Τρίτη
28-06-2022
16:30
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Εκδρομές και Ταξίδια
Δώρα και Εκπλήξεις
Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά
Πάσχα - Ανάσταση
Άλλες γιορτές

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Δώρα - Γιορτές » Άλλες γιορτές

22 Απριλίου Παγκόσμια Μέρα της Γης
Η ισορροπία των βιολογικών ειδών, από το φυτοπλακτόν μέχρι τον άνθρωπο, έχει καθοριστική σημασία για τη διατήρηση, την ομαλή λειτουργία και τη συνέχιση της ζωής. Γι' αυτό η φύση κάνει το παν για να τη διαφυλάττει. Κάθε οικολογική ανωμαλία, το σπάσιμο ενός ή περισσότερων κρίκων της βιολογικής αλυσίδας επηρεάζει νομοτελειακά όλα τα έμβια είδη και σε τελευταία ανάλυση τον ίδιο τον άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι οφθαλμοφανές ότι οποιαδήποτε διαταραχή στον πλανήτη μας αποβαίνει μοιραία γι' αυτόν. Αν μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, θα είναι καλύτερη η υγεία του ανθρώπου!

Η Παγκόσμια Μέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 με εμπνευστή της ιδέας τον Αμερικανό γερουσιαστή Γκάιλορντ Νέλσον.

«Πόσο μικρός και όμορφος είναι ο πλανήτης μας!!!» αναφώνησε ο Γιούρι Γκαγκάριν σαν είδε από το διάστημα τη Γη μας. «Άνθρωποι, πρέπει να τον προστατέψουμε!!!» (1961)
Η 22 Απριλίου - Παγκόσμια Μέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 με εμπνευστή της ιδέας τον Αμερικανό γερουσιαστή Γκάιλορντ Νέλσον, και γιορτάζεται με εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Την ημέρα αυτή το 1970, εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μέτρα και σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση λοιπόν, εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22 Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης και γιορτάζεται με στόχο την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση και την ανάπτυξη συντονισμένης δράσης ανθρώπων, κυβερνήσεων και φορέων για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

 • Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ξηρασία, η λειψυδρία, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η τήξη των πάγων, η κλιματική αποσταθεροποίηση, η ρύπανση των υδάτων και εδαφών είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη και απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το πλανήτη ΜΑΣ.
 • Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης.
 • Ειδικοί σημειώνουν ότι τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
 • Καθημερινά καταστρέφονται δάση και η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, πρωτοστατεί σε αυτό το έργο. Μέσα στα τελευταία 45 χρόνια, κατάφερε να καταστρέψει το 50% των δασών της.
 • Αυτή τη στιγμή οι δήμιοι και εκμεταλλευτές του δάσους καταστρέφουν ανενόχλητοι ακόμη και το τελευταίο τροπικό δάσος, αυτό του Αμαζονίου στη Βραζιλία.
 • Ήδη το οξυγόνο που παράγουν τα δάση δεν καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ισοδυναμεί με τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου .
 • Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
 • Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία.
 • Δεδομένα που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας (European Commission’s Joint Research Centre - JRC) και την Ολλανδική Εταιρεία Περιβαλλοντολογικής αξιολόγησης (Netherlands Environmental Assessment Agency - PBL), δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αυξηθεί κατά 15% μεταξύ των ετών 2000 και 2005.

  Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι ένας καινούργιος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά και στη συνέχεια στην εξάπλωση νοσημάτων σε χώρες που δεν προϋπήρχαν ή όπου είχαν εξαλειφθεί» τονίζει η κ. Μυρτώ Αστρίτη (παθολόγος – λοιμωξιολόγος Γ.Ν.Α.Γ.Γεννηματάς).

 • Μια αύξηση της τάξης του 1% στην θνησιμότητα των παιδιών οφείλεται σε αναπνευστικές αιτίες, που έχουν να κάνουν με την έκθεση των παιδιών σε μολυσμένες ατμόσφαιρες. Μελέτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα περιστατικά οξειών αναπνευστικών μολύνσεων είναι κατά 50% υψηλότερα στα παιδιά που ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές.
 • Το πρόβλημα έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι 60.000 θάνατοι κάθε χρόνο στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και 3.000.000 σε παγκόσμια κλίμακα οφείλονται στην μακροχρόνια έκθεση ρύπων της ατμόσφαιρας (από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το περιβάλλον).
 • Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί ακόμα και υπογονιμότητα.
 • Από στατιστικά στοιχεία της UNESCO προκύπτει ότι ο μισός πληθυσμός της γης, πολύ πάνω από δύο δισεκατομμύρια, δεν διαθέτει υγιεινό νερό σε επαρκείς ποσότητες.

  Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης λοιπόν, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να «ασκήσει πίεση» στις κυβερνήσεις των κρατών σε ολόκληρο το πλανήτη για τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια των κλιματικών αλλαγών. Ας κάνουμε λιπόν όλοι μας κάτι για να σώσουμε το σπίτι μας ... τη Γη μας!

  Αγκαλιάζοντας τον πλανήτη μας, αγκαλιάζουμε τους εαυτούς μας!


 • Κατηγορία: Άλλες γιορτές | Έγραψε: woman-life (21-04-2010) | Το διάβασαν: 1744

  Άλλα άρθρα με θέμα γιορτές:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats