Παρασκευή
14-06-2024
15:25
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Η γωνιά του φοιτητή

Τα Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου
Δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβρη οι νέες λίστες κατάταξης της QS World University Rankings με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αναδείχθηκε ως το καλύτερο του κόσμου, καθώς το Χάρβαρντ έπεσε στην δεύτερη θέση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στα διεθνή μέσα, καθώς δείχνει ότι τα Βρετανικά πανεπιστήμια μπορούν με πολύ φτηνότερα δίδακτρα να ανταγωνιστούν τα Αμερικανικά. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι για προπτυχιακές σπουδές στο Κέμπριτζ τα δίδακτρα ανά έτος είναι κατά μέσο όρο 4.000 περίπου ευρώ, ενώ αντίστοιχα στο Χάρβαρντ περίπου 28.000 ευρώ. Το Κέμπριτζ είναι πρώτο όσον αφορά την ακαδημαϊκή έρευνα, ενώ το Χάρβαρντ κρατάει τα πρωτεία όσον αφορά την προτίμηση των εργοδοτών. Συνολικά όμως πρώτο βγαίνει το Κέμπριτζ. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η άνοδος του MIΤ (Massachusetts Institute of Technology) στην πέμπτη θέση από την ένατη, καθώς δείχνει την δυναμική που έχει η τεχνολογία στον ακαδημαϊκό χώρο. Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των πανεπιστημίων, εφέτος στην λίστα των 100 καλύτερων πανεπιστημίων φιλοξενούνται ιδρύματα από 22 χώρες, σε σχέση με πέρυσι που ήταν 19.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι 15.050 καθηγητές πανεπιστημίου με μέσο όρο 19,6 έτη ακαδημαϊκής καριέρας. Αυτό συμπεριλαμβάνει 700 επικεφαλής πανεπιστημίων –μια άνευ προηγουμένου ποσόστωση και ποιότητα ανώτερων προσωπικοτήτων που έχουν ποτέ συγκεντρωθεί σε διαδικασία εξαγωγής λίστας κατατάξεων. Επίσης συμμετείχαν πάνω από 5,000 εργοδότες. Το Top100 στις Κατατάξεις της QS (QS Top 100) παρουσιάζει μεταβλητότητα πολύ μικρότερη από αυτή που εμφανίζεται σε πολλές άλλες εκδοθείσες κατατάξεις. Η μέση κινητικότητα στο Top50 των Κατατάξεων της QS ήταν 3 θέσεις και μόλις 7,2 θέσεις στο Top100.

Πιο συγκεκριμένα τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το 2010 και η αντίστοιχη θέση τους το 2009, σύμφωνα με την QS World University Rankings, είναι τα κάτωθι:

20102009ΠανεπιστήμιοΧώρα
12University of CambridgeΜεγάλη Βρετανία
21Harvard UniversityΗΠΑ
33Yale UniversityΗΠΑ
44UCL (University College London)Μεγάλη Βρετανία
59Massachusetts Institute of Technology (MIT)ΗΠΑ
65=University of OxfordΜεγάλη Βρετανία
75=Imperial College LondonΜεγάλη Βρετανία
87University of ChicagoΗΠΑ
910California Institute of Technology (Caltech)ΗΠΑ
108Princeton UniversityΗΠΑ
© Quacquarelli Symonds Ltd 2010. www.topuniversities.com. All rights reserved

Όσον αφορά, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουμε τις εξής ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Το πανεπιστήμιο της Πάτρας συμμετέχει για πρώτη φορά στα 500 καλύτερα του κόσμου, ενώ το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο βελτιώνει αισθητά την θέση του στην λίστα κατάταξης. Σε αντίθεση, το πανεπιστήμιο Αθηνών πέφτει από την 177η θέση στην 286η. Πιο αναλυτικά, τα πέντε καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την δημοσίευση της QS World University Rankings, φαίνονται στο πίνακα κάτωθι:

20102009Πανεπιστήμιο
286=177=University of Athens
401-450 401-450 University of Crete
401-450 451-500Aristotle University of Thessaloniki
451-500 401-450 National Technical University of Athens
451-500 501-550 University of Patras
© Quacquarelli Symonds Ltd 2010. www.topuniversities.com. All rights reserved

Πως βγαίνουν οι λίστες με τα καλύτερα Πανεπιστήμια

Όπως έχουμε σημειώσει και σε σχετικό άρθρο, οι λίστες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο –τα περίφημα rankings– είναι χρήσιμες και ενδεικτικές, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. «Τα κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημίων συνήθως διαφέρουν. Η εγκυρότητα και η συνέπεια κάθε χρόνο του φορέα που συντάσσει τη λίστα κατάταξης παίζουν σημαντικό ρόλο. Ακόμα όμως και σε έγκυρους φορείς βλέπουμε στοιχεία υποκειμενικότητας.» Επομένως, χρήσιμες όλες οι λίστες κατάταξης για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά χρειάζεται να συγκρίνονται και να γίνεται προσεκτική ανάγνωση των λεπτομερειών.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες λίστες κατάταξης, στις οποίες γίνεται αναφορά στον παρόν άρθρο, καλό είναι να ειπωθούν μερικά λόγια για την μεθοδολογία τους και την προέλευση τους. To QS World University Rankings® Academic Advisory Board (Ακαδημαϊκό Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Κατατάξεις της QS) αποτελείται από 20 ανώτατους ακαδημαϊκούς, στατιστικολόγους και ειδικούς στις κατατάξεις από 12 χώρες του κόσμου. Η μεθοδολογία των QS World University Rankings® πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004 υπό την καθοδήγηση του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελούνταν από τους Nunzio Quacquarelli, Ben Sowter, John O’Leary και Martin Ince. Ο υπολογισμός των QS World University Rankings® βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται σε σχέση με τις ακόλουθες κατηγορίες και βαρύτητες (%). Δείκτης ακαδημαϊκής φήμης ( 40%), Δείκτης υπόληψης εργοδοτών (10%), Αναλογία κλάδου διεθνώς (5%), Αναλογία φοιτητών διεθνώς (20%), Βιβλιογραφικές αναφορές ανά κλάδο (20%) . Η ομάδα της QS είναι πολυποίκιλη, αφού τη συνθέτουν περισσότερα από 180 άτομα από 35 χώρες και περιλαμβάνει διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης και στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Η QS λειτουργεί διεθνώς από τα γραφεία της στο Λονδίνο, στο Παρίσι, τη Σιγκαπούρη, τη Στουτγάρδη, τη Σαγκάη, το Σίδνεϊ, την Ουάσινγκτον, τη Βοστόνη και το Γιοχάνεσμπουργκ.

Φαίδων Γ.Λ. Κυδωνιάτης
www.in.gr

Κατηγορία: Η γωνιά του φοιτητή | Έγραψε: woman-life (18-09-2010) | Το διάβασαν: 2965

Άλλα άρθρα με θέμα σπουδές, φοιτητές:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats