Κυριακή
29-05-2022
14:37
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

Επαγγελματικό κουτσομπολιό;
Όλες μας ξέρουμε ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε σχόλια και κουτσομπολιά στον εργασιακό χώρο. Πόσες όμως κατορθώσαμε να αντισταθούμε στην γοητεία της κοινωνικής κριτικής;

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε. Έρευνες δείχνουν πως οι συζητήσεις στη δουλειά έχουν λιγότερη σχέση με τα προσωπικά και περισσότερο με τα εργασιακά. Δηλαδή μειώνονται τα κουτσομπολιά με θέμα "με ποιον βγαίνει η τάδε" και "τι φοράει η άλλη" και αυξάνονται αυτά με θέμα "ποιος απολύθηκε" και "ποιος πήρε αύξηση".

Σας παρουσιάζουμε τις σωστές τακτικές για να εκμεταλλευτείτε το κουτσομπολιό και ίσως να καταφέρετε να βελτιώσετε τη θέση σας ή και να εξασφαλίσετε προαγωγή.

1. Κάντε γνωριμίες με τα κατάλληλα άτομα
Το πραγματικά πολύτιμο κουτσομπολιό είναι αυτό που έχει σχέση με τα εσωτερικά της επιχείρησης. Δυστυχώς όμως αυτά δεν κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα αλλά περιορίζονται μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε σημεία – κλειδιά. Επομένως για να είστε μέσα σε όλα πρέπει να προσεγγίσετε τα άτομα αυτά και να αναπτύξετε μια καλή σχέση. Για να τα καταφέρετε, θα πρέπει να είστε παντού όπου βρίσκονται κι αυτοί. Δηλαδή στις συσκέψεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια που διοργανώνει η επιχείρηση. Ακούστε, παρακολουθήστε, προσεγγίστε και συστηθείτε σε αυτούς που κινούνται σ' αυτούς τους χώρους. Με τον καιρό ανταλλάξτε τηλέφωνα και e-mail. Μην βιάζεστε. Δείξτε υπομονή και επιμονή. Διευρύνετε τον κύκλο σας με τα κατάλληλα άτομα και σύντομα θα γίνετε κι εσείς ένας από τους κρίκους της αλυσίδας με τα "χρήσιμα κουτσομπολιά".
Προσοχή! Μάθετε τα κουτσομπολιά και τα νέα της επιχείρησης και μην τα μεταδίδετε παραπέρα. Κρατήστε τα για τον εαυτό σας και εκμεταλλευτείτε τα σωστά.

2. Προσεγγίστε το αφεντικό σωστά
Δείξτε στο αφεντικό σας πως εκτός από την προσφορά σας στη δουλειά, είστε σε θέση να λειτουργήσετε και ως ο σύνδεσμός του με την υπόλοιπη εταιρεία. Εφόσον έχετε γνωρίσει και προσεγγίσει τα κατάλληλα άτομα, συγκεντρώστε όλες τις πληροφορίες και σκεφτείτε ποιες από αυτές θα ενδιέφεραν τον ανώτερό σας. Ακόμα κι αν ήδη γνωρίζει αυτό που θα του πείτε, θα αναγνωρίσει το γεγονός ότι φροντίζετε να τον κρατάτε ενήμερο και θα εκτιμήσει τις γνωριμίες που έχετε, εφόσον αυτές σας παρέχουν σημαντικές και χρήσιμες για την εταιρεία πληροφορίες. Επίσης, μην μεταφέρετε μόνο την πληροφορία αλλά εκφράστε και την άποψή σας και τις ιδέες σας. Πηγαίνετε στον διευθυντή και πείτε του "ίσως να το μάθατε ήδη, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι γνωρίζετε πως η τάδε ανταγωνίστρια εταιρεία άλλαξε τακτική. Έκανε αυτό κι αυτό...".
Προσοχή! Μεταφέρετε μόνο εκείνα τα κουτσομπολιά που θα έχουν κάποιο όφελος για την επιχείρηση. Μην γίνεστε "Κατίνα", κι επειδή μισείτε την συνάδελφο, πείτε στο αφεντικό "η Μαρία τελευταία αργεί πολύ συχνά κι αυτό βλάπτει την εταιρεία μας". Το ζήτημα είναι να βοηθήσετε τον ανώτερό σας να βελτιώσει τη θέση του μέσω των πληροφοριών που θα του μεταδώσετε κι όχι να εκδικηθείτε την όποια Μαρία δεν σας αρέσει.

3. Αποφύγετε τη γκρίνια, δώστε λύσεις
Ακούτε μονίμως τους συναδέλφους σας να γκρινιάζουν για τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στον εργασιακό σας χώρο. Τη μία είναι τα κλιματιστικά που δε δροσίζουν, την άλλη το σύστημα των e-mail που δε λειτουργεί σωστά. Μην βιαστείτε να τα μεταφέρετε όλα αυτά στον ανώτερό σας. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα και μόνο τότε πλησιάστε τον και πείτε του πχ "η καθαρίστριά μας είναι πολύ καλή αλλά δεν έχει αρκετό χρόνο για να καθαρίσει καλά την τουαλέτα. Μήπως αυτό το μήνα να τη ζητήσουμε να αφιερώσει μια ώρα παραπάνω στο καθάρισμα και να την πληρώσουμε αντί να παραγγείλουμε τα τάδε αναλώσιμα που έχουμε αρκετά και θα μας φτάσουν για δύο μήνες ακόμα". Έτσι θα βελτιώσετε τον εργασιακό χώρο χωρίς να θίξετε την καθαρίστρια και χωρίς να χρεωθεί η εταιρεία παραπάνω απ' όσο πρέπει. Επιπλέον το αφεντικό θα αναγνωρίσει όχι μόνο την παρατηρητικότητα και το ενδιαφέρον σας αλλά και την ικανότητα να δίνετε λύσεις στα προβλήματα.

4. Μακριά από τα προσωπικά των άλλων
Όσο και να θέλετε να διαδώσετε τα νέα κουτσομπολιά - "η γραμματέας κοιμάται με το αφεντικό", "ο τάδε υπάλληλος είναι ομοφυλόφιλος", "ενώ η διπλανή απατά τον σύζυγό της με άλλους τρεις" - κρατηθείτε και αντισταθείτε από τέτοιου είδους σχόλια. Η μοναδική εξαίρεση αφορά τα πολύ σημαντικά προσωπικά προβλήματα που εμφανώς επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα αν ο λογιστής έρχεται στη δουλειά μεθυσμένος και συνέχεια κάνει λάθη. Ή αν κάποια συνάδελφος πάσχει από κλεπτομανία και μονίμως από την αποθήκη εξαφανίζονται αναλώσιμα ενώ τον τελευταίο καιρό και πράγματα από τα γραφεία και τις τσάντες. Το πιο δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να διατυπώσετε σωστά την πληροφορία και στο κατάλληλο άτομο. Πάντως, μετατρέποντας ένα προσωπικό κουτσομπολιό σε επαγγελματικό, δεν υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθείτε.

Να είστε πάντα επαγγελματίες... ακόμα και στο κουτσομπολιό!!!


Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (20-08-2011) | Το διάβασαν: 1543

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα, κοινωνία:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats