Σάββατο
25-09-2021
08:31
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Η γωνιά του φοιτητή

Μετά το Λύκειο: η 1η και η 2η ευκαιρία
Η ολοκλήρωση του κύκλου της σχολικής εκπαίδευσης σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση ενός κύκλου μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε νέου και νέας. Τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του Λυκείου βρίσκονται, για πρώτη ίσως φορά στη ζωή τους, μπροστά σε επιλογές και ερωτήματα που θα επηρεάσουν σημαντικά το υπόλοιπο του βίου τους. Ερωτήματα για τις περαιτέρω εκπαιδευτικές επιλογές, τη σταδιακή ή και την άμεση είσοδό τους στην αγορά εργασίας, αναζητήσεις που συνοδεύονται από αγωνία και ένταση γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Για την κατά το δυνατόν «ψύχραιμη» και ορθολογική επιλογή και τον προσανατολισμό, που ταιριάζει σε κάθε (ατομική) περίπτωση, καλόν είναι να σταθμίζονται τα παρακάτω, όπως έχουν προκύψει ως καταστάλαγμα της μελέτης και ανάλυσης της διεθνούς αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας.

 • Ας μην ξεχνάμε ότι καλές επιδόσεις στο σχολείο διασφαλίζουν ουσιαστικές – όχι μόνον τυπικές – βάσεις για περαιτέρω σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο τελειόφοιτος που έχει καλές επιδόσεις είναι σκόπιμο να επιδιώξει να σπουδάσει επιστημονικά αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν πραγματικά. Η εμπειρία όλων μας αλλά και τα στατιστικά δεδομένα, και στην Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι περισσότερες σπουδές διασφαλίζουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και, διαχρονικά, καλύτερες αμοιβές!

 • Οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό των δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα ή όσοι δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε αυτά, στο επιστημονικό πεδίο που τους ενδιαφέρει, έχουν, εκτός της επιλογής των σπουδών στο εξωτερικό, και αυτήν της παρακολούθησης των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν τα Κολλέγια (ΚΕΣ) στη χώρα μας. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνει, εφόσον προσφέρονται σπουδές στο/α αντικείμενο/α που επιθυμεί ο νέος, και πάντα μετά από σχετική έρευνα για την ποιότητα των προσφερόμενων από τους φορείς υπηρεσιών (προγραμμάτων). Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της εγγραφής και παρακολούθησης αυτών των προγραμμάτων πιάνουν πραγματικά τόπο εάν ο νέος προσανατολίζεται σε περαιτέρω σπουδές εξειδίκευσης (μεταπτυχιακά) σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Τέλος, επισημαίνεται ακόμη ότι, όπως και πρόσφατες μελέτες για την απασχόληση στη χώρας μας αποδεικνύουν, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών βελτιώνει, έτι περαιτέρω, τις προοπτικές απασχόλησης (μειωμένος χρόνος εύρεσης πρώτης εργασίας και καλύτερες αμοιβές).

 • Τέλος, για όσους δεν ενδιαφέρονται να σπουδάσουν μετά το Λύκειο προσφέρονται οι εξής επιλογές. Καταρχήν ο προσανατολισμός σε έναν επαγγελματικό χώρο και η κατάρτιση και ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων (ειδικότητας) που συνδέονται με την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος (εργασίας). Εδώ, προσφέρεται κατάρτιση για εκτενές εύρος ειδικοτήτων (εργασιών) από δημόσια και ιδιωτικά (πιστοποιημένα) ΙΕΚ, σε όλη τη χώρα. Και οι νέοι πρέπει να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει επαγγελματικά και για το οποίο εκτιμούν ότι έχουν σημαντικές πιθανότητες άμεσης απασχόλησης (οικογένεια, γειτονική επιχείρηση, αξιοποίηση επιχειρηματικής ευκαιρίας κ.λπ.).

 • Παρόμοια αλλά διαφορετικού χαρακτήρα επιλογή συνιστά αυτή της κατάρτισης με την καλλιέργεια ιδιαίτερων ενδιαφερόντων, προσόντων και κλίσεων του νέου, κυρίως καλλιτεχνικής φύσης. Η κατάρτιση αυτή προσφέρεται από ιδιωτικούς – ή και δημόσιους – φορείς, που οργανώνουν προγράμματα καλλιέργειας μιας Τέχνης, της Δραματικής, της Φωτογραφίας, της Χαρακτικής κ.α., και που είναι γνωστά ως Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών. Η κατάλληλη επιλογή συνιστά απόφαση για την οποία ο νέος δεν μπορεί να «αστοχήσει», αφού ακολουθεί την «ψυχή» του. Δυό μόνον λόγια «ορθολογισμού»: να σιγουρευθεί για την ποιότητα των προσφερόμενων από τον φορέα που επιλέγει προγραμμάτων, και να τη συνδυάσει με την απόκτηση και των απολύτως απαραίτητων πλέον «προσόντων απασχολησιμότητας», δηλ. τη δυνατότητα επικοινωνίας σε περισσότερες της μιας ξένες γλώσσες και την ευχέρεια χρήσης των ψηφιακών μέσων για βασικές «εργασίες γραφείου»!

  Σημαντικό να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι, για τους απόφοιτους του Λυκείου ενώ αυτή η μετάβαση συνιστά συνήθως την πρώτη σοβαρή δοκιμασία γνώσεων και ικανοτήτων στη ζωή τους, θα υπάρχει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία, ιδιαίτερα για την εκπαίδευσή τους! Για τη διασφάλισή αυτής της «δεύτερης ευκαιρίας» έχουν άλλωστε συμβάλλει πολλές προσπάθειες την τελευταία εικοσαετία στην Ευρώπη.

  του Νικήτα Καστή
  in.gr

 • Κατηγορία: Η γωνιά του φοιτητή | Έγραψε: woman-life (01-02-2015) | Το διάβασαν: 616

  Άλλα άρθρα με θέμα σπουδές, φοιτητές:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats