιδάκια. Το καλύτερο θα ήταν να αποκτήσετε δύο-τρία παρόμοια κομμάτια. Για παράδειγμα αντί για ένα να φέρνετε στην παιδική χαρά δύο κουβαδάκια και φτιαράκια. Ή να εξοπλίσετε το παιδί σας μ' ένα πιστόλι και να πάρετε μαζί σας άλλο ένα ή δύο για τους μελλοντικούς του φίλους. Άλλη μια επιλογή είναι να φέρετε εξοπλισμό για ομαδικά παιχνίδια, πχ μια μικρή μπασκέτα που θα μπορέσετε προσωρινά να κρεμάσετε σ' ένα δέντρο ή απλώς μια μπάλα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά παιχνίδια. Ψάξτε απλώς κάτι πολύχρωμο, ασυνήθιστο και ενδιαφέρον.
2. Σκεφτείτε με το παιδάκι σας ένα καινούριο παιχνίδι. Αναλύστε το και πηγαίνετε στο πάρκο. Αν το μωρό σας αντί να φτιάχνει μονότονες κουλούρες με το κουβαδάκι του αρχίσει να κατασκευάζει μια τεράστια χελώνα, σίγουρα θα βρεθούν θεατές και βοηθοί. Δε θα αφήσουν αδιάφορα τα παιδάκια και οι πολύχρωμες κιμωλίες με τις οποίες μπορούν να ζωγραφίζουν πάνω σε τσιμέντο ή την άσφαλτο.
3. Δουλέψτε με το παιδί σας τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Ένας από αυτούς είναι η μοιρασιά και η ανταλλαγή. Όχι απαραίτητα με όλους, αλλά σίγουρα με εκείνους που του αρέσουν και θέλει να παίζει μαζί τους. Αν το μωρό σας είναι “οξύθυμο”, μάθετέ το να λέει με σοβαρό ύφος “μην το κάνεις αυτό, δε μου αρέσει” πριν αρχίσει να φωνάζει ή να χτυπάει άλλα παιδάκια. Συζητάτε για όλα τα προβλήματα και δυσκολίες που θα συναντήσει το παιδί σας με τους συνομήλικούς του. Μην ξεχνάτε να επαινείτε τη συμπεριφορά του μωρού σας όταν αυτό θα αντιμετωπίζει σωστά τυχών δυσκολίες.
4. Διδάξτε στο παιδί σας κάποιες πρότυπες φράσεις. Μερικές φορές το μωρό αποστασιοποιούν από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι πέντε απλές λέξεις “μπορώ να παίξω μαζί σας;”. Ίσως να μην γνωρίζει καν ότι πρέπει να τις πει. Άλλη μια χρήσιμη φράση “θέλεις να γίνουμε φίλοι;”. Επίσης μην ξεχάσετε να αναφέρετε πώς πρέπει να απαντάει αν κάποιο άλλο παιδί του κάνει τέτοιες ερωτήσεις. Παρεμπιπτόντως, θα ήταν καλό να του εξηγήσετε την έννοια του “α μπε μπα μπλομ ...”.
5. Το παιδί θα δυσκολευτεί να ενταχθεί σ' ένα ομαδικό παιχνίδι αν δεν το έχει ξαναπαίξει. Γι' αυτό μάθετε στο σπίτι τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδάκια στην παιδικά χαρά που πάτε. Έτσι το μωρό σας θα νιώθει σιγουριά ανάμεσα στους συνομήλικούς του και δε θα πάρει “κόκκινη κάρτα” επειδή παραβίασε τους κανόνες κάποιου παιχνιδιού.
6. Γίνετε μεταφραστής. Μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού, τα αιτήματα και τις ενδείξεις των άλλων παιδιών και εξηγήστε τα όλα στο μωρό σας.
7. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εξασφαλίσετε στο παιδί σας την επικοινωνία με τους συνομήλικούς του, είναι να οργανώσετε κάτι εσείς. Μάθετε στη νέα γενιά τα παιχνίδια που παίζατε εσείς όταν ήσασταν μικροί. Είναι βαρύς χειμώνας; Φτιάξτε όλοι μαζί έναν χιονάνθρωπο. Είναι καλός ο καιρός; Φτιάξτε κάστρα από άμμο. Είναι φθινόπωρο; Μαζέψτε όμορφα, κίτρινα και κόκκινα φύλλα. Είναι σημαντικό όχι μόνο να διαχειρίζεστε την κατάσταση αλλά και να λειτουργείτε σε ίσους όρους με τα παιδάκια, έτσι το μωρό σας θα πάρει παράδειγμα από τη μητέρα του, δηλαδή εσάς.
8. Στο σπίτι, μαζί με το μωρό σας, διαβάζετε περισσότερα βιβλία και ιστορίες όπου εμπλέκονται παιδιά. Συζητάτε και αναλύετε τις διάφορες καταστάσεις. Αφήστε το παιδί σας να σκεφτεί εναλλακτικές ιστορίες για το πώς μπορεί να τελειώσει ένα παραμύθι.
9. Με βοήθεια τις κούκλες, τα αρκουδάκια ή χάρτινα ανθρωπάκια (τα οποία μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας) παίξτε διάφορες κρίσιμες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν σε μια ομάδα παιδιών. Για παράδειγμα το μοίρασμα των παιχνιδιών, οι ύβρεις, οι γροθιές, η απροθυμία να δεχτούν κάποιον σ' ένα παιχνίδι κλπ. Επαναλαμβάνετε αυτό το κουκλοθέατρο μέχρι το μωρό να μάθει να αντιδρά σωστά.
10. Βρείτε τους κατάλληλους φίλους για το μωρό σας. Ίσως υπάρχει κι άλλο ένα παιδάκι που περιπλανιέται μόνο του αναζητώντας παρέα. Μάθετε στο τέκνο σας πώς να το πλησιάσει και ποιο παιχνίδι να προτείνει.
Τέλος, μιλάτε με τις μητέρες άλλων παιδιών και τότε τα μωρά σας θα μιλούν κι αυτά.