Οι περισσότεροι πιθανόν να μην το γνωρίζουν. Ή ακόμα και να το αγνοούν. Ή απλά να φοβούνται να αναφερθούν σ' αυτό, μήπως πουν κάτι λάθος, κάτι απαγορευμένο. Όχι, το «AIDS», ή αλλιώς «Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας», δεν είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να γνωρίζεις, να αγνοείς, να φοβάσαι να μιλήσεις γι' αυτό.
Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το 1981 και ακόμα και σήμερα αποτελεί την πιο επικίνδυνη ασθένεια καθώς δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο, με συνέπεια να μην υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο. Συνήθως οι φορείς της νόσου εμφανίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας, δηλαδή υψηλό πυρετό, έντονες λοιμώξεις, διάρροια, κ.ά, πολλά χρόνια μετά τη μόλυνσή τους, ενώ με τη χρήση φαρμάκων όπως το ΑΖΤ ή το DCC, έχει παραταθεί και έχει καλυτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους.
Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφοντας σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν "χτυπάει" μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, προσβάλλει τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα, τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα και τα νευρικά κύτταρα.
Ο ιός του AIDS ανιχνεύεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα κολπικά υγρά, στο αίμα, στο σπέρμα και στο μητρικό γάλα.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με τους εξής τρόπους: Με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) τόσο μεταξύ ατόμων του αντιθέτου φύλου, όσο και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Με το αίμα, όταν αίμα μολυσμένου ατόμου εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του άλλου, πράγμα που γίνεται μέσω μολυσμένων συρίγγων, με μη αποστειρωμένα οδοντιατρικά και χειρουργικά εργαλεία και με μεταγγίσεις αίματος, όταν το αίμα δεν έχει ελεγχθεί σωστά. Από τη μολυσματική μητέρα στο νεογνό κατά την κύηση, τον τοκετό και τον θηλασμό.
Αντίθετα, δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή, ούτε με το σάλιο, τα δάκρυα κλπ. Δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση αντικειμένων, με τα έντομα, με χειραψίες και ασπασμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Γνωρίζοντας τα παραπάνω, η προφύλαξη του καθενός αποτελεί προσωπική ευθύνη. Συγκεκριμένα: Όποιος δεν απέχει από τις σεξουαλικές σχέσεις και δεν διατηρεί μακροχρόνια σταθερή και αμοιβαία πιστή ερωτική σχέση με έναν αποκλειστικά σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό, πρέπει σε κάθε σεξουαλική επαφή να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Ο περιορισμός του αριθμού των διαφορετικών ερωτικών συντρόφων και η αποφυγή των ευκαιριακών σεξουαλικών σχέσεων είναι αυτονόητο ότι μειώνουν τον κίνδυνο. Τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται από την αρχή της ερωτικής πράξης, όταν είναι ακέραια και καλής ποιότητας, όταν σε αυτά αναγράφεται η ημερομηνία λήξης τους και δεν έχουν εκτεθεί για πολύ καιρό στο φως ή στη ζέστη. Να αποφεύγει την χρήση μολυσμένων συριγγών, και χειρουργικών-οδοντιατρικών εργαλείων, η εργαλείων για τατουάζ ή για piercing που δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά, όπως προαναφέρθηκε.
Η διάγνωση του ιού γίνεται με την ανίχνευση του RNA του ιού, ή με την ανίχνευση των ειδικών για τον ιό αντισωμάτων στο αίμα του ασθενούς. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει αφού περάσουν 6 βδομάδες από την είσοδο του ιού στον οργανισμό, ή ακόμα και 6 μήνες, ωστόσο το άτομο μπορεί να μεταδίδει τον ιό και να μην το γνωρίζει. Το θετικό αποτέλεσμα την διάγνωσης, δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει AIDS, αλλά ότι έχει μολυνθεί. Η εξέταση γίνεται εμπιστευτικά και δωρεάν στα Κέντρα Αναφοράς και Ελέγχου του AIDS, σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, έχοντας αυτά τα στοιχεία στο νου, να υποστηρίξουμε και να συμπαρασταθούμε με μεγαλύτερη ευθύνη στα άτομα που είναι φορείς του AIDS, όχι μόνο την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και κάθε μέρα. Δεν θέλουν την περιφρόνηση, αλλά τη βοήθειά μας.
my.aegean.gr
|