Τετάρτη
24-04-2024
11:58
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2010 » Ιούλιος » 19 » Λίγες θερμίδες στις υψηλές θερμοκρασίες

Λίγες θερμίδες στις υψηλές θερμοκρασίες
13:41
Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο θα πρέπει να μειώνονται οι μερίδες του φαγητού που καταναλώνουμε, καθώς ο οργανισμός μας δεν έχει πλέον ανάγκη από πολλές θερμίδες.

Επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να λάβουν όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, η οποία είναι πιθανόν ν’ απορυθμιστεί.

«Οι καλοκαιρινοί μήνες, με τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο διατροφής και το καθημερινό διαιτολόγιο, όπως διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση, θερμοπληξία, γαστρεντερικές ανωμαλίες κ.ά.», επισημαίνει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών παθολόγος κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας και εξηγεί τα εξής:

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες συχνά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Πολλά είναι τα νοσήματα που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και ίσως τροποποίηση της θεραπευτικής τους αγωγής κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για να εξασφαλισθεί καλύτερη ρύθμισή τους.

Μάλιστα, αρκετοί ασθενείς, έχοντας και προσωπική εμπειρία από την επιδείνωση των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν με τη ζέστη, καταφεύγουν έγκαιρα στο γιατρό τους ζητώντας τις κατάλληλες συμβουλές.

Κάθε άτομο που πάσχει από χρόνιο νόσημα θα πρέπει με την έναρξη του καλοκαιριού και ιδιαίτερα πριν ξεκινήσει για τις διακοπές του να επισκέπτεται το γιατρό του για την εκτίμηση της καταστάσεως υγείας του και τα πιθανά πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να μην προκύψουν έκτακτα προβλήματα που θα χαλάσουν τις διακοπές τις δικές του αλλά και της οικογένειάς του.

Μερικές από τις παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, οι αναπνευστικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και οι παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων.

Παράλληλα, τόσο οι ασθενείς όσο και οι υγιείς θα πρέπει να τροποποιήσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τη διατροφή τους.

Το μενού του καλοκαιριού πρέπει να είναι ελαφρύ. Το υπερβολικό φαγητό αυξάνει τη θερμότητα του σώματος και την εφίδρωσή του. Ο οργανισμός, όμως, με τον ιδρώτα χάνει πολύ νερό αλλά και άλατα, όπως νάτριο και χλώριο. Ηρθε η ώρα να ξεχάσουμε τα βαριά φαγητά, τα λίπη και τα τηγανητά. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι βαριές σάλτσες, τα γλυκίσματα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Μεγαλύτερη προσοχή στο διαιτολόγιό τους πρέπει να δείξουν οι υπερτασικοί, οι οποίοι παίρνουν διουρητικά φάρμακα, τα οποία αυξάνουν την απώλεια των υγρών και την αποβολή νατρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από απότομη πτώση της πίεσής τους.

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται και οι ηλικιωμένοι, που πολλές φορές δεν μπορούν να ρυθμίσουν σωστά τη διατροφή και τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Μία άλλη ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού είναι τα βρέφη που στις υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν ένα είδος ανορεξίας και αντιδρούν όταν τους δίνεται τροφή. Είναι καλύτερα οι γονείς να μην επιμένουν να τα ταΐσουν γιατί συχνά η ανορεξία είναι μία προστατευτική αντίδραση του οργανισμού τους στη ζέστη.

Αιμιλία Σταθάκου
apogevmatini.gr

Άλλα άρθρα με θέμα καλοκαίρι, διατροφή:
Το διάβασαν: 625 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    News calendar
    «  Ιούλιος 2010  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats