Παρασκευή
22-11-2024
04:41
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Υγεία πάνω απ' όλα

Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας!
Τι σχέση μπορεί να έχει το αν θα πάθετε γρίπη ή καρκίνο με το φως στη ζωή σας και τη σωστή έκθεσή σας στον ήλιο; Το θέμα του φωτός και της ηλιοθεραπείας είναι σήμερα αξιοθαύμαστα διαστρεβλωμένο με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μας, οπότε ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά σημαίνει ο ήλιος και το φως για την ορμονική μας ισορροπία, το αμυντικό μας σύστημα, και συνολικά για το σώμα, την ψυχή και το νου μας.

Τι σχέση μπορεί να έχει το αν θα πάθετε γρίπη ή καρκίνο με το φως στη ζωή σας και τη σωστή έκθεσή σας στον ήλιο; Το θέμα του φωτός και της ηλιοθεραπείας είναι σήμερα αξιοθαύμαστα διαστρεβλωμένο με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μας, οπότε ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά σημαίνει ο ήλιος και το φως για την ορμονική μας ισορροπία, το αμυντικό μας σύστημα, και συνολικά για το σώμα, την ψυχή και το νου μας.

Ο ήλιος όχι μόνο κάνει δυνατή τη ζωή, αλλά είναι η κεντρική οργανωτική δύναμή της, ασκώντας καθημερινές και εποχιακές επιδράσεις. Στα ζώα, ο ήλιος κυβερνάει τα μοτίβα αναπαραγωγής, δράσης και ανάπαυσης καθώς και κατανάλωσης τροφής. Ακόμα και τα ζώα που κρατάμε στα σπίτια μας θα βρουν ένα σημείο ανάπαυσης κοντά στο παράθυρο και θα λούζονται στον ήλιο. Στον ανθρώπινο κόσμο η ανάπτυξη του τεχνητού φωτός έχει μειώσει την εξάρτησή μας από το ηλιακό φως. Βιολογικά ωστόσο, παραμένουμε πλάσματα του ήλιου.

Σε όλους τους οργανισμούς το φως είναι το πρωταρχικό ερέθισμα που ρυθμίζει το κιρκάδιο (κυκλικό) βιολογικό ρολόι. Ο κιρκάδιος βηματοδότης των θηλαστικών, που βρίσκεται σε έναν πυρήνα του υποθαλάμου στον εγκέφαλο, παράγει σε 24ωρη βάση ρυθμούς για πολλές φυσιολογικές λειτουργίες συμπεριλαμβανόμενων της σωματικής θερμοκρασίας και της ορμονικής έκκρισης.

Το φως μπαίνει στο σώμα μέσω της οδού που οδηγεί στον υποθάλαμο αφού πρώτα μετατραπεί σε νευρικές ώσεις. Ο υποθάλαμος μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες στην επίφυση, έναν αδένα-κλειδί που συνδέει τον περιβαλλοντικό φωτισμό με την ορμονική μας παραγωγή. Η επίφυση παράγει τη μελατονίνη, την ορμόνη που με τη σειρά της σηματοδοτεί δραστηριότητες παντού στο ενδοκρινικό μας σύστημα μέσω της επίδρασής της στην υπόφυση και τον υποθάλαμο (τον συγκυβερνήτη του εγκεφάλου μας). Δεδομένης της αλληλεξαρτώμενης συνεργασίας μεταξύ επίφυσης – υποθαλάμου, τα δύο αυτά όργανα κάλλιστα μπορούν να περιγραφούν ως ισοδύναμοι ρυθμιστές του βιολογικού μας ρολογιού, μοιραζόμενα μία θέση στο κυβερνείο του ορμονικού μας σκάφους.

Τόσο ο φωτοευαίσθητος υποθάλαμος όσο και η φωτοευαίσθητη επίφυση παίζουν κεντρικό ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία και την αναπαραγωγική λειτουργία, και υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στο μέγεθος και τη μορφολογία του ειδικού αυτού πυρήνα του υποθαλάμου μεταξύ γυναικών, ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων ανδρών. Στα αρσενικά τρωκτικά, πειραματική στέρηση φωτός προκαλεί έντονη συρρίκνωση των όρχεων και μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης σε επίπεδα σχεδόν ευνουχισμού.

Σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων ζώων, οι αλλαγές από το καλοκαίρι στο χειμώνα επάγουν μειώσεις στις αναπαραγωγικές ορμόνες, τις σεξουαλικές επιδόσεις και τη μάζα των γεννητικών αδένων. Επιπροσθέτως, η εποχή της αναπαραγωγής στα ζώα μπορεί να καθυστερήσει ή να προαχθεί αλλάζοντας τη διαθεσιμότητα του φωτός. Στον άνθρωπο οι κιρκάδιοι ημερήσιοι ρυθμοί μπορούν να καθυστερήσουν ή να προαχθούν με το ίδιο τρόπο.

O άνθρωπος δεν αναπαράγεται εποχιακά με την έννοια που κάποια ζώα ζευγαρώνουν μόνο σε μια συγκεκριμένη εποχή. Ωστόσο, μια φωτο-συσχετιζόμενη εποχιακή επίδραση στην ανθρώπινη λίμπιντο δεν μπορεί να απορριφθεί ενόψει μελετών που δείχνουν ότι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τα επίπεδα ορμονών του φύλου είναι υψηλότατα κατά την εποχή που ο ήλιος λάμπει περισσότερο.

Το γεγονός ότι ο ήλιος επαυξάνει την τεστοστερόνη είναι διαφωτιστική είδηση για τους άνδρες. Για να αυξηθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον άνδρα, και για να αυξηθεί η σεξουαλική ορμή και στα δύο φύλα, θα πρέπει να μεγιστοποιούνται οι ώρες στο φως της ημέρας με όσο νωρίτερη κατάκλιση και όσο νωρίτερη έγερση. Επίσης η παραμονή όσο γίνεται υπαίθρια, έξω από κλειστούς χώρους.

Πέρα από το συγχρονισμό των βιορυθμών, ο ήλιος δρα και ως ορμονικός καταλύτης. Όταν η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μήκους κύματος 290-320 νανομέτρων (UVB) βρίσκει εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, αντιδρά χημικά με ένα τύπο χοληστερόλης που υπάρχει στο δέρμα και λέγεται επιδερμική 7-δευδροχοληστερόλη, μετατρέποντάς την στη βιταμίνη D.

Κατόπιν η βιταμίνη D υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία πρώτα στο ήπαρ και μετά στους νεφρούς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η βιταμίνη D μετατρέπεται σε μια σούπερ-ορμόνη, την 1,25 διυδροξυβιταμίνη D3, την ορμόνη του ήλιου. Αυτή ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου, των οστών και των νεφρών και βοηθά την υγεία του σκελετού με το να ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Επίσης προλαβαίνει και θεραπεύει ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η αρθρίτιδα. Πρόσφατα τεκμηριώθηκε ότι η βιταμίνη D προλαβαίνει και θεραπεύει διάφορες μορφές καρκίνου, βοηθά στη ρύθμιση σακχάρου και στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης, στην υπέρταση, στα καρδιαγγειακά και ενισχύει πολύ το αμυντικό μας σύστημα. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με 26% αυξημένη συνολική θνησιμότητα (από όλες τις αιτίες)!

Η σύνδεση της ορμόνης του ήλιου με τον καρκίνο είναι ιδιαίτερα προκλητική όταν θεωρηθεί μέσα στο πλαίσιο του διπλού μηνύματος από τους «ειδικούς» ότι θα πρέπει 1) να αποφεύγουμε τον ήλιο, και 2) να φοράμε αντιηλιακό, για να προστατευόμαστε από τον καρκίνο του δέρματος. Αν ακολουθήσουμε αυτό το συνδυασμό συμβουλών θα βιώσουμε μια καταστροφική αύξηση των καρκίνων και άλλων ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση και η κατάθλιψη και η γρίπη! Επίσης μια αύξηση και του καρκίνου του δέρματος!


www.skai.gr

Κατηγορία: Υγεία πάνω απ' όλα | Έγραψε: woman-life (25-07-2014) | Το διάβασαν: 773

Άλλα άρθρα με θέμα καλοκαίρι, υγεία:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats