Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία "κακής" προς "καλή" χοληστερίνη.
Εκτός από την χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί -που περιέχουν "καλά" λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες- διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% κατά μέσο όρο και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Όσο πιο υψηλά ήσαν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατοπινή ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για την μείωσή αυτών των επιπέδων στο αίμα.
Η ωφέλεια είναι αναλογικά μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Όσο πιο ανθυγιεινή διατροφή κάνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια από τους ξηρούς καρπούς, σε σχέση με τα άτομα που ήδη κάνουν μια γενικότερη υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια.
Παρόλα τα πολλά λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί, δεν βρέθηκαν να αυξάνουν το πάχος κατ΄ ανάγκην, ενώ η επίδρασή τους διαρκεί για αρκετό καιρό, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.