Οι λέξεις μπορούν να φέρουν την επιτυχία ή την αποτυχία σε μια σχέση! Όλοι επηρεαζόμαστε από αυτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για το ποιες λέξεις χρησιμοποιείτε όταν απευθύνεστε στον/στην σύντροφο σας; Οι λέξεις μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν θυμό, απογοήτευση, να πληγώσουν και να μειώσουν εύκολα την αυτοπεποίθηση. Μπορούν όμως και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα το οποίο υποβοηθά τον/την σύντροφο σας και εσάς να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα με μεγαλύτερη ευκολία.
Πρέπει λοιπόν να μετράμε τα λόγια μας και σε αρκετές περιπτώσεις πριν τα ξεστομίσουμε και ένας καλός οδηγός για το τι πρέπει να λέμε και το τι δεν πρέπει να λέμε στον/στην σύντροφο μας είναι να σκεφτόμαστε τι αντίκτυπο θα είχαν σε εμάς αν τα απηύθυνε σε εμάς ο/η σύντροφος μας. Το λόγια μας μπορεί υποσυνείδητα να επηρεάσουν τον/την σύντροφο μας και εμάς τους ίδιους ακόμα και για πράγματα τα οποία δεν αποτελούν πραγματικά προβλήματα στην σχέση. Πάρτε για παράδειγμα μια σχέση στην οποία ο ένας από τους δύο συντρόφους επαναλαμβάνει και αποκαλεί συστηματικά τον άλλο αποτυχημένο. Το πιο πιθανό είναι ο σύντροφος που δέχεται αυτή την κατηγορία στο τέλος να καταλήξει αποτυχημένος ενώ πραγματικά είχε όλες τις προδιαγραφές για να επιτύχει στην ζωή του στην σχέση ή την καριέρα του. Εάν συστηματικά χρησιμοποιούμε την άρνηση, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι την δημιουργία ενός ευρύτερου αρνητικού κλίματος το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε επιθετικότητα και αρνητική ενέργεια.
Μέσα από τα λόγια μας πρέπει να δημιουργούμε πραγματικότητες, είναι δική μας επιλογή! Μην δίνετε υποσχέσεις στον/στην σύντροφο σας που δεν μπορείτε να κρατήσετε. Είναι καλύτερο να λέτε "θα προσπαθήσω" παρά "θα το κάνω", για κάτι που δεν αισθάνεστε πραγματικά σίγουροι ότι μπορεί να το φέρετε εις πέρας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε να δημιουργείτε λανθασμένες προσδοκίες που εάν δεν ικανοποιηθούν θα προκαλέσουν απογοήτευση και αρνητικά συναισθήματα.
Εάν συστηματικά επικρίνουμε τον/την σύντροφο μας, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα δεχτούμε και τις δικές του/της επικρίσεις.
Εάν συστηματικά λέμε ψέματα στον/στην σύντροφο μας, πρέπει να αναμένουμε σταδιακά ότι και αυτός/αυτή θα αρχίσουν να μας λένε ψέματα. Τα μηνύματα που στέλνουμε με τις λέξεις μας, γίνονται πάντα αντιληπτά και επιστρέφουν σε εμάς με την ίδια ή και σε μερικές περιπτώσεις με μεγαλύτερη ένταση.
Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε πως αν αλλάξουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε απέναντι στον/στην σύντροφο μας μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας! Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν να μιλάμε. Η χρήση θετικών λέξεων μπορεί να επιφέρει την ευτυχία, την ισορροπία και την επιτυχία στην σχέση μας. Στην εποχή μας και με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής ζωής μας έχουμε την τάση να αγνοούμε το νόημα των λέξεων αλλά και τις επιπτώσεις τους. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλουμε να πληγώσουμε τον/την σύντροφο μας ή αυτός/αυτή εμάς. Μπορεί να το κάνουμε άθελα μας. Η θετική ενέργεια λοιπόν που προβάλλεται μέσα από τις λέξεις μας μπορεί να ενδυναμώσει τον/την σύντροφο μας και εμάς τους ίδιους.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα θετικών λέξεων: - Αντί να πούμε "δεν ξέρω" μπορούμε να πούμε "θα δω αν μπορώ να μάθω". - Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε πρόθεση να προσπαθήσουμε για κάτι, δείχνουμε ενδιαφέρον. - Αντί να πούμε "αν μπορέσω" μπορούμε να πούμε "όταν μπορέσω". - Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε προθυμία έστω και αν δυσκολευόμαστε να πραγματοποιήσουμε κάτι. - Αντί να πούμε "πάλι δεν έβγαλες τα σκουπίδια" μπορούμε να πούμε "μέχρι να βγάλεις τα σκουπίδια θα σου φτιάξω ένα καφεδάκι"! - Αντί να πούμε "γιατί άργησες" μπορούμε να πούμε "πρέπει να είσαι πολύ κουρασμένος/η για να άργησες τόσο. έγινε κάτι;".
Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να επαναλαμβάνουμε λέξεις όπως το "πάντα"! Δηλαδή "πάντα γκρινιάζεις", "πάντα αργείς", "πάντα με θυμώνεις". Η υπερβολή που η λέξη πάντα προσδίδει σε αυτό που θέλουμε να πούμε δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στον/στην σύντροφο μας και του/της δείχνει ότι δεν τον/την αποδεχόμαστε. Αποτέλεσμα: Μειωμένη αυτοπεποίθηση.
Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε την επιθετικότητα και στους τόνους της φωνής μας αλλά και στον τρόπο και την επιλογή των λέξεων προς τον/την σύντροφο μας. Εάν στέλνουμε αρνητικά μηνύματα, θα λαμβάνουμε αρνητικές αντιδράσεις. Η άρνηση φέρνει ακόμα μεγαλύτερη άρνηση. Και τότε μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, δυστυχώς χωρίς επιστροφή. Εάν πάλι στέλνουμε θετικά μηνύματα, τα θετικά μηνύματα φέρνουν θετικές σκέψεις και οι θετικές σκέψεις αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την ευτυχία, είτε την προσωπική μας ευτυχία είτε την ευτυχία μας σε σχέση με τον/την σύντροφο μας.
Παλιά έλεγαν πως πρέπει να βουτάμε την γλώσσα μας στο μυαλό μας πριν εκφράσουμε κάτι που μας απασχολεί. Μήπως τελικά είχαν δίκαιο;