Κυριακή
16-01-2022
11:50
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Μόδα και Τάσεις
Στυλ και Image
Μακιγιάζ και άρωμα
Ομορφιά - Βήμα βήμα
Ομορφιά και περιποίηση

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Μόδα - Ομορφιά » Μακιγιάζ και άρωμα

Αλλεργίες και καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχουμε
Η χρήση καλλυντικών αλλά και προϊόντων προσωπικής υγιεινής είναι δυνατό σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Μερικές απλές συμβουλές μπορούν να μας προφυλάξουν σε μεγάλο βαθμό από ανεπιθύμητες αλλεργίες και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αν αυτό παρουσιαστεί στο μέλλον.

Τα καλλυντικά, όπως οι ενυδατικές κρέμες, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά, τα make-up και οι κολόνιες, έχουν γίνει μέρος της καθημερινής περιποίησης του δέρματος.
Όπως προκύπτει από επιδημιολογικά στοιχεία, στις αναπτυγμένες χώρες, οι ενήλικες γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον επτά διαφορετικά καλλυντικά κάθε μέρα.
Όμως, τα καλλυντικά, παρότι χρησιμοποιούνται για λόγους υγείας και τόνωσης του δέρματος, μπορούν να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση. Ορισμένα συστατικά τους, όπως αρώματα και συντηρητικά, μπορούν να δράσουν ως αλλεργιογόνα, ουσίες δηλαδή που προκαλούν αλλεργική αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αντίδρασης σε καλλυντικά;
 • Δερματίτιδα εξ επαφής. Είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (κοκκίνισμα, κνησμό, πρήξιμο του δέρματος) και διακρίνεται σε:
 • Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής (πιο συχνή από την αλλεργική δερματίτιδα). Αναπτύσσεται όταν μία ερεθιστική ή 'σκληρή' ουσία βλάπτει το δέρμα. Συνήθως αρχίζει με τη μορφή κνιδωτικού και αποφολιδωτικού δέρματος ή εξανθήματος, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε φυσαλλίδες που υδρορροούν, ειδικά αν το δέρμα ερεθίζεται επιπλέον από το επίμονο ξύσιμο. Περιοχές όπως η εξωτερική ευαίσθητη στοιβάδα του δέρματος στα βλέφαρα ή όπου το δέρμα είναι λεπτό έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στην ανάπτυξη ερεθιστικής δερματίτιδας.
 • Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Συμβαίνει σε άτομα αλλεργικά σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του καλλυντικού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, κνησμό και, σε σοβαρές περιπτώσεις, εκδορά του δέρματος. Το πρόσωπο, τα χείλη, τα μάτια, τα αφτιά και ο λαιμός είναι οι πιο κοινές περιοχές ανάπτυξης αλλεργιών σε καλλυντικά, αν και τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε.
  Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ποικίλλει. Για ισχυρές ουσίες, όπως τα αρώματα, αντίδραση μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε λίγα λεπτά μετά την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα, ενώ σε ασθενέστερες ουσίες, όπως το σαπούνι, παρόμοια αντίδραση μπορεί να προκύψει έπειτα από μέρες ή και εβδομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις, αλλεργική ευαισθητοποίηση σε ένα προϊόν μπορεί να παρουσιαστεί και από χρόνια συνεχή έκθεση.

  Τι προκαλεί μια 'αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικά';
 • Στην ερεθιστική δερματίτιδα, χημικά παράγωγα τραυματίζουν κατευθείαν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.
 • Στην αλλεργική δερματίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μία συγκεκριμένη, κατά τα άλλα αθώα, ουσία (το καλλυντικό αλλεργιογόνο) την οποία το σώμα παραδόξως θεωρεί 'ξένη' και 'επικίνδυνη'.

  Πόσο συχνές είναι οι αντιδράσεις σε καλλυντικά;
  Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά είναι σπάνιες. Συνηθέστερα παρατηρείται ήπια αντίδραση - μέχρι και 10% του πληθυσμού εμφανίζει κάποιου τύπου αντίδραση, συνηθέστερα οι γυναίκες, γιατί χρησιμοποιούν καλλυντικά συχνότερα απ’ ό,τι οι άνδρες.

  Τι πρέπει να κάνει κάποιος σε μια αλλεργική αντίδραση;
  Να σταματήσει να χρησιμοποιεί όλα τα καλλυντικά. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μπορεί να επαναλάβει τη χρήση τους, ένα-ένα όμως κάθε φορά. Αυτό βοηθά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο ενοχοποιητικό για την αλλεργία καλλυντικό. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά την παύση χρήσης τους, πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό ιατρό.

  Πώς διαγιγνώσκονται οι αλλεργικές αντιδράσεις;
  Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων και με το ιστορικό έκθεσης σε καλλυντικά προϊόντα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ενήλικοι χρησιμοποιούν πολλά καλλυντικά, είναι σχετικά δύσκολη η αναγνώριση του αιτίου σε υποψία αλλεργίας. Ο ειδικός ιατρός χρησιμοποιεί το patch skin test (δερματικό test επικόλλησης) διαγνωστικού ελέγχου σε 30 συνηθέστερα -καθημερινής χρήσης δερμοαλλεργιογόνα, για να θέσει την ακριβή διάγνωση.

  Πώς θεραπεύονται οι αντιδράσεις στα καλλυντικά;
 • Με αποφυγή του αιτίου.
 • Με κρέμες ή αλοιφές κορτιζόνης, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της κνίδωσης, του οιδήματος και του κοκκινίσματος.
 • Με ανοσοτροποποιητικές κρέμες ή αλοιφές (όπως τακρόλιμους ή πιμεκρόλιμους) όταν επιλεκτικά στοχεύουμε στην ελάττωση χρήσης κορτιζόνης και επιπρόσθετα σε δύσκολες και μακροχρόνιες συνδυαστικές θεραπείες και για θεραπεία συντήρησης.
 • Με τη χρήση κάποιου αντιβιοτικού, συστηματικά ή τοπικά, σε περίπτωση που οι φυσαλιδώδεις αλλοιώσεις επιμολύνονται.

  Πώς προλαμβάνονται οι αλλεργικές αντιδράσεις στα καλλυντικά;
 • Φροντίστε να διαβάζετε τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος και να αποφεύγετε το ενοχοποιητικό συστατικό που είχε προκαλέσει αντίδραση στο παρελθόν.
 • Σε χρήση νέου καλλυντικού, συνιστάται να κάνετε ένα 'mini-patch test' με την εφαρμογή της ουσίας στον έσω αγκώνα ή στον καρπό για 24 ώρες και την παρατήρηση για τυχόν αντιδράσεις.
 • Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε καλλυντικά προϊόντα βασισμένα σε απλές συνταγές. Περισσότερα συστατικά σημαίνουν μεγαλύτερος κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων.
 • Βάλτε το άρωμα στο ρούχο σας και όχι στο δέρμα και αφήστε το να εξατμιστεί πριν το φορέσετε.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο που φοράτε το make-up και αποφύγετε την επαφή με το δέρμα για μακροχρόνιο διάστημα.
 • Προτιμήστε υποαλλεργικά προϊόντα, fragrance free και non - comedogenic, αν και προϊόντα με αυτές τις ετικέτες είναι δυνατό, έστω και σπανιότατα, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

  Ιωάννης Μωυσίδης, M.D., Αλλεργιολόγος - Ανοσολόγος
  Εις Υγείαν

 • Κατηγορία: Μακιγιάζ και άρωμα | Έγραψε: woman-life (25-05-2014) | Το διάβασαν: 732

  Άλλα άρθρα με θέμα υγεία, μακιγιάζ:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats