Στην αρχή οι επιστήμονες πίστευαν πώς τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα, καπνιστά) είναι καλά για τον εγκέφαλο επειδή έχει φώσφορο. Μετά είπαν πως έκαναν λάθος, και τώρα έρχονται να μας πούνε πώς τελικά είχαν δίκαιο στην αρχή. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα οξέα της ομάδας ω-3 ρυθμίζουν το επίπεδο χοληστερίνης και βελτιώνουν την λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό σημαίνει, ότι όλα τα όργανα λειτουργούν καλύτερα, ειδικά η καρδιά. Επιπλέον βελτιώνεται ο ανεφοδιασμός του εγκεφάλου με αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της λεγόμενης γεροντικής άνοιας, που προκαλείται από τις αγγειακές ασθένειες. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ έχουν και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%. Γι αυτόν τον λόγο οι διαιτολόγοι προτρέπουν τους ηλικιωμένους να τρώνε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα προϊόντα πλούσια σε αυτά τα λιπαρά οξέα. Αν όμως δεν είστε λάτρης ψαρικών τότε 60γρ. σολομού την εβδομάδα θα είναι αρκετά για να σας χαρίσουν όλα αυτά τα χρήσιμα για τον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία. Προτιμήστε: σαρδέλες, σκουμπρί, συκώτι βακαλάου, σολομό ανοιχτής θαλάσσης, πέστροφα, ρέγκα, μπαρμπούνια, φαγκρί. © Woman-Life Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.660 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τρεις φορές την εβδομάδα τόνο ή άλλα ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα είχαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν στην άνοια, αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι. in.gr |
|