Σάββατο
16-10-2021
08:33
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

Θέλω μεγαλύτερο μισθό
"Θα μπορούσε ο μισθός μου να είναι μεγαλύτερος...!" Αν οι σκέψεις για αύξηση σε επισκέπτονται όλο και πιο συχνά, τότε οι παρακάτω συμβουλές της Woman-Life είναι για εσένα.

Το πιο βασικό

Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν τρία πολύ βασικά σημεία που πρέπει να σου υπενθυμίσουμε.
1) Εάν δεν ανήκεις στους επαγγελματίες υψηλής τάξης ή δεν έχεις σπάνια και περιζήτητη ειδικότητα, τότε η θέση σου στο επικείμενο διάλογο με τους ανωτέρους σου είναι ασθενέστερη.
2) Αναφέροντας στους ανωτέρους το αίτημά σου, παράλληλα υποδηλώνεις πως δεν είσαι ικανοποιημένη από την υπάρχουσα κατάσταση. Γι' αυτό να θυμάσαι ότι η συζήτηση θα έχει κάποιες συνέπειες έτσι κι αλλιώς, κι εσύ πρέπει να κάνεις τα πάντα για να είναι προς όφελός σου.
3) Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δύο σημεία, το τρίτο λέει το εξής: χρειάζεσαι μια πλήρη και εμπεριστατωμένη προετοιμασία. Θα είναι ανόητο αν ξεκινήσεις τη συζήτηση 5 λεπτά πριν την αναχώρηση του διευθυντή για κάποιο σημαντικό συνέδριο ή επαγγελματικό ταξίδι. Έτσι δεν είναι; Κι εκείνος με τη σειρά του θα σου υπενθυμίσει τα λάθη που έκανες πέρσι... Γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστείς καλά και να επιλέξεις μια σωστή ώρα.

Μάθε τα όλα

Πράγματι, θα χρειαστεί να μάθεις πολλά. Το βασικότερο ίσως, είναι η κατάσταση της εταιρείας στην οποία δουλεύεις. Αν διαπιστώσεις πως η οικονομική κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τη φθίνουσα, τότε πολύ πιθανόν να μην δείξει έλεος ο διευθυντής. Εξάλλου είναι απίθανο να μειώσει τον δικό του μισθό για να αυξήσει το δικό σου. Και αντιθέτως, αν η επιχείρηση ανθίζει και τα οικονομικά της αυξάνονται, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες της επιτυχίας σου.
Πρέπει να συγκεντρώσεις πλήρη στοιχεία για το πόσα χρήματα παίρνουν οι συνάδελφοί σου στην πόλη σου. Αυτό θα σε βοηθήσει από τη μία πλευρά να δεις αν αξίζει να ζητήσεις αύξηση (μήπως ο μισθός σου είναι πράγματι ικανοποιητικός;) κι από την άλλη πλευρά να υπολογίσεις το μέγεθος της αύξησης που επιθυμείς.
Επίσης, μάθε ποιος μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος μισθός για τα καθήκοντα που εκτελείς – ανεξάρτητα από το τι ακριβώς επαγγέλλεσαι. Μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί ότι ενώ είσαι γραμματέας, παράλληλα εκτελείς και κάποια καθήκοντα του προϊσταμένου. Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις ιστοσελίδες με προτάσεις εργασίας και τα ειδικευμένα φόρουμ, καθώς και με προσωπικές επαφές με τους ειδικούς του χώρου σου στην πόλη σου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα για "επαναστατικές" αλλαγές κι εσύ απλώς ζητάς μια αύξηση στο μισθό σου. Και καθώς σκοπεύεις να παραμείνεις στην ίδια θέση, εκτελώντας τα ίδια καθήκοντα, είναι λογικό να ζητήσεις συν περίπου 10% στις τωρινές σου αποδοχές. Να πάρεις περισσότερα, χωρίς σημαντικές αλλαγές στη δομή της εργασίας σου, είναι λίγο απίθανο.

Πάντα έτοιμη!

Υποθέτουμε ότι όλα τα έμαθες και υπολόγισες. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πρέπει η ίδια να είσαι 100% σίγουρη ότι αξίζεις αυτήν την αύξηση. Τώρα ο στόχος σου είναι να προετοιμαστείς στο μάξιμουμ για την συνομιλία και να μπορέσεις να πείσεις τους ανωτέρους σου.
Είναι προφανές ότι πρέπει να κρατάς "άσο" στο μανίκι σου – όπως επιχειρήματα και γεγονότα που δείχνουν ξεκάθαρα τα οφέλη που έφερες στην επιχείρηση τους τελευταίους μήνες. Θα είναι υπέροχο αν μπορέσεις να τα εκφράσεις εν συντομία αλλά και κατανοητά, για παράδειγμα σε μορφή ενός πίνακα ή γραφήματος ανάπτυξης.
Θυμήσου τα πάντα! Έχεις μάθει κάτι καινούριο; Με επιτυχία αντικαθιστούσες επί δυο εβδομάδες κάποιον συνάδελφο; Αύξησες κατά τρεις φορές τη βάση δεδομένων; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο ανώτερος. Το βασικό είναι να μην το παρακάνεις και να μην ξεχάσεις ότι είναι νορμάλ να δουλεύεις καλά για τον μισθό σου. Γι' αυτό πρέπει να τονίσεις ότι καινούριο έκανες, έμαθες και κατάρτισες. Με δύο λόγια ότι έχεις αναπτυχθεί, κάτι που ωφελεί την επιχείρηση.
Ένα επιπλέον συν είναι αν αυτή τη στιγμή παίρνεις δεύτερο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή παρακολουθείς κάποια μαθήματα ή σεμινάρια. Μήπως μαθαίνεις ιταλικά και σε λίγο καιρό θα είσαι ικανή να παίρνεις άμεσα μέρος σε διάφορες διαπραγματεύσεις με τους πελάτες του εξωτερικού.
Αν διοικείς κάποιο τμήμα, υπογράμμισε τον ρόλο του κάθε εργαζομένου και ζήτα αξιολόγηση της ομαδικής σας δουλειάς, π.χ. για το τελευταίο τρίμηνο.
Λοιπόν, έχεις κρύψει "άσο" στο μανίκι; Μην ξεχνάς όμως πώς ο διευθυντής μπορεί να κρατά "τζόκερ". Μπορεί εύκολα να σου δώσει αρνητική απάντηση έχοντας ως δικαιολογία τα παλιά σου λάθη, τα οποία σίγουρα τα γνωρίζεις. Γι' αυτό σκέψου καλά τι θα πεις αν θα πρέπει να δικαιολογηθείς γι' αυτά.
Και τέλος, επέλεξε την κατάλληλη ώρα γι' αυτήν την συζήτηση. Ο διευθυντής θα πρέπει να έχει αρκετό χρόνο, τουλάχιστον για να ακούσει τα επιχειρήματά σου. Η συζήτηση "στο πόδι" δε θα επιφέρει τίποτα παραπάνω από ακατανοησία.

Ήρθα και λέω ...

Η συζήτηση ξεκίνησε και είναι η ώρα να θυμηθείς τον δεύτερο κανόνα από αυτά που είπαμε στην αρχή. Η "διαδικασία" προχωρά και οπωσδήποτε θα σε οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Να είσαι έτοιμη για οτιδήποτε.
Επέλεξε ένα ήρεμο ύφος και μην κοιτάς με υπονοούμενα τον διευθυντή. Η συζήτηση πρέπει να αφορά μόνο τη δουλειά και τίποτα άλλο.
Ρητά απαγορεύονται φράσεις τύπου "χρειάζομαι οπωσδήποτε λεφτά", ειδικά αν πρόκειται για το κύριο επιχείρημα. Φράσεις τύπου "αν δεν πάρω αύξηση, θα φύγω" επιτρέπονται μόνο αν όντως είσαι έτοιμη να φύγεις. Αλλά και σ' αυτή την περίπτωση προσπάθησε να κάνεις τη συζήτηση πιο εποικοδομητική.
Για να γίνει αυτό, με ψυχραιμία ανέφερε τις αιτήσεις και τα επιχειρήματά σου και μην απαιτείς άμεσα απάντηση, ειδικά αν δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Πιθανόν, αντί για χρήματα να σου προσφέρουν κάποιες αλλαγές στους όρους εργασίας – επιπλέον μέρες άδειας, λιγότερες εργάσιμες ώρες ή απλώς έναν καινούριο υπολογιστή. Υπάρχει όμως και η περίπτωση ο διευθυντής να σου δώσει παραπάνω απ' όσα ζητάς αλλά με προϋπόθεση να αναλαμβάνεις πχ περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια. Εδώ έρχεται η σειρά σου να σκεφτείς και να αποφασίσεις.

Αν ακούσεις "όχι"

Τι γίνεται αν σου είπαν "όχι"; Εάν φταίνε τα εργασιακά σου λάθη, λάβε υπόψη τις κριτικές της ηγεσίας και προσπάθησε να "συμμορφωθείς". Αν σου πουν ότι η αύξηση θα γίνει αλλά μετά από κάποιο διάστημα, δεν είναι και άσχημο. Απλώς, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, βρες τρόπο να υπενθυμίσεις στον ανώτερο την υπόσχεσή του.
Σε περίπτωση που σου πουν όχι, μπορείς να ζητήσεις να σου αναθέσουν κάποιο καινούριο project, μετά την ολοκλήρωση του οποίου να ξανασυζητηθεί το θέμα περί αύξησης.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση να σου δώσουν το κατηγορηματικό όχι χωρίς καμία υπόσχεση για το μέλλον. Ίσως, σ' αυτήν την περίπτωση είναι λογικό να ξεκινήσεις να αναζητάς άλλη δουλειά, αφού σε αυτήν την επιχείρηση έχεις φτάσει στο τελευταίο σκαλί της καριέρας και δε σου δίνεται η ευκαιρία για περαιτέρω άνοδο. Επομένως, ξεκίνα να αναζητάς μια νέα θέση εργασίας όπου όλες σου οι γνώσεις και ικανότητες θα αξιολογηθούν δίκαια.

© Woman-Life

Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (12-06-2010) | Το διάβασαν: 1908

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα, χρήμα:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats